”Det kommer dröja några år innan vi är ett topplag”


8 mars

De gick in i säsongen med ett kontrollår hängande över sig och kravet att hämta igen i runda slängar 350 000 kronor för att klara elitlicensen. Än är de inte i hamn, men trots en sportsligt skral säsong är optimismen stor i Skövde att de ska reda ut situationen.
– Det kommer krävas hårt jobb hela vägen in, men prognosen ser bra ut, säger ordföranden Alexander Fornsjö till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

När licensnämnden granskade klubbarna efter fjolårssäsongen visade Skövde upp ett negativt eget kapital om 152 000 kronor. Kravet att leva upp till den här våren är 200 000 i eget kapital. Med andra ord är det 350 000 kronor som klubben i slutet av april måste visa att de hämtat igen. Annars ryker licensen och de kastas ut från Hockeyettan.

– Den prognosen ser ut att hålla, vi har kapat cirka 1,6 miljoner i kostnader, det är kioskinköp, löner, material, allt som kostar pengar, säger klubbens ordförande Alexander Fornsjö.

– Vi fått jobba på andra plan, vi har till exempel haft en hel del cuper i år och kört några camper mer än vi brukar göra. Man måste tänka lite utanför, vi hade inget annat val. Jag tror stenhårt på den här resan, jag tror man mår bra av att ibland se sig själv i spegeln och börja om.


Slush puppie i Billingehov
Det ekonomiska stålbadet har naturligtvis inneburit att man tvingats skära i kostnaderna för a-lagstruppen vilket påverkat den sportsliga slagkraften. Rent resultatmässigt gjorde Skövde en riktigt svag säsong och det har naturligt inneburit att intäkter fallit bort.

– Resultatmässigt har det gått dåligt och jag tror vi har tappat ett sexsiffrigt belopp, vi hade till exempel inget derby efter jul.

– Ett intäktsbortfall som man lätt glömmer bort är också mellandagsmatchen mot Lindlöven som blev inställd när anläggningen gick sönder och det var slush puppie i Billingehov. Istället för att spela i mellandagarna när många är hemma fick vi spela en måndag efter två torsk.

Trots att satsningen på a-laget var betydligt mer modest än tidigare är de sportsliga resultaten ändå en besvikelse.

– Vi tog ett medvetet beslut att ha en, om man nu ska kalla det, budgettrupp men det fanns även en hel del kvalitet i den. Vi sänkte sportbudgeten och har inte värvat, men siktade ändå mot Allettan. Vi tog ett mellanår, men är ändå besvikna på resultatet.

– Vi var ganska kalla i år, det är klart att det fanns tidpunkter där vi kände vad gör vi? Men vi var tvungna att följa planen och budgeten. Vi la en budget från början och den har vi hållit.

Någon förhoppning om att nästa säsong ska se särskilt mycket annorlunda ut rent lagmässigt ska supportrarna förmodligen inte ha.

– Jag tror det kommer dröja några år innan vi kommer vara ett topplag. Vi måste bli bra på att bygga underifrån med hockeygymnasiet och egna juniorer, för vi har inte ekonomi att värva oss till framgång.


Inte i hamn än
Men det mesta talar alltså för att stålbadet kommer att bli framgångsrikt och att skaraborgarna den här våren kommer att visa siffror som räddar licensen.

– Det kommer krävas hårt jobb hela vägen in, men prognosen ser bra ut, säger Fornsjö.

– Vi jobbar på det och är inte ända in i mål, det måste jag vara ärlig och säga. Det kommer vara extra aktiviteter nu för vi har ju inga mer matcher på hockeysidan. Loket har ju stannat, men jag ser fram emot en säsong i ettan nästa år med.

De 14 lag som befinner sig i kontrollår och måste klara det ekonomiska kravet i vår för att inte degraderas är förutom Skövde även Teg, Vännäs, Örnsköldsvik, Grums, Arboga, Kumla, Lindlöven, Hudiksvall, Nyköping Gripen, Helsingborg, Kallinge/Ronneby, Kristianstad och Mörrum.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 


Annons

Annons