HockeyNews
PLUS

HV71:s nyförvärv: ”Jag vill vara en av de som producerar”

(9357) Juuso Ikonen
Bildbyrån

Publicerad: 29 juli 2019

FacebookXWhatsApp

Juuso Ikonen är tillbaka i SHL efter ett tungt år i Nordamerika. Nu vill den finske forwarden hitta tillbaka till hockeyglädjen i HV71. 

– Jag fick knappt med speltid, så det känns som att det var rätt beslut att återvända hit och få en nystart, säger han.

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

Efter en säsong i AHL och Hershey Bears valde Juuso Ikonen att återvända till svensk hockey. Men det blev inte en återkomst till Brynäs som han representerade säsongen 17/18, utan istället föll valet på HV71. 

– Jag har hört mycket gott om klubben sedan tidigare. När det blev klart att det skulle återvända till Europa, så var det HV71 som kändes rätt. Klubben vill vara med och slåss om guldet varje år, och har alla möjligheter till det. Det kändes som ett bra val, säger Ikonen när HockeyNews.se når honom. 

Den gångna säsongen hade han svårt att ta plats i Washington Capitals farmarlag och det blev blott 14 poäng på 54 matcher, men det finns ändå saker han tar med sig från äventyret i Nordamerika. 

– Det var ett tufft år. Jag fick knappt med speltid, så det känns som att det var rätt beslut att återvända hit och få en nystart. Det var kul att se hur det funkar där, och det känns som att det var något jag skulle göra i min karriär, säger han. 

Vilka lärdomar tar du med dig?

– Spelmässigt vet jag inte om det hänt så mycket, men det är klart att det är lite annorlunda utanför planen. Det är en annan kultur – som var kul att se.

Ikonen levererade i Brynäs under säsongen 17/18. Foto: Bildbyrån

Senast han var i SHL blev det 26 poäng på 49 matcher, och ytterligare fem på åtta i slutspelet för Brynäs. Det är den produktionen han vill hitta tillbaka till när han nu startar om i HV71. 

– Det är klart att man vill vara med och bidra så att det går bra för laget. Jag tror att, om vi som grupp spelar bra, så lär vi vara med och slåss mot slutet. Jag vill vara en av de som producerar, och på så sätt ta kliv framåt som spelare, säger han. 

Under den säsongen var han också en frekvent landslagsspelare, men i takt med flytten till Nordamerika blev det inget spel i de finska lejonen. Nu är målet att återta sin plats i landslagsdressen. 

– Absolut. Det var också en av anledningarna till att man återvände till Europa. Har man möjlighet att komma med i de matcherna, så är det klart att det är en målsättning att vara en spelare som landslagsledningen kan luta sig mot. Men då gäller det att spela bra här i HV71 först, säger han. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)