HockeyNews
PLUS

Snabba ryck för Wikegård – så blir hans väg in i DIF

(30824) Grunander Wikegård
Henrik Sjöberg / Bildbyrån

Publicerad: 21 december 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgårdens styrelse tog hjälp av tv-profilen och djurgårdaren Niklas Wikegård för att hitta en ny sportchef. Hur det gick med den saken är nu känt.
Och nu ska en sportorganisation byggas upp runt Wikegård.
– Han får en kostnadsbudget att jobba med. Den får han hålla sig till om man säger så. Men hur han klär in den är upp till honom, säger ordföranden Ulf Grunander till Hockeynews.

Det blir TV4-stjärnan Niklas WIkegård, 60, som får det stora ansvaret att leda Djurgården sportsligt. Hockeynews avslöjade nyheten och kunde i somras berätta att nuvarande sportchefen K-G Stoppel hade för avsikt att lämna sitt jobb efter den här säsongen.

– Vi började ganska tidigt att jobba med det här inom styrelsen för K-G sa att han inte ville vara kvar i sportchefsrollen. Det är en del namn som kom fram. Under processen växte det fram att Wikegård var intresserad av den här rollen och när det hände accelererade vi och började prata med honom, säger Djurgårdens ordförande Ulf Grunander till Hockeynews på Hovet.

Hur fick ni nys om att Wikegård kunde vara intresserad?

– Det är Peter Wallin som har gjort ett väldigt fint jobb här. Han har ju bra kontakt med honom. Det var väl så lite när vi sökte så pratade vi med Wikegård för Wikegård har ett fantastiskt nätverk. Men jag har varit med förr när man pratar med en person så börjar han tycka att det är jäkligt intressant. Man märker det. Och efter det accelererade vi så snabbt som möjligt.

Niklas Wikegård har varit expert i tv sedan 2005 och sedan länge en uppskattad personlighet på CMore och TV4.

– Det är en känslig person och då får man hålla det så tätt som möjligt så det inte börjar läcka ut, säger Grunander.

Men till slut hade Hockeynews nyheten först av alla.

– Ja, men det var bara 30 minuter före vi hade sagt, hehe.

Djurgårdens ordförande förklarar lite mer ingående på rollen som väntar för Niklas Wikegård den 1 maj nästa år då han blir ansvarig för herrar, damer, juniorer och ungdom.

– Vi kommer att bygga upp en sportorganisation. Han kommer att vara ansvarig för hela sporten. Sedan får han hitta sina ”spelare” i de olika grupperingarna. Det kommer att vara upp till Niklas att jobba med den biten.

Han kommer att vara involverad och värva spelare till alla lagen?

– Absolut, det kommer han också att vara. Det kanske blir ett alltför stort jobb om han ska vara med både inom dam och ungdom, men han kommer att vara ytterst ansvarig för hela sporten. Det är upp till honom lite hur man ska organisera sig. Jag har stor tilltro till att Niklas kan det där, att kunna organisera sig på ett bra sätt.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Enligt uppgifter till Hockeynews är NHL-scouten Victor Nybladh, som har varit verksam tillsammans med bland andra Peter Wallin i Djurgårdens advisory board, tänkt att jobba nära Niklas Wikegård.

– Det låter jag vara osagt. Vi har en uppgift i styrelsen och det är att se till att vi får en som är ansvarig för sporten. Det är samma med Matthias (Sånemyr) som är vd. De får forma sina team.

Det blir även ett team runt Niklas Wikegård.

– Ja, det kommer det att bli, men styrelsen kommer inte att lägga sig i den tillsättningen.

Är det sagt att någon ska hjälpa honom att värva spelare?

– Han har säkert ett nätverk som han jobbar med redan idag. Sedan om han vill utnämna någon som scoutar är upp till honom, säger Grunander.

Och fortsätter:

– Han får en kostnadsbudget att jobba med. Den får han hålla sig till om man säger så. Men hur han klär in den är upp till honom.

I flera SHL-klubbar kallas Niklas Wikegårds tjänst för general manager. Men han kommer alltså att vara delaktig i värvningar till Djurgårdens flaggskepp, herrarnas A-lag.

LÄS MER21 av 21 poäng för "Honken" i DIF – nu väntar AIK

– De andra lagen har bra personer idag. Johan Schillgard exempelvis för damlaget. Han kommer att vara kvar. Det är bara att han får en tydligare person att rapportera till. Den har varit lite otydlig genom att K-G har haft dubbla roller ett tag. Det kommer att bli mer tydlighet är min konklusion av det här.

Djurgården har en ekonomisk situation som inte tillåter dyra värvningar mitt under säsongen. Men K-G Stoppel jobbar likväl med att förstärka laget inför slutspurten och före deadline för övergångar den 15 februari.

LÄS MERSå reagerar djurgårdarna på valet av Niklas Wikegård

Grunander:

– Det är inte mycket vi har att röra oss med. Men vi måste vara smarta och använda budgeten på ett bra sätt. Det vet K-G om. Det är så vi får jobba. Det finns inte en kassa att komma och hämta en massa pengar ifrån.

– Jag tycker att K-G i ett tidigt skede ska också börja jobba med Niklas så att de hänger ihop lite här i början.

Stoppel och Wikegård hade ett första möte under onsdagen för att dra upp riktlinjerna.

– Ja, och det har gått bra. Det kan jag konkludera.

Niklas Wikegård jobbar vidare på TV4 till och med den 30 april, men ska också jobba med Djurgården och K-G Stoppel. En rad spelarkontrakt löper ut och spelare med SHL-klausuler kan försvinna till nästa säsong.

LÄS MERAVSLÖJAR: Wikegård klar som ny sportchef i Djurgården

– Han måste få chans att vara med nu så det inte fattas något beslut som går emot vad han tycker och hur han ser på det. Jag tror att det redan har börjat sätta sig, att de förstår hur de ska jobba tillsammans, säger Ulf Grunander.

Djurgårdens ordförande passar också på att hylla K-G Stoppel, som har ryckt in i olika roller för att täppa igen luckor i organisationen.

– Jag vill berömma K-G för han är en fantastisk människa och han har gjort så mycket för Djurgården, men det var hans eget val. Vi ska nog hitta något för K-G också inom den här organisationen. Det ska vi kämpa för också, säger Grunander.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!