HockeyNews
PLUS

Gynge i ny toppkedja i AIK – hyllar stortalangen

(28966) Nybeck Gynge
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 19 september 2023

FacebookXWhatsApp
Richard Gynge, 36, är äldst i AIK och lagkapten.
Stjärnforwarden kommer att ingå i en topptrio och han pratar sig varm om sina två kedjekamrater.
ANNONS

Trotjänaren Christian Sandberg har lämnat AIK, så nu är den tidigare SHL- och KHL-forwarden Richard Gynge med sina 36 år äldst.

Men han känner sig inte som en pappa i laget.

– Nej, det vill jag inte säga. Men man är en av de äldsta och det är fantastiskt kul att få hänga med de unga killarna varje dag och få se deras resa och få se starten på deras karriär, säger Gynge till HockeyNews.se.

ANNONS

Sportchefen Niklas Persson har stuckit ut hakan och vill ha in AIK bland de fyra bästa lagen i Hockeyallsvenskan. Trots att konkurrensen är oerhört tufft.

Rimligt mål?

– Det tycker jag absolut. Det tycker jag att alla spelare i vårt lag ska tro på. Sedan är det väl ett par lag som ligger längre fram i processen än vad i gör. Men det är nio månader tills det ska avgöras, eller nåt sånt, så jag hoppas att vi kommer att ta steg hela tiden och bli bättre och bättre ju längre säsongen går, säger Gynge.

ANNONS

Vilka lag har ni framför er?

– Djurgården, Brynäs, Björklöven och Södertälje är väl de som alla experter pratar om. De kan mycket mer än jag. Jag vet inte hur de har värvat så jag har inte så bra koll, men det låter väl rimligt.

AIK har med de fem kanadensiska värvningarna Antoine Bibeau, Mathew Maione, Gerry Fitzgerald, Kristoff Kontos och Branden Troock känt att man flyttat fram positionerna inför den kommande säsongen.

ANNONS

– Vi har fått in hög kvalitet tycker jag, och bra killar också. Jag gillade Fitzgerald och allt jag såg av honom när han spelade i Björklöven. Han ser minst lika bra ut hos oss. Han blir spännande att följa, säger Gynge.

LÄS MERNytt hopp i AIK – stjärnbacken nära göra debut

Han fortsätter med nyckelpositionen:

ANNONS

– Så klart, målvaktsfrågan är alltid och där har vi fått in två nya så det blir kul och väldigt spännande att följa dem.

Men ni har släppt in många mål på försäsongen – hur kommer det sig?

– Ja, bra fråga. Hade jag vetat det så hade vi ändrat på nåt. Men det är många nya killar som ska in i systemet och målvakterna är som vi sa nya i svensk hockey och nya i Hockeyallsvenskan. De måste också få lite tid att komma in i saker och ting.

ANNONS

Richard Gynge ser ut att hamna i en kedja med centern Gerry Fitzgerald, 30, och forwarden Zion Nybeck, 21.

– Vi har haft ganska mycket skador och sjukdomar under försäsongen tyvärr, men jag och Zion har Fitzgerald har fått kampera mycket ihop. Det är roligt för mig. Det är två väldigt bra spelare. Det är kul och jag hoppas att vi kan spela mycket bra hockey tillsammans, säger Gynge.

LÄS MER: AIK ska fortsätta spela "dirty" och utmana om SHL

ANNONS

Vad ser du i Zion Nybeck som spelare?

– Zion är en väldigt komplett spelare. Han kan göra mål. Han kan passa. Han är bra defensivt och bra på att forechecka. En komplett spelare som är lätt att spela med, säger Gynge.

Alvesta-fostrade Zion Nybeck har vunnit VM-guld på U18-nivå med Lucas Raymond, Alexander Holtz och gänget och har spelat SHL-hockey i HV71. Han kom till AIK efter att ha varit med och spelat tillbaka HV till SHL 2022.

ANNONS

Förra säsongen gjorde Nybeck 34 poäng (13 mål, 21 assist) på 50 matcher för AIK och var fyra i den interna poängligan.

– Jag tycker att han har utvecklats mycket. En av de som tog störst steg förra säsongen. Han har haft mycket skador tidigare. Det märks att han växte under hela förra säsongen så det blir väldigt kul att följa honom nu när han har fått en hel försäsong med laget och med en säsong i ryggen.

Gynge ser en fin framtid för Zion Nybeck, som är draftad av Carolina.

ANNONS

– Det blir spännande att följa hans karriär och resa. Han är ämnad för större uppdrag än Hockeyallsvenskan. Det är jag helt övertygad om.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln