Grewe tillbaka på Hovet – tacklade mer än hela Löven

23 september 2023
Albin Grewe tacklade mer än hela Björklöven tillsammans och fick hela Hovet på fötter.
Djurgården hade många hjältar i premiärsegern, men visst var Grewes energi välkommen tillbaka.
– Det är ett dynamitpaket. En viktig spelare för oss och en spelare som vi kanske inte hade förra året, som vi saknade lite, säger Ludvig Rensfeldt till HockeyNews.se.


Djurgården var otroligt nära att ta sig tillbaka till SHL, men föll i den sista matchen mot Modo på Valborgsmässoafton i den allsvenska finalen.

Ett av få nyförvärv inför årets säsong är hemvändande Albin Grewe. Den 22-årige forwarden visade direkt i premiärmötet med Björklöven vad han betyder för Djurgården. Och för hemmafansen på Hovet.

– Han har varit jättebra för oss sedan han kom. Vi pratar om Järnkaminer och vi försöker hitta den typen av spelare och han står verkligen för det här fysiska, men är ändå en bra hockeyspelare. En powerforward som vi har letat efter och han satte tonen på den här matchen med några riktiga fina tacklingar som många andra får energi av och följer upp med. Han betyder jättemycket för oss och har gjort i alla matcher inför den här matchen, berömmer Djurgårdens huvudcoach Johan Garpenlöv efter 5–3-vinsten.

Albin Grewe, som spelade i Mora förra säsongen och som har varit i både Nordamerika och Finland, är tillbaka i Djurgården. Den tidigare huvudtränaren Robert Ohlsson lät en 17-årig Grewe SHL-debutera och kallade honom för T-Rex för sin kompromisslösa spelstil.

Mot Björklöven delade Albin Grewe ut sex tacklingar. När han spelade boxplay efter det att Djurgården klarat av nästan två minuter i spel tre mot fem kunde han ensam behålla pucken i Björklövens zon under lång tid. Mot fyra Björklövenspelare.

– Han är otroligt stark och grym på att sätta press och tacklas. Han fyller en viktig roll i vårt lag, säger kedjekamraten, centern Ludvig Rensfeldt till HockeyNews.se.

Albin Grewe hade assist till Rensfeldts 1–0-mål, spelade mer än 15 minuter och åkte ut för ett gruff med Lövens retsticka och förstecenter Fredrik Weigel.

– Det var kul att vara tillbaka. Man har väntat på att få spela inför Djurgårdspubliken igen, så det var otroligt roligt, säger Grewe till HockeyNews.se.

Precis som 8 094 åskådare njöt han av tifot före nedsläpp och stämningen under matchen.

– Magiskt. Som vanligt. Det är Sveriges bästa fans, helt klart.

Grewe var nöjd med ganska mycket i matchen.

– Nöjd med segern, nöjd med att jag spelade fysiskt. Helt okej idag, så det känns bra.

Det blev 41–18 i skott på mål. Men 37–10 i utvisningsminuter för Djurgården, inklusive Axel Andersssons matchstraff. Domarna lade ribban högt och det gynnade underhållningen.

– Ja, absolut. Sedan tycker jag att det är lite ojämn nivå, som alltid. Vi får knappt nånting med oss. Men det är väl som det brukar vara… Men helt okej, tycker jag, säger Grewe med ett snett leende.

LÄS MERDomaren om Djurgårdens matchstraff i seriepremiären

Han blev glad av att höra att han fått beröm.

– Det är kul att få beröm. Det är så jag försöker spela. Ge energi till laget. Man märker att det ändå funkar så det är roligt, säger han.

Björklövens coach Viktor Stråhle tvingades på nytt medge att hans lag krymper och Djurgården växer av draget på Hovet. Och Albin Grewe bidrar i hög grad till att pumpa upp trycket.

– Jo så är det. Man märker att publiken går igång på det och laget går igång på det. Vi får momentum av det. Jag tycker att det är en viktig del i spelet.

Ludvig Rensfeldt hade en bra känsla i matchen trots att den svängde och Djurgårdens 2–0 blev till 2–3 i den tredje perioden innan svaret och vändningen kom.

– Jag är stolt ändå över laget. Trots att de gjorde 3-2 hade vi bra energi. Vi har hämtat upp några matcher på försäsongen också i slutet och kvitterat och lyckats avgöra. Jättejätteskönt så klart att få med sig alla tre poängen i premiären, säger han.

Olle Liss, som var skyttekung i grundserien ifjol, men delvis petad i slutspelet, sköt det matchvinnande 4–3-målet på en perfekt pass från Marcus Krüger vars kedja var bäst på isen.

– Det är skönt så klart när man kan hjälpa laget att vinna. Över 60 minuter gör vi en väldigt bra match förutom nån enstaka dipp när de får komma tillbaka i tredje, men ändå en otroligt stark vändning också. Det är kul, jag vill alltid bidra och har fått förtroende på försäsongen och försökt visa att jag vill vara med. Kanske fick ett litet kvitto idag på att det går åt rätt håll, säger Olle Liss.