HockeyNews
PLUS

Hammarlund är nu proffs i Djurgården – vill till SHL

(29086) Edvin Hammarlund
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 27 september 2023

FacebookXWhatsApp
Edvin Hammarlund, 26, har gått ifrån att vara kontorsarbetande division 1-spelare i förorten till att vara hockeyproffs i sin hjärtas klubb Djurgården.
Och nu vågar han även drömma om spel i SHL.
– Jag vill helst spela där med Djurgården. Det hade varit riktigt coolt, säger Hammarlund till HockeyNews.
ANNONS

Djurgården fick en flygande start på säsongen i svängig match på ett fullsatt Hovet i fredags. Vårens semifinalmotståndare Björklöven lockade fram det bästa ur både hemmalaget och de över 8 000 på läktarna.

– Det var riktigt kul, att vara tillbaka. Otrolig stämning. Bra jobb av JK-tifo med inramningen, säger backen Edvin Hammarlund.

Den 26-årige stockholmaren, som är skolad i Foc Farsta, började förra säsongen i Hockeyettan hos Tyresö/Hanviken. Han gick som Djurgårdssupporter på det första Stockholmsderbyt i Globen den 2 november med vänner. När Djurgården sedan fick problem med skador och frånvaro lånades Hammarlund in och resten är som en saga.

ANNONS

Hammarlund fick spela inför över 13 000 åskådare mot AIK för Djurgården i mellandagarna och han bet sig kvar i laget och skrev kontrakt säsongen ut. I det allsvenska slutspelet som gick hela vägen till final mot Modo var han en av lagets bästa backar.

Att äventyret skulle fortsätta i Djurgården var inget han tog för givet. Men i premiären mot Björklöven var den 195 centimeter långe och 85 kilo tunge backen den i Djurgården som hade mest istid, över 24 minuter.

– Det var jättekul att få förtroende. Det var mycket istid. Man vill vara med och hjälpa laget att vinna så det var kul.

ANNONS

Mest istid av alla i laget?

– Ja… Jo.

Edvin Hammarlund har jobbat hårt under sommaren för att bli starkare.

ANNONS

– Jag fick bygga mer fysik, vilket jag behövde. Försöka få mera kilo i muskler, både överkropp och underkropp, egentligen allting. Så jag var mycket i gymmet.

Har det gett resultat?

– Jo, men det tycker jag. Jag har blivit starkare, ja allt. Bättre resultat. Det känns bra på isen.

ANNONS

Märker du att du är starkare?

– Lite tycker jag. Det är svårt att känna av själv. Men jag känner mig kvickare också.

Tyngre?

ANNONS

– Ja, några kilo har jag nog gått upp, men jag vet inte exakt.

Under våren skrev Edvin Hammarlund på ett nytt kontrakt med Djurgården över den här säsongen också. Ett naturligt val, enligt Hammarlund.

– Ja, absolut. Det är ju mitt lag liksom. Det kändes självklart. När jag fick chansen.

ANNONS

LÄS MERNytt backfynd? Här testas 23-åringen av Djurgården

Hade du andra bud?

– Ja, lite men det var efter det att jag hade förlängt egentligen. Det kändes väl… Nej, jag ville stanna så det var ingenting att tveka på.

ANNONS

Edvin Hammarlund skrev på för Djurgården i början av april och spelade den sista slutspelsmatchen den 30 april. Under den tiden gjorde han väldigt bra reklam för sig på bästa tv-tid inför SHL-scouter, sportchefer och alla andra med intresse.

Du ångrar inte att du var snabb med att skriva på?

– Nej, absolut inte.

ANNONS

Edvin Hammarlund har kombinerat sitt hockeyspelande med att jobba på ett bemanningsföretag i Stockholm. Men det var i Tyresö/Hanviken i ettan. Att spela allsvensk hockey med Djurgården innebär ett väldigt mycket större fokus på hockeyn. Och han har skaffat en agent (Nils Bäckström) för att inte behöva hålla utkik efter nya jobb eller sitta och förhandla med Djurgårdens sportchef K-G Stoppel.

– Så nu slipper jag tjata på K-G själv, hehe. Jag hade ingen agent fram till slutspelet, men sedan så hittade jag en.

Var det många som hörde av sig till dig?

ANNONS

– Nej, inte så många. Det var ganska lugnt. Jag pratade med personer som gav bra råd och tipsade så löste det sig bra.

Är det ett annorlunda liv att kunna leva på hockeyn?

– Ja, nu är det annorlunda. Jag slutade jobba i augusti så nu är det hockey fullt ut. Det är lite lyxigt med sovmorgon ibland. Det är skönt. Jag trivs med det. Det funkar bra.

ANNONS

Fick du löneförhöjning av Djurgården?

– Ja, lite grann. Vad ska jag säga. Det var krävande att jobba utöver hockeyn.

Djurgården har fått behålla mycket av sin kärna av spelare och där ingår Edvin Hammarlund numera. Han tror på sitt lags chanser i Hockeyallsvenskan.

ANNONS

– Vi kändes starka när vi spöade Löven och jag tycker att vi var det bättre laget hela matchen egentligen. De gör tre omställningsmål. De är topptippade och jag tycker att vi var bättre än dem så det känns jättebra. Vi slog även Brynäs i genrepet och jag tycker att vi har spelat bra mot SHL-lagen på försäsongen. Torskade i förlängning två gånger. Nej, det känns jättebra tycker jag.

LÄS MERSportchefen tror att Brynäs lockar mer än Djurgården

Hammarlund fortsätter:

ANNONS

– Vi känns samspelta, trygga. Jag var ju inte med hela förra året, men Björklöven-matchen här var lite slutspel all over again. Det var riktigt bra stämning och en kul match. Och vi går vinnande ur den. Det är starkt att vända så det känns jättebra.

Har det gått smidigt att bli en i gänget?

– Jag blev bra välkomnad och hittade ett gäng som jag hängde med. I slutspelet blev det mycket resande och då är man mycket med laget så då hängde man med många i laget på dagarna också. Det har känts bra från början.

ANNONS

Edvin Hammarlund har utvecklats mycket sedan han tog klivet från Tyresö/Hanviken till Djurgården. Och mycket talar för att resan kan fortsätta till SHL. Drömmen är starkare nu än för ett år sedan, om man säger så.

– Jag har väl tänkt lite på det och tar det som det kommer. Jag vill helst spela där med Djurgården. Det hade varit riktigt coolt. Att gå upp med dem är nästa mål, absolut, säger Djurgårdsbacken.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln