Nytt backfynd? Här testas 23-åringen av Djurgården

26 september 2023
Djurgården har fått backen Axel Andersson avstängd efter premiären mot Björklöven.
Under två dagar har Stockholmsklubben därför testat ytterligare en back från Hockeyettan.


Med backen Calle Odelius på NHL-klubben New York Islanders camp i USA och med Axel Andersson avstängd i tre matcher för en crosschecking i premiärsegern mot Björklöven är det lite ont om backar i Djurgården.

Axel Andersson, som har dragits med en skada, har fått vila från isträningar den här veckan eftersom han ändå inte ska spela någon match.

– Han är avstängd så nu får han möjlighet att kurera sig fullt. Det är bra, säger Djurgårdscoachen Johan Garpenlöv till Hockeynews.

Med Axel Andersson borta kliver Tyresö/Hanviken-lånet Oscar Lundin in från start och bildar backpar med Daniel Glad. Lundin fick spela lite mer än fyra minuter mot Björklöven sedan Andersson försvunnit ur matchen. 21-årige Lundins korttidskontrakt löper ut efter fredagsmatchen mot Tingsryd.

– Ja, han är inne på sex backar och så plockar vi med oss (Arvid) Bergström från juniorerna och så kör vi, säger Garpenlöv.

Under måndagen och tisdagen på Hovet har Djurgården testat den förre Södertälje- och Huddingebacken Filip Pilö, 23, som ska spela för Tyresö/Hanviken den här säsongen.

– Vi lånade honom igår och idag och tittade på honom när det var möjlighet här med några skador och Calle och Axel är borta. Vi har haft både ”Degen” (Elias Degnell) och Bergström med hela tiden. Det är bra att få se vad som finns där om det är nåt som kan göra nån typ av resa, säger Garpenlöv.

Förra säsongen lånade Djurgården in både backen Edvin Hammarlund och forwarden Fredrik Schlyter och båda Tyresö/Hanviken-spelarna har fått ett ettårskontrakt över den här säsongen.

I och med att Djurgården har två matcher i Småland, på onsdagen mot Västervik och på fredagen mot Tingsryd, kommer målvakterna Viktor Andrén och Hugo Hävelid få starta var sin match.

– Det kommer de säkert att få. Jo, men det är planen. Sedan vem som står vilken, där lämnar jag mycket av ansvaret till (Fredrik) Mikko (målvaktstränaren), att han får sköta det där. Självklart bollar han med mig, men han har mest kommunikation med målvakterna och så försöker vi ha en bra plan. Det gäller inte bara de här två matcherna. Det gäller framöver också och se det på lite längre sikt också, säger Johan Garpenlöv.

Det blir backen Kevin Karlsson som ersätter Axel Andersson i den ena powerplay-enheten där även Ludvig Rensfeldt, Zach Magwood, Wiktor Nilsson och John Norman ingår.

– Vi hade bara ett powerplay i förra matchen. Jag tycker ändå att det var helt okej. Vi hade nån chans. Man måste åtminstone ha två tre stycken (powerplay) om vi ska ha möjlighet att sätta upp nånting och få möjlighet att göra mål.

Det var 8 094 åskådare på på Djurgården-Björklöven i fredags. Att komma till Västervik och Tingsryd blir något helt annat. Johan Garpenlöv tar inte ordet underskattning i sin mun.

– Det blir en utmaning. Vi har pratat om det. Fullsatt Hovet med tifo och premiär och så ska vi till Västervik. Det gäller att vi ställer om och förstår vilka förutsättningar vi kommer dit med och att vi är närvarande för är vi inte det förlorar man den där typen av matcher.

LÄS MERGrewe tillbaka på Hovet – tacklade mer än hela Löven

Lärde ni er det förra säsongen?

– Ja, och sen när vi kommer ut, jag tycker mig se en skillnad när vi kommer ut och när andra lag kommer ut.

Garpenlöv vet att Djurgården kan kittla lite extra för motståndarna. Förra säsongen i Hockeyallsvenskan var Stockholmslaget populärast av samtliga lag på bortais och drog i snitt 3 966 åskådare (inklusive två bortaderbyn mot AIK i Avicii Arena).

– När jag tittar på våra matcher mot dem är det lite årets match. De kommer och vill verkligen försöka slå oss både publikmässigt och på planen. Vi får alltid möta bra lag som alltid kör. Med det sagt är det sällan vi får enkla matcher.

Garpenlöv understryker:

– Och det är bra i slutändan, för då får vi tävla varje gång.