HockeyNews
PLUS

Forne toppmålvakten utesluter inte comeback

(6960) Andreas Ollikainen
Erik Simander / Bildbyrån

Publicerad: 25 februari 2019

FacebookXWhatsApp

För inte alls särskilt många säsonger sedan spåddes han en framtid som hockeyallsvensk målvakt, men karriären fick några smällar och de senaste säsongerna har Andreas Ollikainen inte spelat alls. Inför playoff finns han med som ett backup-alternativ hos Teg och utesluter inte en helhjärtad satsning till nästa säsong.
– Utan att kunna backa upp det med några resultat skulle jag säga att jag står mig bra, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Efter några riktigt starka säsonger i Hockeyettan med Mariestad skulle karriären lyfta ytterligare för målvakten Andreas Ollikainen. Men det blev tvärtom. Därifrån har karriären lutat utför och rent av varit på väg att ta slut.

Säsongen 15/16 tillbringade i han i Hockeyallsvenskan med Björklöven, men det blev en skadetyngd vinter och han kom bara till spel i sju matcher. Säsongen därpå, 16/17, gjorde han klart med Skövde i Hockeyettan, men det funkade inte alls. Klubben misslyckades med att ordna bostad och jobb och situationen mellan dem skar sig fullständigt.

Det blev bara sju matcher även den säsongen innan parterna bröt och sedan dess har 27-åringen inte lirat hockey.

– Det som hände där tog död på lusten och allting, efter det flyttade vi till Umeå, jag började jobba och försökte få ordning på livet. Att stabilisera allt och skaffa en inkomst.

– Det blev ett antiklimax. Efter det var känslan att, ska man flytta och riskera att vara med om samma sak igen?


”Nu har vi trappat upp det”
Men lusten har kommit tillbaka och efter ett fjolår där han inte spelade någon hockey alls har Andreas Ollikainen den här säsongen tränat av och till med Teg. I den nyligen avslutade fortsättningsserien som tog laget till playoff-spel mot Piteå var han rent av ombytt som backup vid två tillfällen.

Är det en liten smygcomeback?
– Jag vet inte vad man ska kalla det, jag har varit med och kört lite grann från och till. Jag började träna med dem kring seriestart, i september, oktober någon gång. Från början var jag med och tränade en, två gånger i veckan om det skulle behövas någon tredje. Nu har vi trappat upp det.

Vad innebär det inför playoff?
– Vi tar det lite dag för dag, jag är med så mycket de vill ha mig där så får vi se vad det leder till.

Precis som Ollikainen har målvakten Joakim Andersson varit med och gnuggat under samma premisser bakom Arvid Stenmark och William Nylander som är klubbens ordinarie målvaktspar.

– De har fått vara första och andra och så har vi backat upp och försökt visa att vi också duger. Vi har försökt hålla det till att vi är där och fyller en funktion och sporrar de andra lite.

– Jag vet ju själv hur jag hade varit om jag varit etta eller tvåa och någon som inte spelat på flera år kommit in. Jag hade inte varit glad, men skulle de tycka att det är jobbigt eller tråkigt får vi hitta en lösning.


Öppnar för en fullskalig comeback
Men även om årets upplägg sker lite i skymundan kan det mycket väl vara grunden till en mer storskalig comeback. Ollikainen har ett cv som knappast skäms för sig och suget tycks ha växt sig starkare.

– Jag ville hålla kontakten med hockeyn, men ju mer man har fått vara med har suget att man vill vara med på matcher kommit också.

– Nästa säsong, då ska jag gå all-in om jag ska spela. Jag vill inte hålla på bara för att hålla på, tävlingsdjävulen brinner fortfarande i mig.

Kan du tänka dig att röra på dig eller är du bunden till Umeå?
– Det är sjukt kul att spela, det är något man har saknat. Vi får se vad det leder till om det blir mer spel eller något annat. Jag håller det öppet. Jag trivs bra i Umeå, men ska inte stänga några dörrar.

– Det som hände i Skövde har satt sina spår, det ska mycket till för att jag ska hoppa på någonting. Men jag vet ju hur jag fungerar, skulle det komma något förslag skulle jag bli sjukt sugen och behöva överväga det tre och fyra gånger.

Hur tycker du att du står dig idag?
– Sett till hur ofta jag har tränat står jag mig nog ganska bra. Hade jag inte känt det hade det inte varit lika kul. Utan att kunna backa upp det med några resultat skulle jag säga att jag står mig bra.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)