HockeyNews
PLUS

Veckans SHL: ”En sågning som heter duga”

(15678) Veckans SHL
Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Äntligen har det blivit måndag och det betyder att HockeyNews.se:s reporter, Mattias Persson sammanfattat det hetaste från den gångna veckan i SHL och plockat ut en femma som stått för enastående prestationer. 

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey


Veckans lag


Målvakt:

Gustaf Lindvall
Kommentar:
Utnämningen av veckans målvakt var inget lätt val, men jag landar till slut på Skellefteås Gustaf Lindvall trots att han bara spelade en match. Fjolårets succémålvakt har inlett piggt även den här säsongen. I torsdagens seger mot Frölunda stod han för flera fenomenala räddningar och såg till att laget kunde bärga en 3-1 seger. 

Foto: Bildbyrån

Backar: 

Éric Gélinas, Rögle
Kommentar:
I fjol var det Kodie Curran som ledde Rögle där bak, i år är det en ny kanadensare i form av hårdskjutande Éric Gélinas. Backen ser betydligt piggare ut och har tränat stenhårt för att vara redo för en större roll. I segern mot Djurgården under lördagen bombade han in ett mål och stod för två målgivande passningar. Med en istid på över 21 minuter har han varit den general som Rögle behöver.

Nolan Zajac, Oskashamn
Kommentar:
Nolan Zajac ansågs vara för dålig när Oskarshamn tog klivet upp för två säsonger sedan. Efter en succéartad säsong i Norge är han tillbaka i Oskarshamn, och vilken start han fått. Den kortväxte backen har varit en nyckelbricka i Oskarshamn powerplay och under veckans två matcher blev det två mål. 

Forwards:

Jesper Frödén, Skellefteå
Kommentar:
Jesper Frödén har visat att fjolårets succénotering på 29 poäng inte var en engångsföreteelse. Forwarden stod för ett hattrick i 3-1 segern mot Frölunda i torsdags och följde upp det med ytterligare ett mål mot Brynäs under lördagen. Snacka om succéstart!

Linus Öberg, Örebro
Kommentar:
JVM-forwarden Linus Öberg gjorde sin första hela säsong i SHL ifjol, men stod inte ut märkvärdigt då. Ett års erfarenhet rikare har han visat att han vill vara med och fajtas om platserna i toppkedjorna. 20-åringen stod för seniorkarriärens första hattrick i 5-3 segern mot Leksand i torsdags, och fortsatte på den inslagna vägen med ytterligare ett mål i lördagens 6-4 seger mot Linköping. Ett genombrott ser ut att vara på väg. 

Daniel Zaar, Rögle
Kommentar:
Under de inledande två SHL-matcherna såg Daniel Zaar vilsen ut. Nu har skarpskytten kommit i gång. Han stod för Rögles enda mål i 2-1 förlusten mot Växjö i torsdags, och blev stor segerorganisatör med sina två mål och två assist när Rögle slog Djurgården med 5-3 under lördagen. Det innebär en givan plats i veckans lag. 

Coach:

Niklas Eriksson, Örebro
Kommentar:
Örebro har ännu inte förlorat i årets SHL, efter fyra omgångar står laget på full pott. Klubben ser definitivt ut att vilja vara med och utmana om SM-guldet i vår. Niklas Eriksson och den övriga ledarstaben har fått i gång alla lagdelar tidigt och laget är oerhört svårslagna för tillfället. 

Veckans...


Veckans vidrigaste
HV71 har inlett svagt och det syns bland spelarna. Det ligger så mycket frustration bakom Lias Anderssons tackling mot huvudet på Luleås Jonas Berglund i torsdags. Den är SÅ vidrig att kolla på, och det kunde gått så illa med Berglund. För förseelsen fick Lias Andersson fem matchers avstängning och böter på hiskeliga 80 500 kronor. Ett mycket tungt avbräck för HV71. 

Veckans läxa
Frölundas supertalang Lucas Raymond har redan bestraffats för felaktigt halsskydd under säsongen. Efter lördagens omgång straffades han på nytt, den här gången med 10 000 kr i böter efter att halsskyddet inte suttit rätt. En dyr läxa för en spelare som har en lön på runt 20 000 kronor. I en intervju med rakapuckar.com säger han så här om bestraffningen: ”Jag får väl byta till ett nytt märke, skaffa ett annat skydd, ett som sitter tajtare, och så dra upp det över öronen”

Veckans sågning
Färjestad fortsätter att ha det tufft i SHL. I förlusten mot Malmö under lördagen fick Gustav Rydahl utstå hård kritik från C Mores experter Staffan Kronwall och Niklas Wikegård. Under matchen rullade bildsekvenser från ett av Rydahls agerande på isen, som både Staffan Kronwall och kollegan Niklas Wikegård var kritiska till. ”Det är helt galet, hade jag varit tränare hade jag satt honom längst ut på bänken och sagt: ”Du spelar inte mer”, sa Wikegård bland annat. Efter matchen fick Rydahl kommentera kritiken: ”Jag skiter fullständigt vad de säger. Lätt att sitta där och tycka och tänka, jag skiter fullständigt i vad han säger. Jag tycker han (Niklas Wikegård) är en riktigt jävla pajas, sa han i en intervju med Expressen.

Veckans moralseger
HV71 var på väg mot en ny tung förlust mot Oskarshamn i lördags. Då vände laget ett 3-1 underläge till seger med 6-3. Oerhört starkt av ett lag som lär vara sargat efter en fiaskoartad start. Nu kan man bygga vidare från en seger, istället för att behöva utstå nya krisrubriker. Det ligger mycket i det här utdraget från vår krönikör Mattias Ek:s krönika efter matchen: ”Första HV-vinsten "Hade kunnat strypa såsen ur varenda kebab i Småland". 

Veckans sparkmål
Jag blev oerhört förvånad när jag såg att Nicklas Lasus tydliga sparkmål mot Leksand blev godkänt. Reglerna är tydliga, man får inte medvetet sparka pucken i mål. Titta på video och bedöm själva, jag har svårt att se att det kan bedömas som något annat än en sparkrörelse. Domaren Morgan Johansson fick kommentera beslutet efter matchen, där han menar att Lasu dirigerar in pucken. Hmm, tveksamt va.

Veckans intervju
Leksands tränare Björn Hellkvist var märkbart irriterad i intervjun med C More efter förlusten mot Frölunda i lördags. Han var bland annat besviken med lagets backcheck och skickade en stenhård passning till lagkaptenen Patrik Zackrisson, som han ansåg inte gjorde jobbet fullt ut. Visst är det väl kul med känslor ändå?

Veckans matchstraff
I söndagens match mellan Djurgården och Malmö rök Djurgårdens Dick Axelsson och Malmös Fredrik Händemark ihop efter en duell på isen, och i periodpausen ska de ha sagt några väl valda ord till varandra. När den andra perioden skulle börja hade Axelsson fått matchstraff och Händemark fick sitta två minuter för osportsligt uppträdande. I efterhand visade det sig att Axelsson ropat ”Sug kuk” till Händemark. Ett ordval som straffades med en automatisk avstängning plus ytterligare en match i efterhand. DIF-tränaren Robert Ohlsson kommenterade Axelssons matchstraff så här: ”Det är inte första gången som herr Axelsson öppnar munnen. Det är svårt att lägga munkavle på pojken också, sa Djurgårdstränaren till HockeyNews.se.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)