EK: Leksands powerplay har fått liv

Cehlarik Rindell Ek
ANNONS

Publicerad: 3 september 2024

Leksand har brutit förlustsviten på försäsongen. På fjärde försöket kom första segern, mot Örebro, och det var tack vare ett hett powerplay.
Här är Mattias Eks fem punkter från matchen.

ANNONS

Jättematch av Leksands Rindell

Axel Rindell har bytt Timrå mot Leksand och han fick och tog en stor roll mot Örebro. Han var rentav matchens gigant. Rindell rivstartade och drog igång ett anfall som mynnade ut i en målchans och ett powerplay redan efter tio sekunder i den första perioden.
Rindell ingick i den första powerplay-enheten med Matt Caito, Justin Kloos, Kalle Östman och Oskar Lang. Den finländske högerskytten spelar ibland med små marginaler, men har är också kreativ och hittar lösningar. Som vid första målet. Rindell till Anton Johansson till Marcus Karlberg – tre rajtare – och så var det 1–0 till Leksand.
Axel Rindell var överallt mot Örebro.

Powerplay börjar likna nåt för Leksand

Efter tre förluster på tre matcher på försäsongen ville Leksand mycket. Det blev till och med mål i powerplay. Just numerära överlägen har gäckat leksingarna både under Björn Hellkvist som huvudtränare men även under den nya ledningen med Challe Berglund i spetsen.
Mot Örebro fick Leksand tre powerplay (nästan sex minuter) och spelmässigt såg det rappt och bra ut. Som när Lukas Vejdemo grävde fram pucken bakom mål till Lucas Elvenes som hittade en fri Peter Cehlarik framför Jonas Arntzen i Örebro-målet och så var det 2–0.
Leksand hade näst sämst PP i SHL förra säsongen. Cehlarik gjorde då bara två mål i powerplay, som poängkung i Leksand. Skönt för honom att näta. Särskilt efter att ha fått nobben av Slovakiens landslag i OS-kvalet.

ANNONS

De saknades

Leksand var utan backarna Alexander Lundqvist och Patrik Norén samt toppcentern Marek Hrivik och kanadensiske forwarden Max Véronneau.
Örebro vilade backen Gustav Backström medan Glenn Gustafsson och Patrik Puistola var sjuka. Man saknar fortfarande William Wikman som är skadad och väntas vara tillbaka på isen i början av nästa vecka.

Matchfakta

Leksand-Örebro 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)
Första perioden: 1–0 (14.57) Marcus Karlberg (Anton Johansson, Axel Rindell).
Andra perioden: 2–0 (13.54) Peter Cehlarik (Lucas Elvenes, Lukas Vejdemo), spel 5 mot 4.
Tredje perioden: 2–1 (18.11) Ludvig Larsson (Luka Radivojevic), 3–1 (19.08) Kalle Östman.
Skott: 36–25 (9–5, 14–11, 13–9).
Utvisningar, LIF: 2x2. ÖHK: 3x2.
Domare: Mikael Sjöqvist, Johan Wedin.
Publik: 1 500 (i Borlänge).

Örebros skickliga unga

Luka Radivojevic, 17, låg bakom Örebros första heta målchans där Liam Danielsson, 18, prickade stolpen efter en sargretur.
Liam Danielsson, son till förre SHL-spelaren Björn Danielsson, hade en puck i ramen bakom Mantas Armalis i den första perioden och ytterligare ett läge i början av den andra.
Och när Örebro i slutminuterna plockade ut målvakten Jonas Arntzen i jakt på reducering fick Radivojevic förtroende att spela. Han tackade genom att skjuta från blå så att Ludvig Larsson kunde spräcka nollan på Mantas Armalis.
Radivojevic lär få speltid i SHL i höst. Frågan är bara hur mycket.

Monster-Mantas

Efter att ha hamnat bakom Filip Larsson i målvakts-kön förra säsongen är Armalis rejält på hugget. I den andra perioden, vid ledning med 2–0, gjorde han en dubbelräddning när Melvin Fernström var framme och Armalis fick ut ett ben och tog även hand om returen.
Mantas Armalis är uttalad förstemålvakt i Leksand den här säsongen och såna här insatser i SHL kommer att hjälpa laget till många poäng och vinster. Han var på vippen att få hålla nollan och höll tätt i boxplay när Patrik Karlkvists PP-enhet tryckte på.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.