HockeyNews
PLUS

Första HV-vinsten "Hade kunnat strypa såsen ur varenda kebab i Småland"

(15667) HV71/jubel efter 6–3 mot Oskarshamn
Axel Boberg/Bildbyrån

Publicerad: 3 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Sämsta seriestarten på 22 år. Underläge i måstematchen mot Oskarshamn med 3–1 efter nästan två perioder.

I det läget höll HV71-spelarna så hårt i klubborna att de hade kunnat strypa såsen ur varenda kebab i Småland.

Men plötsligt kom en vän som heter självförtroende på ett efterlängtat besök.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det kan gå fort, fel och efter fyra förluster kan det kännas som om man har en pyramid framför sig att bestiga.


HV71 åkte på däng i premiären mot Frölunda och var inte riktigt med i den matchen. Sedan fortsatte det mot både Örebro och Rögle där HV var nära nära poäng, men lyckades ändå snubbla på mållinjen.


Samma sak borta mot Luleå.


Och hemma mot Oskarshamn stod HV71 inför ett svårgreppat scenario. Vinn eller… eller… eller vadå?


Frustrationen har börjat pysa ut ur öronen här och där och Lias Andersson fula och sena tackling mot huvudet på Luleås Jonas Berglund i torsdagens förlust var ett tecken på hur snett det kan gå när man inte längre orkar hålla koncentrationen uppe på det som behöver göras.


Fyra raka nollpoängare kan sätta käppar i hjulet för vilket lag som helst. Det sätter sig mera bestämt i huvudet och påverkar precis allt som händer och sker i en så svår och lurig sport som ishockey.


Passningarna går snett. Dribblingarna blir taffliga. Och den där pucken som egentligen glider så lent och rent på isen börjar plötsligt att fladdra. Det börjar kännas pressat, pinsamt och spelet blir till plockepinn eller pyttipanna. Patetiskt.


HV71 är ett lag för toppen av SHL. Det är en spelartrupp som ska palla för att ha fyra, fem spelare borta på grund av skador (eller hjärnsläpp).


Men det blir givetvis jobbigare för varje match som slutar med en förlust och när självförtroendet förvandlas från vän till fiende. HV71 hade många fiender i mötet med Oskarshamn.


Och all cred till IKO och tränarstaben som visste vad som väntade mot HV när pucken släpptes klockan 15.15 denna lördag. HV71 gasade på från första sekund. Pepprade på mot Tex Williamsson i Oskarshamnsmålet, men han luktade lugnt på blommorna under sin korkek och väntade på att trycket skulle avta. Vilket det gjorde.



Oskarshamn ledde med 2–0 efter den första perioden. HV71-centern Linus Fröberg var så besviken i en C More-intervju att han tog ordet "orättvist" i sin mun.


##Visst tusan var det inte rättvist att Oskarshamn ledde med två-noll, men sedan när är rättvist och orättvist en relevant måttstock för hur en hockeymatch slutar?!


Fröberg, som hade en match i matchen mot sin pappa Thomas Fröberg som är general manager i Oskarshamn, visade därefter vägen för HV71 och var inblandad i det mesta när vändningen kom. 1–3 blev 3–3 i slutet av den andra perioden.


Och det var som att Martin Filander & Co i Oskarshamn visste att deras flax hade nått sitt max. Det HV71 visade genom att gå från 1–3 till 6–3 snabbare än Håkan Juholt hinner hylla världens bästa kebabsås. Den görs nämligen i Jönköping (det är ett faktum och inte diskutabelt).



HV71:s hockey håller ännu inte samma höga starka klass som stadens kebabsås, men förlustsviten är bruten, arbetsro är vunnen och spelare som Simon Önerud, Linus Fröberg och den ständigt alltmer briljante unge backen Emil Andrae visade att HV:s bredd är finemang.


Fredrik Forsberg börjar slappna av och ser mer och mer ut som den måltjuv han är värvad för att vara. När HV spelade inför 50 åskådare mot Oskarshamn var Fredriks storebror, Nashville-stjärnan Filip Forsberg, en av de 50 i Husqvarna Garden. Filip fick se Fredrik pricka in två av de sex HV-målen och på två matcher har Fredrik Forsberg nu gjort tre mål. Det finns potential för mycket mer.


Det är med viss kluvenhet HV:s tränarteam behöver konstatera att 18-årige Emil Andrae är sitt lags bästa back. Mot Oskarshamn spelade han mer än de flesta och hade få fel. Andrae vågar göra det oväntade, han kan dra helt oväntade streck på den taktiktavla som hans lagkamrater får se, men inte röra.


Hans kreativitet är många gånger avgörande för HV71:s attackspel och att den skickligheten finns hos en 18-åring är en enorm styrka hos honom, samtidigt som det är ett underbetyg till dem som borde vara bättre.


##HV71 har tagit sin första trepoängare, och ett första litet trippande steg på vägen mot toppen av SHL. Men fortfarande känns sträckan uppåt lika lång som en cykeltur från Jönköping till Skellefteå.


Det är bara att sätta igång att trampa.

***


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)