HockeyNews
PLUS

Ek: Toppar och floppar i SHL under första halvan av säsongen

(21562) SHL-lista, toppar/floppar 11 dec 2021
Bildbyrån

Publicerad: 11 december 2021

FacebookXWhatsApp

SHL har kommit halvvägs den här säsongen.

Vilka spelare har varit toppar och vilka har varit floppar?

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, har tagit sig en titt och går igenom lag för lag.


Brynäs


Topp: Oula Palve. Han värvades från LHC mitt under förra säsongen och var i högsta grad med och räddade Brynäs kvar i SHL. I år har han producerat på Anton Rödin-nivå – då är man bra. I synnerhet i powerplay. Rödin gjorde förresten sitt 100:e mål i SHL (inklusive slutspel) i 4–0-vinsten mot Frölunda på lördagen.


Oula Palve, Brynäs. Foto: Bildbyrån.


Flopp: Veini Vehviläinen. Ett lag som länge har haft svårt med försvarsspelet behöver en väldigt VÄLDIGT bra målvakt. Vehviläinen har haft sina toppar, men surret om att värva en ny målvakt har funnits med ett bra tag. Skönt för honom att sätta punkt inför jul genom att nolla Frölunda i Scandinavium...


Djurgården


Topp: Ludvig Rensfeldt. Centerpositionen är oerhört viktig, i synnerhet som DIF får klara sig utan Jacob Josefson den här säsongen. Rensfeldt har varit bäste center och totalt sett den jämnaste och mest konsekventa spelaren i laget. Någon att luta sig emot.


Flopp: Peter Holland. Det var det här med centerpositionen. Holland har blivit något av en syndabock, men mest till egen förskyllan.

Han har inte varit i närheten av att kunna ersätta Josefson och har med svag offensiv och tveksam defensiv varit en besvikelse. Särskilt om man ställer prestation i relation till lön.


Frölunda


Topp: Ryan Lasch. Han kom tillbaka. Och som han har dominerat i powerplay och visst är han även tillbaka uppe i toppen av SHL:s poängliga. En stor liten artist som har en underbar förmåga att hålla i pucken och servera medspelare med perfekt tajmade och avvägda passningar.


Ryan Lasch, Frölunda. Foto: Bildbyrån.


Flopp: Johan Sundström. Det var fem år sedan som han utsågs till MVP i SM-slutspelet och spelade VM med Tre Kronor. Skadorna har stört honom och i ett av ligans bästa lag har han bara fått till ett mål på 28 matcher. Sundström har kapacitet för mycket mer än så här.


Färjestad


Topp: Joakim Nygård. Den hemvändande NHL-forwarden från Edmonton skrev på ett sexårskontrakt och bidrog då starkt till att skruva upp förväntningarna.

Mer och mer har han börjat leva upp till alla förhoppningar. Fort går det som alltid. Och mer och mer kommer han in i spelet med pucken och sätter dit sina chanser.


Flopp: Jesse Virtanen. Den finländske backeleganten har skämt bort sina fans med sitt poänggörande, men det har gått rätt trögt fram till jul. Två mål och nio assist fram till Leksandsmatchen. Men det är väl en tidsfråga innan det lossnar.


Leksand


Topp: Max Veronneau. Målgöraren nummer ett i SHL den här säsongen. Det smäller på kontringar, i powerplay, i boxplay, på straffar och ofta i spelet runt mål. På alla sätt och vis. En supervärvning.


Flopp: Carter Ashton. Blev en lyckad sen värvning under förra säsongen då han kom in och öste in 13 mål och totalt 19 poäng på 24 matcher.

I år har han inte kunnat ligga på till närmelsevis samma nivå och det har bara blivit tre mål och fyra assist på 26 matcher.


Linköping


Topp: Jesper Pettersson. Den defensivt starke backen gjorde en fin säsong i Djurgården och fick ett bra erbjudande av LHC som han nappade på.

Pettersson hade tidigare varit i LHC och han har inte gjort någon besviken. Förutom att han sprider energi och glädje och spelar stabilt i egen zon är han tredje bästa poänggörare. Wow!


Jesper Pettersson, Linköping. Foto: Bildbyrån.


Flopp: Brian Gibbons. En assist på 17 matcher. Say no more.


Luleå


Topp: Oscar Engsund. Linus Omark får ursäkta. Så här långt smäller det mest och högst om biffige backen Engsund. Han har stått för ett hattrick och totalt åtta mål och 17 poäng vilket är näst bäst bakom Omark.

Därför har smålänningen också knipit en plats i Tre Kronor nästa vecka.


Flopp: Einar Emanuelsson. Det har inte flutit på alls poängmässigt. Bara en assist på 26 matcher. Det står inte i proportion till det hårda jobbet han lägger ner.


Malmö


Topp: Adam Ollas Mattsson. En av få spelare där man vet vad man får i match efter match. En stabil defensiv pjäs som spelar över 21 minuter per match. Som bonus till det har han bidragit med tre mål och tre assist.


Flopp: Fredrik Händemark. När även den tidigare lagkaptenen kunde hämtas hem till Malmö från KHL skulle lagbygget bli komplett.

Men så har det inte blivit. Juluppehållet blir en utmärkt tid för Malmö att prata ihop sig och komma fram till något inför omstarten.


Oskarshamn


Topp: Patrik Karlkvist. Han har smällt in 16 mål och snittat över en poäng per match under sin första säsong i SHL. Snacka om att både överträffa allas förväntningar och överprestera.


Flopp: –.


Rögle


Topp: Adam Tambellini. Går på julledighet efter att ha gjort poäng för Rögle i tolv raka matcher. En av de bästa spelarna i SHL och framför allt är skyttet i absolut toppklass. Det har hjälpt Rögle till serieledning över jul!


Adam Tambellini, Rögle. Foto: Bildbyrån.


Flopp: Tyler Kelleher. Trodde nog att han skulle kunna producera fler mål och poäng än vad som har blivit fallet i Rögle. Har svårt att platsa i konkurrensen men fick kliva in istället för frånvarande Oscar Stål-Lyrenäs mot Skellefteå.


Skellefteå


Topp: Gustaf Lindvall. Många har varit väldigt bra i Skellefteå och Lindvall har varit en förutsättning för det. Han har välförtjänt fått debutera i Tre Kronor under hösten.


Flopp: –.


Timrå


Topp: Ty Rattie. Vilken målgörare han är! Nytt mål idag mot Oskarshamn och han är uppe i 15 mål i SHL redan. Rattie ger Timrå en spets i det offensiva spelet och är väldigt vass nära motståndarmålen.


Flopp: Oliver Bohm. Värvades från TPS där han var riktigt bra förra säsongen. Han har värdefull erfarenhet med sig till nykomlingen Timrå, men han har inte fått spelet att stämma och istiden har blivit begränsad.


Växjö


Topp: Robert Rosén. Så länge som Rosén var skadefri och ledde förstakedjan i Växjö var regerande mästarna ett lag för toppen av SHL. Efter det att han blev skadad för en dryg månad sedan blev det direkt fem raka förluster. Mycket hänger på Roséns spelintelligens.


Flopp: Janis Kalnins. Tänkt som förstemålvakt, men han har inte kommit upp i 90 i räddningsprocent och står på 89,21. Det är inte tillräckligt bra.


Örebro


Topp: Jhonas Enroth. I ett defensivt förbättrat Örebro är Enroth den enskilt viktigaste beståndsdelen. Han har gjort flera matchvinnande matcher och har hållit nollan inte mindre än fyra gånger. Toppklass.


Jhonas Enroth, Örebro. Foto: Bildbyrån.


Flopp: Miika Salomäki. Det har tagit hela hösten för Salomäki att hitta ett fungerande spel i Örebromodellen och än är han inte en ledande spelare.

Kanske kan landslagsuppdraget för Finland i Channel One Cup i nästa vecka ge honom en kick i rätt riktning?


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln