HockeyNews
PLUS

DIF:s pp-drag – maximera Linus Klasen

(32073) Linus Klasen
Bildbyrån

Publicerad: 12 februari 2024

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården försöker maximera Linus Klasens speltid i powerplay. Många gånger innebär det att han spelar nonstop ofta till höger i offensiv zon.
– Han är bäst i vårt lag på att styra spelet från den sidan, säger Djurgårdscoachen Michael Holmqvist.

Linus Klasen och powerplay. En kreativ kombination.

Djurgården var en bra bit in på hösten Hockeyallsvenskans sämsta lag i numerära överlägen. Men efter tränarbytet från Johan Garpenlöv till Michael Holmqvist har det lossnat och blivit mer effektivt. Djurgården är nu åtta i ligan i spelformen. Effektiviteten ligger på drygt 23 procent.

– Jag tycker att vi har gjort en liten resa i vårt powerplay sista tiden, säger Djurgårdstränaren Michael Holmqvist.

Linus Klasen är tredje bästa poänggörare i Hockeyallsvenskan i powerplay där han har fått ihop 16 poäng (5 + 11) på 38 matcher. AIK:s Richard Gynge ligger i topp på 17 poäng (7 + 10) på 40 matcher.

Klasen gjorde 1–1-målet i powerplay i Djurgårdens senaste match mot BIK Karlskoga, det var i fyra mot tre-spel i slutet av den första perioden.

Djurgården fick sju möjligheter i powerplay i 3–2-vinsten på övertid och spelade 11:36 i numerärt överläge. Djurgården hittade fram till nio skott på mål varav Klasens var det skot gick in.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Djurgårdens snittid i powerplay höjdes till 7:24.

– När det blir så här mycket (som mot BIK Karlskoga) är det lätt att man går ifrån grundtanken i vad vi vill göra, när man inte gör mål, att inte orka fortsätta göra det vi ska göra. Då kanske vi hittar på nånting annat och så fladdrar det iväg tid.

Linus Klasen gillar att styra sin powerplay-enhet (Axel Andersson, Marcus Krüger, Daniel Brodin och Olle Liss) och är bra på att hitta 

LÄS MERKlasen bestulen på assist – DIF-stjärnans teori

passningslösningar. Krüger lurar bakom motståndarmålet, Brodin framför, Olle Liss till vänster och kan skjuta direkt och Andersson med en rörlig roll på blålinjen.

– Tålamodet att göra det vi ska göra tror jag är nyckeln när det blir så här mycket powerplay, säger Michael Holmqvist.

Linus Klasen spelar nästan maximalt under Djurgårdens powerplay och kan spela två minuter i ett svep.

– Tanken är att vi vill utnyttja Linus så mycket som möjligt i den spelformen. Han är bäst i vårt lag på att styra spelet från den sidan. Han ska ha den tiden.

Linus Klasen fick över 26 minuter totalt mot BIK Karlskoga i fredags. Han spelar i snitt mindre än 18 minuter per match. Det blev alltså åtta (!) minuter mer än vanligt.

– Det kanske blev lite väl mycket. Såg att han hade 18 minuter efter två perioder, men mycket powerplay, mycket boxplay, då blir det mycket istid, säger Holmqvist.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!