Blir Almquist en av Färjestads nya backar? "Låter jag vara osagt"

14 juni 2019
Färjestad har blivit av med toppbackarna Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand till KHL.
Enligt uppgift till HockeyNews.se kan en av de tänkbara ersättarna vara den förre HV71- och Frölundabacken Adam Almquist.
– Det är bättre att inte kommentera några namn alls. Vi ska ha åtta backar när vi drar igång säsongen, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson.


SHL presenteras av ATG Sport

Jesse Virtanen vann poängligan för SHL:s backar den här säsongen genom att göra 41 poäng (6 mål, 35 assist) på de 52 matcherna.
Därefter blev han klar KHL-klubben Traktor Tjeljabinsk.

Och den här veckan blev Färjestad även av med sin lagkapten, den VM-guldvinnande OS-backen Mikael Wikstrand.

Den ryska KHL-klubben Ak Bars Kazan köpte loss Wikstrand även om Färjestad helst hade velat behålla honom minst en säsong till då han hade kontrakt.

– Vi satte ett pris och Kazan var villig att betala det priset. Då är vi nöjda med den affären eftersom vi har sagt ja till den och släpper Micke Wikstrand och önskar honom lycka till. Vi får hoppas att han vill tillbaka till Karlstad och Färjestad någon dag framledes. Vi skiljs som goda vänner, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson till HockeyNews.se.

LÄS MER: Bekräftat: Färjestad tappar ytterligare en toppback

Wikstrand, som hade pratat med Tre Kronor-kamraten Anton Lander om Ak Bars Kazan, har nu skrivit på ett tvåårskontrakt med den ryska storklubben.

– Nu får jag och (Thomas) Rhodin (Färjestads sportchef) jobba dubbelt så hårt för vi ska ha in en back till, så klart. Det kändes inte rätt att stoppa honom när han uttryckte en önskan på det sättet. Det har gått ganska snabbt på slutet.

Färjestad får över två miljoner kronor i ersättning för Mikael Wikstrand. Men nu behöver klubben hitta en ersättare för toppbacken. Foto: Bildbyrån.

Färjestad har kartlagt spelarmarknaden och tycker sig ha god koll på läget.

Är ni nära att värva någon?

– Nej, det är vi inte. Vi har väl lagt ut lite krokar och såna saker. Nu har vi en möjlighet att titta på spelare som kanske är intressanta för både NHL, KHL och Schweiz. De vill vänta lite till innan de bestämmer sig. De kanske har något på gång i Schweiz eller KHL eller till och med NHL. Då får vi snällt stå med handen i fickan och vänta, säger Peter Jakobsson.

Enligt uppgift till HockeyNews.se ska den före detta HV71- och Frölundabacken Adam Almquist, 28, vara ett intressant namn för Färjestad. Han var den här säsongen i Bern och blev där schweizisk mästare.

2017/2018 gjorde Almquist 29 poäng (6 + 23) för Frölunda i SHL och var med det poängbäst bland lagets backar.

Adam Almquist var nära att slå sig in i Tre Kronors VM-guldlag 2018 och tränade med laget i Köpenhamn. Foto: Bildbyrån.

– Han är kontraktslös, Adam. Det är han, det vet vi. Sedan om det är ett namn som vi tittar på eller inte, det låter jag vara osagt, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson.

LÄS MER: Almquist mästare i Schweiz: ”Bra firande”

Färjestad ska ersätta både Wikstrand och Virtanen för att ha åtta backar i truppen är säsongen börjar.

– Sedan om det tar en dag eller fyra veckor. Det ska bli rätt i slutändan. Vi jobbar så gott vi kan med att lösa den situationen.

Med tiden kommer ni att håva in ett par bra backar?

– Det är jag helt övertygad om. Så tycker jag att marknaden ser ut, faktiskt. Alla de som vi pratar med och tittar på kommer inte att få plats i NHL eller KHL eller Schweiz. Någon kommer att bli över, så är det bara.