HockeyNews
PLUS

Ek: Tre Kronor tänkte till, knöt näven – en härlig förvandling

(19724) Lööv, Pudas, Tre Kronor
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Johan Garpenlöv gjorde om i kedjorna. Spelarna snackade ihop sig. De knöt näven.

Och mot Schweiz fick vi alla äntligen se varför Tre Kronor överhuvudtaget är i VM.

En häftig förvandling!


Förlusten mot Danmark i premiären sved. Nollan mot Belarus var till och med genant. Efter två matcher i detta märkliga och vingliga VM hade Tre Kronor två förluster mot några av de förväntat svagaste motstånden i gruppen. Bara Storbritannien är sämre.


Och tre gjorda mål på två matcher – sådan måltorka har inte Tre Kronor haft i ett VM sedan 1996. Men nu är det också historia.


Mötet med Schweiz var en måstematch för Tre Kronor och det märktes. Bortsett från en klumpig slashingutvisning av Viktor Lööv efter tolv (!) sekunder gjorde Johan Garpenlövs lag en högklassig insats.


Den där dumma utvisningen direkt i inledningen var som lite extra ammoniak i näsborrarna och KHL-målvakten Adam Reideborn, som var snudd på ensam om att få godkänt i 1–0-förlusten mot Belarus, kom snabbt in i händelserna i den öde och provisoriska VM-arenan i Riga.


Tre Kronor städade undan ett boxplay och sedan visade Jonathan Pudas exakt hur jobbigt Schweiz och maratonmannen Andres Ambühl (16 VM!) skulle behöva jobba för att sno poäng. Pudas spelar med härlig inlevelse och precis med alla de känslor som Frölundaforwarden Max Friberg inför matchen hade efterlyst.


Tre Kronor spelade med närvaro och hade bara bestämt sig för att VM börjar NU! Och det är så som Sverige behöver fortsätta att spela i den här turneringen för att nå slutspelet. För att nå medaljmatcherna.


Sett till kvaliteten på övriga lag i VM är Tre Kronor en medaljkandidat, men det är också Schweiz, Tjeckien, Ryssland och Slovakien från den här gruppen…


Den väldigt klara och övertygande 7–0-segern mot Schweiz var frukten av att samtliga spelare kämpade för varandra och kanske också för Johan Garpenlöv.


Att ta fram en sådan här prestation när det som mest behövdes var ett riktigt skönt styrkebesked.


Vinsten betyder att Tre Kronor inte är avhängt. Och den gav också viktiga svar från nyckelspelare i VM:


• Adam Reideborn, den tidigare Djurgårdsmålvakten, var mer än 95-procentig mot Belarus och mot Schweiz var han en av de allra bästa, inte bara i Tre Kronor utan på isen.


• Jesper Frödén, den blivande NHL-spelaren(?), fick se de två första matcherna från läktaren, men med Carl Klingberg skadad och borta från resten av VM fick han chansen. Och som han tog den. I en kedja med enormt energiska Max Friberg och Andreas Wingerli kom 22-målsskytten från Skellefteå till sin rätt.


Frödén jobbade sig in i VM, tacklade, forecheckade och slog till med både en styrning och ett riktigt listigt skott till 4-0 vilket tog död på matchen och avslutade en blek insats från annars så säkre målvakten Leonardo Genoni.


• NHL-spelarna har inte haft en rolig start på VM, men mot Schweiz prickade både Adrian Kempe och Victor Olofsson in var sitt mål i krysset. Precis vad de behövde. Naturligtvis också exakt det som förbundskapten Johan Garpenlöv hämtat hem dem för att göra.



Att para ihop Adrian Kempe med storebror Mario Kempe var en bra idé, vilket man har sett i något enstaka byte tidigare i VM. Mot Schweiz var de väldigt på alerten och LA-centern Kempe hade en match i matchen med Kalifornien-rivalen Timo Meier från San Jose.


Smått underhållande att se Kempes och Meiers gläfsande.


Backspelet mot Schweiz var också det bästa av Tre Kronor så här långt. Magnus Nygren gjorde en jättematch både med pucken och utan den. Både han, Henrik Tömmernes och Nils Lundkvist gjorde mål så backarna bidrog med nästan hälften av målen.


##Under matchen kunde man se de svenska spelarna le i båset. Ändå fanns koncentrationen där.


Det mindre roliga i sammanhanget var att Luleås Nils Lundkvist tvingades kliva av med lite drygt fem minuter kvar av matchen. Han fastnade mellan två schweizare i en tilltrasslad situation när han vände upp i egen zon och det såg inte roligt ut i fallet. Lite som när Carl Klingberg skadades mot Belarus, och Lundkvist haltade ut från matchen.


##Nils Lundkvist må vara 20 år, men han har varit Tre Kronors bästa back i samtliga tre matcherna hittills i VM. Lugn och klok och ett mål och fyra assist på sina första tre VM-matcher.


Måtte han ha klarat sig undan utan någon skada.


Då kan Tre Kronor fortsätta på den här nya vägen mot ett om möjligt betydligt roligare VM i fortsättningen.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)