HockeyNews
PLUS

NHL-experten om Brynäs bomb: "Lite upp till bevis"

(29341) Jonatan Lindquist-Jordie Benn
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 13 oktober 2023

FacebookXWhatsApp

"En rejäl, ganska enkelt spelande back".
Så lyder omdömet om Brynäs värvningsbomb Jordie Benn.
Det enligt NHL-experten Jonatan Lindquist.

Det var på fredagskvällen som Brynäs meddelade att de är nära att knyta till sig en back med över 600 NHL-matcher på kontot, men där man behöver viss ekonomisk hjälp av fansen för att ro det hela i land och på fredag efter lunchtid hade man samlat in över 100 000 enligt Gefle Dagblad

Snabbt avslöjades det att spelaren i fråga är den 36-årige backen Jordie Benn, som närmast kommer från en säsong i Toronto Maple Leafs organisation där det blev tolv NHL-matcher den gångna säsongen. Totalt har backen samlat på sig 607 NHL-matcher genom åren och ska nu alltså vara nära spel i Hockeyallsvenskan med Brynäs, där hans gode vän Greg Scott spelar.

Men vad är det för spelare som egentligen kommer till laget och ligan?

HockeyNews.se lät Viaplays NHL-expert Jonatan Lindquist berätta.

– På en NHL-nivå är det en rejäl, ganska enkelt spelande back. Han har inte producerat några stora poäng på den nivån, så det är inte därför han haft ett NHL-jobb, som han haft ganska länge. En ganska klassisk, enkel, back. Han har spelat både på höger- och vänster sida i NHL vilket ger lite mer mångsidighet då han kan användas på båda sidorna, vilket på större rink brukar vara ännu enklare och mindre av en grej, säger han.

Kring många av de klassiska, defensiva backarna brukar det finnas frågetecken kring skridskoåkningen. Hur kommer Benn klara sig?

– Jag har inte upplevt att det har varit ett jätteproblem för honom. Sedan kommer jag inte säga att han kommer åka åttor runt folk, men det är intressant såklart. På större is krävs det mer rörlighet medan man på mindre is kan leva mer på bra positionering när det är mindre yta att täcka. Så det kommer bli en utmaning och det finns inget givet där. Man ska komma ihåg att han är i den åldern där man ofta ser att det kan gå ganska fort när kvickheten försvinner, så det är klart att det blir lite upp till bevis med den biten.

LÄS MER: NHL-svensken om Brynäs bomb: ”Gärna sett honom i…”

Sedan Benn lämnade juniorhockeyn har han inte gjort sig känd som någon poänggörare, där 22 poäng på 81 matcher för Montreal Canadiens säsongen 2018–19 är bästa noteringen i NHL. På de 607 matcher han spelat i ligan har det blivit totalt 137 poäng.

Det är med andra ord rimligt att tänka sig att det är andra delar av spelet han främst ska bidra i.

– Han bör vara en stabil och gedigen defensiv back i och med att han spelat så pass mycket på NHL-nivå, och jag tycker inte att han borde ha tappat så mycket. Så förhoppningen bör vara att han ska kunna spela mycket i boxplay, mot motståndarnas bästa. Sedan kan jag tänka mig att han kommer bidra med ledarskap, han är en veteran som varit med och sett mycket i NHL och hans brorsa (Jamie) är lagkapten i Dallas och är känd som en spelare som gärna visar vägen med en tackling eller gruffa med motståndare, säger Lindquist och fortsätter:

– Jordie har inte riktigt haft den rollen då han haft mindre roller där det varit svårare att göra avtryck på isen så det kanske är en del av spelet han kan få utveckla nu.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!