HockeyNews
PLUS

Backen närmar sig comeback: "Försiktigt positiv"

(28969) Alexander Ytterell
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 20 september 2023

FacebookXWhatsApp
Djurgården har backbekymmer inför premiären.
Men här är ett glatt besked: Alexander Ytterell närmar sig en comeback efter sin svåra knäskada.
– Jag är positivt överraskad. Försiktigt positiv, absolut, säger han till HockeyNews.se.
ANNONS

Det var i ett möte med Modo på Hovet den 15 november förra året som Djurgårdsbacken Alexander Ytterell skadade knäet illa. Det fanns en förhoppning om att det skulle gå att komma tillbaka till spel, men det blev oundvikligt med en operation och säsongen var över. Så långt, efter 17 matcher i Hockeyallsvenskan, var Ytterell poängbäst bland lagets backar med tre mål och sju assist.

I honom har Djurgården ett vasst powerplayvapen. Frågan är nu när han kan vara tillbaka i spel. Det ser inte ut att bli spel redan i premiären hemma mot Björklöven på fredag.

– Vi kommer inte att stressa nånting eller riskera nånting bara för en match. Vi har ju nästa match på onsdagen (Västervik borta). Ska de vara med ska de vara fräscha, säger Djurgårdens huvudcoach Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.

ANNONS

LÄS MERNy kedja för Klasen – Djurgårdens drag inför premiären

Även Axel Andersson är skadad, men precis som Alexander Ytterell är han med och kör fullt ut på Djurgårdens träning. Andersson är närmare spel än Ytterell.

– Ja, de är ute och kör så allting handlar om hur de känner sig nu.

ANNONS

Om Djurgården skulle behöva ersätta Andersson och Ytterell, och Calle Odelius som är på NY Islanders camp för tillfället, finns juniorbackarna Elias Degnell och Arvid Bergström att tillgå. Degnell och Bergström tränar med A-laget inför premiären. Det gör inte längre Alexander Falk och Ludvig Hedström, vilket HockeyNews berättade tidigare i höstas.

Alexander Ytterell ser bra ut på isen och rör sig smidigt. Han är själv positivt överraskad och har jobbat hårt under ledning av naprapaten Christian Schumacher.

– Jag har väl lyssnat mig för lite med de som har gjort det innan och med ”Schumi”. Enligt dem så är det en bit kvar, men för mitt eget huvud känns det bra.

ANNONS

Hur mycket var trasigt i knäet?

– Det var väl inte skitmycket som var bra, tror jag…

Ytterell fortsätter:

ANNONS

– Operationen gick bra. Han var nöjd. Rehaben har gått bra. Tur i oturen att man har haft sommaren på sig att man har kunnat lägga tid på rehab utan att känna nån press och spela snabbare än vad man egentligen kan. Där tackar man sommaren att man har fått de fyra månaderna för att kunna lägga tid på rehaben.

LÄS MERBeskedet: Djurgården saknar flera backar i premiären

Enligt sportchefen K-G Stoppel handlar det också om att verkligen göra Alexander Ytterell fysiskt redo för spel i Hockeyallsvenskan.

ANNONS

– K-G uttryckte något att inom två veckor komma igång med träningen ordentligt och sedan får väl försöka så snabbt som möjligt på ett försiktigt sätt komma in i det, säger Ytterell.

Och på tal om Djurgårdens sportchef så förlängdes kontraktet med Ytterell i maj till 2025.

– Jag hade en vilja och ett mål för mig själv och det var att stanna här. Jag tycker att jag började på ett roligt sätt med laget, gruppen, och staden och klubben och tyckte om det från dag ett. Jag kände ganska tidigt att jag skulle vilja stanna om möjligheterna fanns och sedan dök den upp och då var det bara att prata snällt med K-G och klappa honom lite medhårs, hehe.

ANNONS

Alexander Ytterell var med om att ta steget tillbaka till SHL med HV71 våren 2022. Men det blev inte samma chans för honom i Djurgården i våras då han gick skadad.

– En jobbig erfarenhet, konstaterar han.

– Det är mycket som ska klaffa för att man ska gå hela vägen. Med skador, med tajming på spelet och tajming på laget, med piken och samtidigt att försöka ha ett så fullt lag som möjligt. Där hade vi väl en extrem otur förra säsongen. Vi hade mycket folk borta när det gällde som mest. Att vi ens spelade game 7 med så mycket folk borta visar på en styrka inom gruppen.

ANNONS

Den styrka finns kvar eftersom de flesta spelarna har stannat i Djurgården efter finalförlusten mot Modo.

– Det mesta av den gruppen är kvar. Det är juniorerna som har stuckit och ”Arne” (Linus Arnesson), men stommen finns kvar vilket är skönt. Vi vet vad det är och det är enklare att slussa in fyra-fem stycken än 14.

Talar det för er?

ANNONS

– Vi har en bra gruppkänsla från starten och inte att behöva lägga två månader på att få det och få ordning på spelet. Det är lättare att fösa in en i en femma och säga ”så här gör vi”, än att göra det med tre som är helt nya, säger Alexander Ytterell.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln