För två dagar sedan på morgonen kallades Johan Lundskog till möte med Adler Mannheims ägare. Då berättade den tyska storklubben att både huvudtränaren Johan Lundskog och den svenske sportchefen sedan 2018, Jan-Axel Alavaara, får sparken. In kommer den förre NHL-coachen Dallas Eakins.
– Det var nog överraskande för ganska många med tanke på att vi, med full respekt för de senaste veckorna som har varit tunga, men för en månad sedan låg vi etta i DEL och hade precis vunnit grundserien i Champions Hockey League liksom, tyckte att vi var på god väg, säger Johan Lundskog när Hockeynews når honom på mobilen it Tyskland.
Men några skador och förluster senare och respass ur CHL gjorde att Mannheim rensade i tränarstaben och sportsliga ledningen.
– Äh, det kändes lite konstigt, det gjorde det faktiskt, medger Lundskog.
I början av november 2022 fick han kicken från den anrika schweiziska klubben Bern. Så det skulle bli en omstart i Mannheim ihop med Alavaara.
– Jag skrev två år när jag kom hit så jag har ett och ett halvt år kvar på mitt kontrakt. Jag stannar ett par dagar här och sedan åker jag hem och träffar familjen (i Toronto) igen.
Lundskog vill inte gå in på kontraktsdetaljer. Men säger:
– Blir det en situation att jag vill gå vidare och ta ett annat jobb, då får man väl se på en lösning då i så fall.
Johan Lundskog har jobbat utomlands sedan han flyttade efter SM-guldet med Frölunda 2019. Han var med om att rycka upp Davos som efter 22 år bytte tränarstab efter Arno del Curto innan han klev på ett huvudcoachjobb i Bern. Och där var det också tuffa tag precis som i Adler Mannheim.
– Det har först och främst varit en jäkla häftig utmaning och erfarenhet som jag har fått genom att jobba i två av de största klubbarna i Europa och de kanske tuffaste miljöerna i Europa. Det är en fantastisk erfarenhet som jag tar med mig in i nya uppdrag så i det stora hela tycker jag att det har varit kanonår även om det är lätt att säga att jag har fått gå i Bern och nu den här situationen.
ANNONS: Se ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews
Lundskog fortsätter:
– Jag tycker ändå att jag hade en grym tid i Bern och fick jobba med fantastiska människor och spelare där och likaså här även om det blev bra mycket kortare än vi alla hade planerat så ser jag det som en jättebra erfarenhet att få jobba i den miljön så här pass tidigt i min karriär och det har jag med mig och det är guld värt.
SHL finns med i bilden. De tre åren i Frölunda gav honom ett SM-guld och två CHL-titlar.
– Mina år i Frölunda är väl de bästa åren i min karriär. Inte bara det att vi vann och hade framgångar där. Alla människor involverade i den föreningen. Vi trivdes fantastiskt bra där, både jag i min yrkesroll, men även min familj som bodde med oss i Göteborg. Det är nog de åren som har varit de viktigaste i min karriär, och de roligaste i min karriär, och som jag har tagit med mig mest ifrån.
Lundskog hyllar Roger Rönnberg:
– Jag jobbade bredvid Roger och tycker att vi jobbade fantastiskt bra tillsammans och som tränarstab växte vi under de år jag var där. Kom ju in direkt efter SM-guldet 2015/2016 och det var lite nystart efter ”Robban” (Ohlsson). Det var en jävligt häftig resa vi gjorde de tre säsonger jag var där.
Sedan var det mer lockande att ett jobb som assisterande coach i Davos.
– Jag tror för min egen del handlade det om en utmaning och att bevisa för mig själv att jag var mer än en produkt av Frölundas verksamhet. Jag ville ha en ny utmaning på så vis och tog den i Davos som hade haft det kämpigt året innan och fick komma in efter Arno del Curto som hade varit där i 22 år så det var en nystart där med ett lag som hade slutat tolva året innan. Vi slutade trea det året och jag fick vara med och bygga upp den verksamheten. Det var ett viktigt bevis för mig själv att jag kunde göra det jag hade gjort i Frölunda på annan ort också.
LÄS MER: Domarsvaret om Rönnberg: "Vi har varit för mesiga"
Skulle du vara redo att hoppa på något nu om det dyker upp något?
– Ja, det tycker jag. Jag tog tid efter Bern som jag tycker var viktig för mig att få landa och reflektera över inte bara min tid i Bern utan hela resan. Men den här gången tror jag att jag är ganska sugen och redo att hoppa på nånting nytt förutsatt att det är rätt förutsättningar och rätt situation. Då är jag öppen för det mesta just nu.
Hör SHL-klubbarna av sig?
– Hehe, ja du. Det är klart att man har en dialog, inte bara just nu på grund av den situation som uppstått, så har jag haft en dialog hit och dit under årens gång beroende på situationer i olika klubbar. Det är klart att det finns en viss kontakt. Sedan är det inget jag bekymrar mig med när jag är mitt uppe i mitt arbete, men det är klart att nu när den här situationen har uppstått upptar jag säkert den kontakten lite mer.
Hade du gjort upp en plan efter tiden i Mannheim 2025?
– Nej, egentligen inte. Jag försöker vara här och nu. Jag tyckte att jag och (Jan-Axel) Alavaara (Mannheims svenske sportchef) som tyvärr fick gå också och vi hade en målsättning som förening, det var stora delar av min process med att ta jobbet i Mannheim, en klubb som kanske ville ändra en kultur som varit här och lite lik den situation som hade varit i Bern där jag tog med mig erfarenheter ifrån. Vi skulle göra en resa som förening och det är inget man gör på ett par månader eller en säsong utan tanken var att göra en långsiktig resa med Mannheim och Alavaara och alla involverade. Det var all in här i Mannheim fram tills för två dagar sedan.
Är SHL sportsligt en bättre liga än de i Schweiz och Tyskland?
– Det tycker jag att den är. Det finns jäkligt skickliga spelare i Schweiz men du har inte alls samma djup i trupperna eller sett över ligan. Likaså här i Tyskland där hockeyn är annorlunda på så vis att du har många importspelare och lite andra regler i ligan. Spelmässigt är tyska ligan annorlunda, men faktiskt jäkligt rolig. Den här ligan i Tyskland får inte den respekt den förtjänar, faktiskt. Den är välcoachad, lagen är väl förberedda. Hemma spelar alla på ett väldigt likt sätt. Både i Schweiz och Tyskland är det en jäkla skillnad från kväll till kväll när det gäller taktik vilket gör det intressant för oss tränare. Man får vara på tårna.
Om du fick chansen i SHL som huvudtränare – skulle du hitta på något nytt?
– Det är klart att man har tagit med sig saker från var man än har varit. Jag tror det är en av mina styrkor i mitt cv, erfarenheten från att ha varit i kanadensiska juniorligor, genom allsvenskan, ECHL, SHL och Schweiz och Tyskland. Man tar med sig det bästa från alla ställen man är på och i slutändan handlar det om vilken förening man kliver in i, vilket spelarmaterial man har och man har en grundfilosofi hur man vill spela ishockey, men sen måste man se på vilken grupp man har och om man kan få dem att spela på det sättet och så anpassar man sig efter det.
– Jag har väl influenser från stora delar av Nordamerika men självklart de senaste uppdragen också. En kombination av de bästa av världar.
Johan Lundskog låter inte det minsta orolig över att vara utan jobb en längre tid:
– Det kommer att falla på plats.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
BLACK FRIDAY med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)