HockeyNews
PLUS

Ek: HV71-målvaktens nyfunna form kan rädda hela klubbens säsong

(26757) Joni Ortio HV71 Krönika
Carl Sandin/Bildbyrån

Publicerad: 23 februari 2023

FacebookXWhatsApp
Kampen runt strecken i SHL är en sanslös rysare så här sex matcher före mållinjen.
Att HV71 inte är kvalklart är till stor del målvakten Joni Ortios förtjänst. Efter tränarbytet har han gått från tämligen svag till att vara matchvinnare.

Det har varit en jobbig comeback i SHL för HV71. Men med förändringar i spelartruppen allt eftersom och till sist även en oundviklig tränarsparkning för att få in ny och mer energi har HV pallrat sig över kvalstrecket. På sex matcher åt man in Brynäs försprång på tio poäng.

För bara någon omgång sedan bytte lagen plats vid kvalstrecket. Men bli inte förvånade om HV71 och Brynäs fortsätter att leka Imse vimse spindel och ramla ner och klättra upp för den tråd vi kallar kvalstrecket.

Eller livlinan.

Om det har varit en tuff säsong för HV så har den inte alltid varit spelmässigt dålig. Men mycket i ishockey handlar om effektivitet och att se till så man har marginalerna på sin sida.

Och för att HV71 fick möjlighet att repa sig och resa sig kan man tacka målvakten Joni Ortio för. Det har hörts en och annan suck i Jönköping över att motståndarnas målvakter ofta varit bättre än HV:s. Men efter den där 5–2-plumpen hemma mot Luleå, den som fick HV71-styret att sparka det som återstod av den tränarstab man gick in i säsongen med, har Johan Lindbom, Challe Berglund och Per Gustafsson fått ordning på vitala detaljer i spelet.

Och längst bak har Ortio börjat göra de där räddningarna som vinner matcher och trepoängare åt HV71. Mot Örebro såg det rätt kämpigt ut när Mathias Bromé & Co spelade powerplay och Bromé kunde snärta in 1–0 i fem mot tre efter det att Sam Vigneault spelat med en trasig klubba och försatt HV i ett extremt tufft läge.

Det utnyttjade Örebro och i det efterföljande 5-mot-4-spelet var Linus Öberg en ribbträff ifrån 2–0. Frågan är hur det hade gått då för HV71 i den här matchen.

Men Örebro tappade pucken i samband med det att Sam Vigneaults utvisning var död och begraven. Och Vigeneault kunde iskallt i friläge lura bort Arntzen och göra sig första mål på 19 matcher. Den långe kanadensaren som var så bra i Modo förra säsongen har haft en till stora delar blytung säsong i HV71 i SHL. Men hans 1-1-mål var oerhört värdefullt. Och Vigneaults insats var nog den bästa han har stått för i HV-tröjan.

Och kanske är det så att sett över en säsong jämnar saker och ting ut sig om man bara har jobbat tillräckligt hårt? För visst finns det sanningar i de underliggande siffrorna. Sliter man på och aldrig ger upp har man till slut sannolikheten på sin sida.

HV71 har varit bättre än kvällens motståndare Örebro i något av de tre tidigare, men ändå förlorat. Örebro var under långa stunder mer kreativt, mer aktivt och till slut tvingade man fram ett misstag och kunde reducera till 3–2 och jaga en kvittering, men då var Joni Ortio på nytt outstanding.

– Han är verkligen i zonen. Men vi hjälper honom på ett bra sätt, säger HV71-tränaren Johan Lindbom till C More.

Joni Ortio har vunnit fem av åtta matcher med Lindbom som huvudcoach. En gång har han haft 88 i räddningsprocent, men då blev det seger borta mot Frölunda på straffar. I de övriga sju matcherna har Ortio legat över 93 i räddningsprocent sex gånger. Och två gånger har han varit över eller precis under 97.

Oerhört bra. Och sett över hela säsongen har han snart jobbat sig upp i 90 procent.

Om Sam Vigneault gjorde sin bästa match för säsongen kan man säga samma sak om Mattias Tedenby. Som han kaxade till sig och såg plötsligt tio kilo starkare ut än tidigare. Som när han snodde tillbaka en förlorad puck och spelade fram Chad Billins till 2–1.

##Det såg ut som mer ut som den Tedenby som bärgade sitt tredje SM-guld med HV våren 2017. Än den Tedenby som inte sällan åkt omkring som en skugga av sitt forna jag.

HV71:s matchvinnande 3–1-mål är ganska signifikativt för det Jönköpingslag som nu är ovanför kvalstrecket.

Den bitvis slarvige, bitvis briljante Nick Shores bästa spel med pucken var när han rensade ut pucken med en bandylyra från egen zon till mittlinjen. Där tog Andy Miele ner pucken och såg till att André Petersson fick skottläge. Och med de mjuka handlederna och med sitt pricksäkra skytte satt pucken i Örebromålvakten Jonas Arntzens vänsterkryss.

##Petersson är en matchvinnare. Det här var tredje gången på de fyra senaste matcherna som han gör det avgörande målet.

Av André Peterssons 16 mål den här säsongen har fyra varit matchvinnande. Snacka om att ha hittat toppformen.

I Gävle ville Brynäs inte vara sämre och knep en trepoängare via 4–1 mot Malmö, som sprattlat till lite i botten på sistone. Bottenstriden och kampen vid kvalstrecket gäller så sanslöst mycket och för alla inblandade supportrar är det här vad hockey handlar om.

Ovisshet. Himmel. Helvete. Spänning.

Mötet mellan Brynäs och HV71 den 4 mars, alltså nästa lördag, kan bli något alldeles oförglömligt. Och sedan återstår det bara två matcher av grundserien.

Fy tusan vilket härligt drama.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)