HockeyNews
PLUS

Ek: Hallam kommer att leda Tre Kronor till VM-guld

(31985) Jacob de la Rose Hallam
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 8 februari 2024

FacebookXWhatsApp
Tre Kronor har inte vunnit VM-guld sedan 2018. Inte ens varit nära på sex långa år.
Sam Hallam kommer att bryta den dystra sviten under sin tid som förbundskapten. Allt annat skulle göra mig förvånad.

Det är ett väldigt bra Tre Kronor som förbundskapten Sam Hallam har plockat ut till Beijer Hockey Games i Karlstad.

Linköpings målvakt Marcus Högberg är lika lugn som han är lång. Han gör i princip aldrig en dålig match oavsett om det är SHL eller landslaget. Knappt några misstag för den delen. Tre Kronor inledde lite vimsigt, men kom starkt tillbaka efter Tjeckiens 1–0 som var gästernas enda riktigt bra anfall på hela matchen.

Mot Tjeckien utstrålade Högberg ”lita på mig, det här kommer att gå bra”. Han tog tolv av 13 skott och hade superkoll.

Backbesättningen med spelskicklighet förkroppsligad av Lukas Bengtsson, Tim Heed, Joel Persson och Henrik Tömmernes bör det kunna gå rätt bra också.

När Sam Hallam hade klarat av presskonferensen i Bromma härom veckan slängde han fram en fråga till mig när jag satt och knattrade på en artikel om de uttagna spelarna (och om de icke uttagna, Jonathan Pudas och Linus Omark).

Hur många av backarna i Tre Kronor har spelat i Växjö?

Hallam ställde frågan med glimten i ögat. Det påminde lite om Brasse Brännströms frågetävling i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter ihop med Magnus och Brasse på 70-talet då jag var ett litet barn. Frågetävlingen hette, tror jag, ”Vem ska bort?”

##Den röda tråden bland Tre Kronors backar är hur som helst – Växjö Lakers. SHL-klubben som Hallam under sin era ledde till tre SM-guld.

Lukas Bengtsson, Gabriel Carlsson, Christian Folin, Tim Heed och Joel Persson spelar, eller har spelat i Växjö. Fem av åtta backar.

En sorts kvalitetsstämpel får man väl medge. Så Tömmernes, Patrik Nemeth och Marcus Hardegård ska bort, enligt Brasses princip. För de har inte spelat i Växjö.

Men även de tre andra försvararna är oerhört begåvade och med möjlighet att spela till sig en VM-biljett till Tjeckien i vår.

##Där kommer Tre Kronor att ha sitt bästa lag sedan VM-gulden 2017 och 2018. Det är i alla fall min övertygelse.

Sam Hallam är en smart snubbe som lär sig av de få misstag han gör. I Tre Kronor är det som gjort för att begå missar. Det är omöjligt att kontrollera vilka spelare som kommer loss från NHL beroende på hur det går i ligan och vilka som missar Stanley Cup-slutspelet eller slås ut tidigt i jakten på bucklan.

##Men Hallam och Stefan Klockare har dragit slutsatser av vad som gick snett när varken Elias Pettersson, William Nylander eller Erik Karlsson landade i VM i Tammerfors förra våren.

Tre Kronors förbundskapten Hallam har sett till att landslagsledningen träffat omkring 35 spelare i NHL i vinter och spelarnas agenturer är inkopplade för att göra ett deltagande i VM så smidigt som möjligt för alla inblandade. Spelare som familjer och landslag.

Det är nog den bästa vägen att gå på 2020-talet. Och det är ju där vi är.

För att få spelare till VM 2024 finns också ett VM på hemmaplan i Stockholm 2025 i ett nyrenoverat Globen att locka med. Tre Kronor vann VM-guld på hemmaplan 2013 med bland andra Oscar Lindberg i laget. Den gången blev bröderna Sedin och Loui Eriksson NHL-faktorn som gjorde att Pär Mårts kunde lyfta VM-bucklan. Sedinarna kom in efter halva turneringen och gjorde vad de ville.

Sverige blev den första hemmanationen att vinna VM-guld sedan Sovjet gjorde det i Moskva 1986.

Tillbaka till nutid och framtid. Sam Hallam har även ett VM 2026 på sig att leda Tre Kronor till ett guld. Men förutom ett mini-World Cup 2025 väntar också ett OS med NHL-spelarna i Italien 2026.

Det finns med andra ord massor av goda skäl att vilja spela i Tre Kronor och jag tycker att man stundtals har sett det i turneringarna på Euro Hockey Tour den här säsongen.

Tre Kronor med spelare från SHL och den schweiziska ligan står sig väldigt väl i förberedelserna inför VM.

I torsdagens match var det Färjestadsstämpel på 4–1-segern över Tjeckien. Färjestads lagkapten Linus Johansson skyllde i en SVT-intervju på att det var så mycket snö på isen hemma i Löfbergs Arena att det var för riskabelt att passa till FBK-kamraten Joakim Nygård så han sköt och så var det 1–0. Tre Kronors första mål i Beijer Hockey Games i Karlstad gjort av en hemmafavorit.

##Och bäst av alla svenska spelare var förre Färjestadscentern Jacob de la Rose. Dels för att han med kraft vräkte in 3–1 i den tredje perioden. Dels för att han vann puckar och var ett isberg för de tjeckiska spelarna att stånga sig trötta emot.

Tre Kronor virvlade mer. Ville mer. Vågade mer och vann. Powerplay var inget vidare. Boxplay var desto bättre. Alla fyra kedjorna gjorde mål.

En lovande start på 2024 där Färjestads Victor Ejdsell – givetvis – också pangade in ett mål. Tre Kronors PR-värde på hemmaplan, med direktsänd landslagshockey i SVT, behöver såna här segrar.

Sam Hallam som förbundskapten mår bra av positiva vibbar runt landslaget. Det är dags att snacka gott om Tre Kronor igen.

Även en vecka innan det att transferfönstret stänger med risk för att SHL-spelarna drar på sig säsongsavslutande skador i ”vänskapslandskamper”… För det finns ju så klart alltid en baksida med allting om man vänder och vrider på det.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!