HockeyNews
PLUS

Wikegård och Stoppel smider planer för Djurgården

(31424) Wikegård Stoppel
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 15 januari 2024

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. SHL eller fortsatt spel i Hockeyallsvenskan?
Djurgårdens avgående sportchef K-G Stoppel och hans efterträdare Niklas Wikegård har mycket att fundera på när de ser över årets – och nästa säsongs spelartrupper.
ANNONS

Det blir tv-profilen och före detta Djurgårdscoachen Niklas Wikegård som tar över som sportsligt ansvarig efter K-G Stoppel.

Tillsammans jobbar de med att hitta pusselbitar som gör årets lag starkare inför slutspurten. Och de ska också parallellt se till att ha grunden, och kanske mer därtill, klart med nästa säsongs spelartrupp.

I veckans två matcher har Djurgården klart med ett nytt lån av Frölundabacken Pontus Johansson, som ersätter avstängde Daniel Glad mot BIK Karlskoga på onsdag och hemma mot AIK på söndag.

ANNONS

Men efter de två matcherna vill Frölunda ha tillbaka Pontus Johansson och Göteborgsklubbens plan är att ha honom som en av de åtta backarna efter det att transferfönstret stänger den 15 februari.

Djurgården letar därför efter både en back och en forward inför slutspurten av den här säsongen. K-G Stoppel och Niklas Wikegård jobbar sedan ett tag tillbaka tillsammans.

– Just nu bollar vi lite vad det finns för möjligheter att göra saker kortsiktigt den här säsongen framför allt. Sedan har vi påbörjat, han vet vilka spelare som är på avtal, och lite diskussioner hur vi bygger framåt, säger Stoppel till Hockeynews.

ANNONS

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Djurgården har målvakterna Viktor Andrén och Hugo Hävelid, tre backar och nio forwards under kontrakt över nästa säsong eller längre.

Men då har lagkaptenen Marcus Krüger en klausul som gör att han kan byta allsvenskt spel mot SHL om Djurgården är kvar i näst högsta divisionen. Det beslutet väntas han ta med facit i hand i vår.

ANNONS

– Han är en spelare som inte behöver stressa beslutet, säger K-G Stoppel.

LÄS MERKrügers avtal: "I HA har jag det här året kvar"

Djurgården behöver bygga grunden för lag som kan klara av spel i både SHL och Hockeyallsvenskan för att inte halka efter och hamna i stor tidsnöd i vår då SHL-lagen i princip har det mesta klart inför 2024/2025.

ANNONS

– Det är väl alltid så. Så länge man är i allsvenskan och har ambitionen att ta sig upp så är det alltid det scenariot. Men lite fallet sig det naturligt också. Man tittar på spelare som kan vara aktuella i både allsvenskan och SHL. Och hamnar man i SHL är det oftast toppen som behöver läggas till. Den kommer du ändå inte åt nu. Det är ingen som bestämmer sig för att skriva på för Djurgården för ”de kanske spelar i SHL”. Inte den kategorin spelare i alla fall. Det blir ett senare arbete.

K-G Stoppel tillägger för tydlighetens skull:

– Det är en budgetfråga också som inte är färdigställd. Just nu ligger mitt fokus på här och nu samtidigt som jag uppdaterar Niklas på hur läget är.

ANNONS

Men K-G Stoppel medger att Tyresö/Hanviken-målvakten Carl Lidö, som lånades in i två matcher under det att Hävelid var på JVM och storspelade mot både Nybro (3–0) och Västervik (4–1).

Stoppel medger att Lidö är intressant för både denna säsong och som ett tänkbart nyförvärv inför nästa.

– Vi har en dialog och vi har som sagt var registrerat honom som tredjemålvakt och han finns att tillgå. Han har ett avtal med Hanviken som han inte kan bryta. Men vi fortsätter en dialog både vad gäller här och nu. Och en eventuell framtid.

ANNONS

LÄS MERHolmqvist fick ge upp – då storspelade Lidö för DIF

Djurgården ser också över möjligheten att precis som förra säsongen registrera en SHL-målvakt.

– Det är nog inte helt omöjligt, säger Stoppel.

ANNONS

Våren 2023 gjorde LHC-målvakten Jesper Myrenberg bra ifrån sig i det allsvenska slutspelet. Linköping missade SM-slutspelet och därför var säsongen över redan den 9 mars.

Däremot säger K-G Stoppel att det inte finns någon kontakt med Carl Lindbom och Färjestad.

– Nej, det har vi inte haft. Nu tror vi inte att Färjestad är ett sånt lag som kan vara klara tidigt. Det skulle vara väldigt konstigt. Vi får se var vi landar.

ANNONS

Fakta/Spelare som har kontrakt med Djurgården efter den här säsongen

Målvakt: Viktor Andrén (2024/2025), Hugo Hävelid (2024/2025)

Backar: Axel Andersson (2024/2025), Adrian Carnebo (2024/2025), Alexander Ytterell (2024/2025).

ANNONS

Forwards: David Blomgren (2024/2025), Daniel Brodin (2025/2026), Anton Gradin (2024/2025), Albin Grewe (2024/2025), Linus Klasen (2024/2025), Marcus Krüger (2023/2024 + 2 år), Wiktor Nilsson (2024/2025), Ludvig Rensfeldt (2024/2025), Fredrik Schlyter (2024/2025).

Fotnot. Texten har uppdaterats.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln