HockeyNews
PLUS

Djurgårdsbacken opererad – läget inför derbyt mot AIK

(30907) Djurgården Odelius
Mattias Ek/Hockeynews och Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 26 december 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården laddar för det andra Stockholmsderbyt mot AIK men får fortsatt klara sig utan Calle Odelius.
Backtalangen har genomgått en operation hos sin NHL-klubb New York Islander.
ANNONS

Det var den 22 november som Djurgårdsbacken Calle Odelius bröt fotleden och det stod klart att han skulle missa JVM på hemmaplan.

Den första bedömningen gjord i Sverige var att Odelius inte skulle behöva operera fotledsskadan. Men han åkte över till NHL-klubben New York Islanders, där den 19-årige backen har ett NHL-kontrakt, och då blev det operation.

– Vi hade två läkare här hemma som gjorde bedömningen att man inte skulle operera vilket är vanligare på den här sidan jorden höll jag på att säga. Men Islanders som äger Calle tog över honom och ville göra operationen. Då gjorde man det. Det finns fördelar och nackdelar med allting men det har gått bra i alla fall, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till Hockeynews.

ANNONS

Calle Odelius själv vill hinna tillbaka till spel i slutet på januari. Men någon prognos har Djurgården ännu inte fått av Islanders läkare.

– Jättesvårt att säga. Det är ungefär tidsprognos oavsett om man opererar eller inte. Utmaningen om man opererar är risken för infektion, men nu verkar det ha gått bra, säger Stoppel.

Till onsdagens derby mot AIK har Djurgården på nytt lånat in Tyresö/Hanviken-målvakten Carl Lidö som ska backa upp Viktor Andrén. I motsatt riktning har Djurgårdsmålvakten Teodor Munther åkt.

– Tanken är att Munther ska få någon seniormatch i Hanviken, säger Djurgårdscoachen Michael Holmqvist till Hockeynews.

Lidö, 20, tränade med Djurgården måndag och tisdag.

– Han ska vara här tills JVM är över är tanken. Det blir lite från dag till dag för ansvarig för målvakterna att se om han behöver spela nån match i division ett. Han kan vandra emellan, säger K-G Stoppel.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

I övrigt har Djurgården inget på väg in eller ut ur truppen.

– Inte just nu. Det är ganska generellt stiltje på marknaden.

Djurgården vann säsongens första derbyt mot AIK med 3–1 och nu är det AIK som står som hemmalag i Avicii Arena.

– Den här matchen har all möjlighet att bli ett känslosamt derby med två lag som är på gång. Det kan bli ett hett och bra derby.

AIK är trea i tabellen två poäng före Djurgården och har en match mer spelad. Djurgården är femma på 47 poäng efter 26 matcher.

– Det är inte en match som alla andra. AIK och Djurgården går långt tillbaka och det är viktigt både för klubben och för fansen. Det är stort, understryker Michael Holmqvist.

Hur förbereder du laget på ett derby?

– Känslan är att jag inte behöver prata så mycket om det utan fokusera på vårt. Hålla skallen kylig. Det är inte så mycket mer man kan göra. Man får ta det eftersom hur det ser ut tänker jag.

AIK har Hockeyallsvenskans bästa powerplay. Djurgården har seriens bästa boxplay.

Djurgården har börjat få ordning på sitt powerplay.

– För det första har vi fått chansen att spela mer i powerplay vilket gör att nån mer ramlar in. Man får träna lite mer på det i matchsituationer. Fokus har varit ganska mycket på att våga utmana lite mer i anfallszonen för att få med sig lite powerplay och börja där. Sen vet vi att vi har bra spelare som kan spela powerplay. Lita på det vi gör varje dag. Låta det komma till oss. Det är så jag tänker, säger Holmqvist som ställer upp med samma lag som i 5–1-segern mot Kalmar före jul.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln