Moras klubbdirektör: ”Mitt fel att vi ramlat ur”


6 april 2019
MORA. Efter två år i SHL är Mora IK tillbaka i HockeyAllsvenskan. Ett stort fiasko menar klubbdirektören Peter Hermodsson, som inte är helt säker på att han kommer att fortsätta leda klubben. 

– Ska du driva Mora IK i HockeyAllsvenskan behöver du vara lite dum i huvudet, du måste ha en diagnos. Det är lidelse och min familj har lidit oerhört för min passion, säger han till HockeyNews.se. 


Presenteras i samarbete med ATG Sport

Det har bara gått några timmar sedan Mora tågade ur SHL efter 3–2 förlusten mot Leksand. Moras klubbdirektör Peter Hermodsson sätter sig i en stol i det tomma pressrummet och börjar sätta ord på hur han känner.

– Det är otroligt mycket känslor. Otroligt tungt, men dem jag lider mest med är killarna i laget och den kärna vi byggt upp. Alla de som har ett stort Morahjärta, säger han med tårarna i halsen och tar en paus…innan han fortsätter:

– Och personalen på kansliet som jobbat otroligt hårt. Legosoldaterna kommer gå vidare i livet och tjäna lika mycket pengar någon annanstans.

Du säger legosoldater. Är du besviken på spelarna?

– Nej, det tycker jag inte. Oavsett om man är en legosoldat eller inte så känner jag, att älskar du inte sådana matcher så kanske du inte borde hålla på med den här sporten. Det var många i vårt lag som inte älskade det. Mentalt svaga? Det vet jag inte vad det beror på. Om du börjar med en idrott och älskar att hålla på med den, men du är som sämst i de stora matcherna, håller du kanske på med någonting du inte borde.

– De bärande personerna skulle leda oss. Man har rätt att göra en eller två dåliga matcher, men när det har gått fem matcher och man inte ser dem på isen gör det mig besviken. Tredje och fjärde linan jobbade stenhårt och spelade med hjärtat, men de behövde att de ledande spelarna klev fram. Men det gjorde de inte. 

Vilka spelare har spelat med hjärtat?

– Vi har flera spelare som spelar med hjärtat. Det är (Alexander) Hilmerson, (Oskar) Svanlund, (Christian) Engstrand och (Emil) Aronsson. De spelarna som varit med under båda kvalen. Hela vårt lag i år har känts som att man spelat för klubben. (Spencer) Abbott och (Andrew) Rowe har ju skrivit nya avtal för att de trott på det här. De har trott att vi ska vara kvar och spela i SHL, säger han och fortsätter:

– Det är lätt att folk får en dålig bild av importer, att man inte bryr sig om klubben och bara vill ha pengar. Men det var Abbott som sa till mig imorse (läs igår), ’’Jag måste spela’’, men då sa jag: Ska du verkligen göra det? ’’Ja men jag spelar på spruta’’. Ska du verkligen göra det, du äventyrar hela din karriär. Men då sa han att ’’jag kommer att spela på spruta’’. För mig räcker det. Det är inte där det har brustit, killarna har verkligen velat. 

Är det fler spelare som spelat på sprutor?

– Ja, det är det. Flera stycken har spelat på sprutor, men sen är det inte så många att det ska se ut som det gjorde. Hade vi kommit upp till den nivån vi haft stundtals hade Leksand varit chanslösa, men det blir andra saker som kommer in i bilden… det blir publiktryck, media och så vidare. Jag tror inte att grabbarna klarade av att hantera det. 

Att åka ur SHL är tuffare än vad många kan tänka sig. För Mora innebär det en betydligt mer angränsad ekonomi och således en rad större förändringar organisatoriskt. 

– Det betyder att vi måste förhandla med unionen, varsla samtliga inom klubben, omförhandla avtal och mindre resurser. Vi blir en betydligt mindre klubb, säger han. 

Degraderingen innebär också att laget nu bara har fyra spelare under kontrakt till nästa säsong. 

– Det är tre lovande juniorer och en målvakt. Så ser det ut. Nu är vi jäkligt sena med att titta på spelare för HockeyAllsvenskan. 

Det betyder också att det kommer bli nedskärningar på den satsningen klubben startade på juniorsidan för två säsonger sedan.

– Allt påverkas. Sedan vi gick upp i SHL har vi anställt två och en halv på kansliet, två på juniorsidan och två till A-laget. Det är sex och en halv heltidsanställda. Vi får backa på det nu, det är en gigantisk skillnad, säger han och fortsätter:

– Det är många som är besviken på mig och klubben efter det här. Jag tror att många skippar att köpa säsongskort nästa säsong. Man måste vinna tillbaka förtroendet sakta men säkert. 

Sportchefen Anders Forsbergs kontrakt går ut om en månad. Hur tänker ni där?

– Vi har inte ens diskuterat det. Jag har inte ens sett Anders efter matchen. Han har kontrakt för SHL, men jag har svårt att se att klubben kan mäkta med de kostnaderna. Jag har redan ikväll skickat ett mail till all personal och tackat för deras arbete, men jag har också skickat ett mail till facket och unionen där jag skriver att vi måste ha en diskussion på måndag. Det är en gigantisk skillnad. Det är nästan sextio miljoner, med publik och sponsorintäkter. 

Hur ska ni repa er från det här – och kunna satsa på nytt?

– Nästa år har vi funnits i 85 år, så jag tror inte det är något klubben står och faller med. Jag tror att det kommer komma nya krafter och ny energi som gör att Mora kommer kvala uppåt och ha chansen på SHL igen, men man behöver nog mellanlanda och hitta nya krafter. I en småstadsklubb är det ett oerhört tufft slag för alla. Här behöver man mobilisera, skapa energi och komma tillbaka, och det kommer säkert ta fyra eller fem år. 

Moraspelarna deppar efter Leksands avgörande mål i den fjärde perioden. Foto: Bildbyrån

Innebär detta att ni kommer kika på en helt ny tränarstab också?

– Jag har inte ens funderat på det. Det är inte ens säkert att styrelsen vill behålla mig, för det här är ett gigantiskt misslyckande. Vi får se, på måndag kan jag få sparken och då är det här samtalet helt meningslöst. Ska jag vara kvar måste vi titta på en helt ny stab. 

Gigantiskt misslyckande säger du. Kan du tänka dig att ställa din plats till förfogande?

– Det är fel kväll att svara på det. En helt relevant fråga, men det är fel kväll. Jag behöver ha ett par veckor och fundera. Ska du driva Mora IK i HockeyAllsvenskan behöver du vara lite dum i huvudet, du måste ha en diagnos. Det är lidelse och min familj har lidit oerhört för min passion. De har också fått ta del av när det gått bra, men jag är 53 år och måste fundera på om det är värt priset. Vi får se se, jag ska ta en allvarlig funderare

–  Grabben var den första som ringde mig efter och frågade ’’Pappa, hur mår du?’’ Jag mår skit sa jag. ’’Ska jag komma’’, frågade han. Nej, sa jag. Jag måste hantera det här själv för jag vet vad han har offrat under alla de här åren. Jag gav klubben 100 procent under de fem åren innan vi gick upp. Min familj köpte in på det, vilket är helt fantastiskt. Jag är inte helt säker på att de gör det en gång till. 

En tung kväll för Mora IK, men framförallt för klubbdirektören Peter Hermodsson som gett all sin kraft för klubben. Innan han reser sig för att gå tillbaka till de ledsna spelarna i rummet intill vill han tacka sin personal än en gång.

– Jag älskar mina killar. Hela mitt kontor skulle jag vilja hylla. Jag sa till Amnér och allihopa efter matchen att de inte skulle sitta och gråta. Det är fan mitt fel att vi ramlat ur. Jag sa att jag inte ville att de skulle gå hem och lägga sig och gråta. Tänk såhär, det är Hermodssons fel, sa jag till dem. Då frågade de hur jag tänkte, och jag svarade att jag inte fick ihop båset på det sättet som gjorde er trygga. Jag vet vad det betyder att ha en bra ledare.