HockeyNews
PLUS

Härlig rivalitet med storebrorsstatus på spel

(10585) Piteå - Boden
Skärmdump Stay-Live Piteå

Publicerad: 28 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Det dröjde 38 sekunder in i förlängningsspel innan den första och enda pucken satt i nät mellan Piteå och Boden. Men trist, tillknäppt och chansfattigt när Piteå lyckades vinna med 1-0? Glöm det. Snarare tvärtom. Lagen har utvecklat en härlig rivalitet där det blir tufft, fysiskt och underhållande när en riktig storebrorsstatus står på spel.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Man kan diskutera det lämpliga i vissa av händelserna som ägde rum när några möten lagen emellan gick överstyr för några säsonger sedan. Men det är en härlig rivalitet som utvecklats mellan Piteå och Boden sedan de senare tog sig tillbaka upp i Hockeyettan.

Det blir känslor varje gång. Tufft spel och ideliga försök att få motståndarna ur balans.

Boden har ju skaffat sig den identiteten med sitt adrenalinstinna sätt att spela. Ifjol var laget klart mest utvisade i grundserien och Allettan och det är samma sak om man kollar i fair play-ligan den här hösten. Trots att ett nytt ledarskap under Lars Molin tagit laget åt att bli lite mer genomtänkt och spelande.

Men jag skulle vilja påstå att Boden plockar fram det värsta, eller bästa det beror ju på hur man ser det, även ur Piteå. Kanske rent av så att det blir det omvända. Hemmalaget försatte inte en chans att skicka iväg tjyvnyp eller smälla på lite extra den här kvällen.

Värst utsatt av alla tycktes Bodens nummer 100, Christian Nyman, vara. Antingen är han djupt ogillad i Piteås omklädningsrum eller så är de livrädda för hans kompetens för Piteå spelade verkligen Boden-spel mot centern som gång efter gång efter gång tvingades utstå synnerligen omild behandling.

Båda lagen låg ständigt på det burdusas yttersta gräns, men rent krasst skulle jag nog vilja påstå att Boden var det lag som lirade aningen mer än Piteå. Den här säsongen försöker bodensarna hitta en balans där de inte bara jobbar hårt, utan jobbar rätt också. Även om nyanserna är ganska små i det här fallet.

Det märktes även i powerplay där Boden skapade en kanonad av möjligheter medan hemmalaget hade svårt att riktigt få till den där riktiga spetsen. Ironiskt nog var det dock där avgörandet tillslut skulle falla till hemmalagets fördel.

1-0 efter förlängning är smått absurda siffror så som matchen gestaltade sig. Det var knappast så att det saknades chanser. Snarare tvärtom, det var en offensiv match snarare än ringmurar och försvarsfokus. Tacka målvakterna John Westermark i Piteå och Claes Endre i Boden för att det blev målsnålt. De svarade båda för riktigt stora insatser.

Att det i förlängning tillslut var Piteå som fick vinna med 1-0 efter powerplay-mål av Erik Wikgren var nog ändå i slutändan en väldig moralhöjare för hemmagänget.

För det är ju så att perspektiven håller på att skifta på mer än ett sätt. Att Boden framstår som det av de två lagen som har mest flärd och offensiv spets må vara en sak. Men det här är första säsongen på bra länge där det faktiskt är Boden som bör betraktas som favorit medan det är Piteå som slår lite ur underläge.

Piteå har ett bra lag, men har inte kunnat spänna några ekonomiska muskler medan Boden laddat på, värvat och satsar.

Här finns en viss press på Piteå, vilket kanske går igen lite i sättet att smälla på och brösta upp sig och verkligen försöka visa att ”det här är vår hemmaborg” efter förlusten 3-5 i Boden i fredags. Piteå måste stå upp och hänga i för att inte bli så väl om- som frånkörda av sin rival.

De har en fin verksamhet, men Boden har fans och sponsorer i ryggen. Piteå har gjort imponerande resultat under många år i Hockeyettan, men det tycks vara Boden som står inför en potentiell storhetstid.

Det är en storebrorsstatus på spel. Tro fan att det blir stenhårda, sevärda matcher av kamperna då.

Och gissa om det var härligt för Piteå att få lämna isen med 1-0 på tavlan.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)