HockeyNews
PLUS

Planen som sprack – därför bytte AIK:s coacher roller

(30497) Blomqvist Stillman
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 8 december 2023

FacebookXWhatsApp
När AIK:s huvudcoach Anton Blomqvist fick den erfarne Fredrik Stillman vid sin sida var tanken att Blomqvist skulle sköta backar och den gamle storbacken Stillman skulle sköta forwards.
Men den planen sprack.
ANNONS

AIK värvade HV71-ikonen Fredrik Stillman till sin SHL-satsning och den tidigare storbacken, sportchefen och coachen fick i uppgift att sköta forwards och powerplay. En lite nyroll för Stillman.

– Jag kan inte säga att jag har gjort det mycket tidigare, men jag har haft mycket synpunkter på offensiven. Som dribblande back, haha, sa Stillman till Hockeynews.

Och:

ANNONS

– För mig handlar det mer om att få alla att göra samma sak. Att träna in mönster som vi följer även på matcherna. Sedan försöka lyfta killarna på det individuella planet. Det är lika mycket mentalt, att man vågar tro på sig själv, och så vidare. Göra det man har tränat på och inte börja göra annat när det är matcher.

Anton Blomqvist skulle sköta coachningen av backarna.

Men det blev snabbt ändrade planer i AIK:s tränarstab.

ANNONS

– Det gjorde vi egentligen efter första matchen mot Brynäs, säger Blomqvist till Hockeynews.

Tanken i grunden var att Stillman skulle sköta forwards.

Blomqvist:

ANNONS

– För jag ville gå ner på backar och lägga mer tid på backarna och försvarsspelet, men vi visste också att det är det ”Stille” har gjort i hela sin karriär och jag tycker att det är roligt att matchcoacha.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Blomqvist fortsätter:

ANNONS

– Det var mer att ”Stille” inte kände sig så bekväm med att sköta matchcoachningen så han kom och frågade hur jag såg på det och jag saknade att coacha. Han kände väl sig mer trygg i att ha backarna. Så vi gjorde ett skifte.

Och när skedde det bytet?

– Vi gjorde det faktiskt på natten när vi kom hem från Gävle, så det är ganska gammalt, säger Blomqvist om premiären mot Brynäs där AIK föll med 5–2.

ANNONS

LÄS MERStillman om AIK-satsningen och om uppbrottet från HV71

Från sidan är det inte helt enkelt att se vem som gör vad under matcherna och AIK:s plan var en annan än som har blivit fallet. Och det blev ingen dramatik för att få till ett snabbt byte i rollfördelningen mellan Blomqvist och Stillman.

– Det var väldigt enkelt samtal, för ”Stille” kom tidigt under försäsongen och sa att han hade lite svårt att coacha och då var det mer att ”du kommer att komma in i det där”. Även om jag vet att det är mycket lättare att coacha backar än forwards, men han kände sig aldrig trygg i det och hittade inte riktigt rätt i just matchcoachningen tyckte han så då gjorde vi bara ett byte.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln