HockeyNews
PLUS

Andrén om tuffa säsongen i DIF: "Fått börja om"

(31916) Viktor Andrén
Bildbyrån

Publicerad: 6 februari 2024

FacebookXWhatsApp
Målvaktskarriären har varit en bergochdalbana för Viktor Andrén.
Och med dämpad röst berättar han för Hockeynews att säsongen i Djurgården inte blivit vad han hade hoppats.
– Jag har fått börja om från början, säger han.
ANNONS

Djurgården har kämpat till sig två 3–2-vinster mot Västerås i onsdags och mot Tingsryd i söndags på Hovet och har bitit sig fast i toppen av Hockeyallsvenskan. Det har varit en lång och tuff väg uppåt från botten av serien till toppen.

Djurgårdens målvakt Viktor Andrén för sin egen kamp mellan stolparna och mot den mentala pressen som det innebär att spela för den stockholmska storklubben.

Han är bra på att hålla masken utåt. Men medger:

ANNONS

– Man mår inte så bra alla gånger.

Som målvakt blir han antingen hjälte eller syndabock och att flytta från Almtuna, där pressen inte var till närmelsevis lika stor som i Djurgården, har varit en stor omställning för den snart 30-årige västgöten.

Viktor Andrén var med och blev stor målvaktshjälte i SM-finalen mot Skellefteå 2018 då Viktor Fasth var skadad. Han storspelade och Växjö vann SM-guld. Men sedan vände det neråt och Andrén bytte Växjö mot Brynäs.

ANNONS

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Där gick det om möjligt ännu sämre. Han blev utlånad från Brynäs i några matcher till Almtuna i Hockeyallsvenskan under pandemiåret 2020/2021. 

Under säsongen efter fortsatte spelet att hacka och i december 2021 bröt han upp från Brynäs och gick vidare till Almtuna.

ANNONS

Nere i Hockeyallsvenskan vände karriären tillbaka uppåt. Och efter storspel hela förra säsongen kände han sig redo att utmana sig själv. Han flyttade till Djurgården.

Men säsongen har inte gått som Viktor Andrén hade hoppats. Självkritiken flödade i en intervju med Hockeynews i november. Då låg han på 18:e plats i målvakternas räddningsliga sett till procenten:

– Jag har väl inte varit nöjd med mitt spel under långa stunder av den här hösten. Sedan vad det har berott på, hade jag haft det svaret direkt, så hade det inte gått så här lång tid innan jag börjar känna mig bekväm där ute, sa Andrén.

ANNONS

LÄS MERDIF-talangen om att missa spel i landslaget

Han har grubblat över vad som har gått fel och varför. Självförtroendet har fått sig en rejäl törn.

– Jag har varit med om det förut, säger Andrén när han tänker tillbaka på tuffa säsonger i både Växjö och Brynäs.

ANNONS

Mitt under den här säsongen har han fått lägga om sitt spel och jobba stenhårt för att få det att vända och för att lita på sig själv och sin kapacitet som finns där.

Kampen med målvaktskollegan Hugo Hävelid har hårdnat efter JVM. Och både Hävelid och Hävelids ersättare under JVM, Tyresö/Hanvikens Carl Lidö, har hållit nollan i var sin match. Det väntar Andrén fortfarande på.

Andréns räddningsprocent har förbättrats från 88 procent och han är nu nia i ligan på lite drygt 90 procent. Och ser man till andelen vunna matcher i förhållande till starter så har Viktor Andrén vunnit dryg 61 procent av sina starter. Det gör honom till en av de fyra bästa i Hockeyallsvenskan.

ANNONS

Carl Lidö kommer att träna med Djurgården som nu har tre målvakter på träningarna och han väntas få chansen att visa upp sig i Hockeyallsvenskan igen inom kort. Dessutom har Stockholmsklubben för avsikt att registrera en målvakt från SHL senast den 15 februari som ett ytterligare alternativ till slutdelen av säsongen.

Målvaktskampen i Djurgården fortsätter.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln