HockeyNews
PLUS

Efter strulet med Skellefteå – Agostino öppen för KHL

(22017) Kenny Agostino Daniel Zaar/Torpedo
(c) photo.khl.ru Grigory Sokolov

Publicerad: 1 september 2023

FacebookXWhatsApp
Affären med Skellefteå sprack efter bara 48 timmar.
Nu kan den amerikanske forwarden Kenny Agostino återvända till KHL.

SM-finalisterna Skellefteå kliver på fredagen in i årets Champions Hockey League. Och man gör det utan den NHL-meriterade OS-amerikanen Kenny Agostino.

Mellan den 21 och 23 augusti var den 31-årige forwarden Skellefteås spelare. Men proteststormen utifrån gjorde Skellefteås värvning från Ryssland väldigt svår.

Inga andra SHL-klubbar har värvat spelare från KHL efter 2022 på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. När det även visade sig att Agostino hade valt att vara kvar i Torpedo Nizjnij Novgorod trots att han fick chansen att bryta avtalet agerade Skellefteå och avslutade samarbetet med Kenny Agostino.

Det upprör Agostinos KHL-agent Alexander Tjernich.

– Jag blev lite chockad. Europa pratar hela tiden om någon form av tolerans och talar om för andra länder hur de ska leva. Kenny hade ett erbjudande från Neftechimik, och själv ville han verkligen spela i Minsk, säger Tjernich till RB Sport.

Det var inte Tjernich själv som skötte de sista detaljerna i affären mellan Skellefteå och Agostino. Men han har insyn i den spruckna övergången.

– Han skrev på ett kontrakt i Sverige, men två dagar senare började de sätta press på klubben och sa att den här killen hade spelat i Ryssland. De började sätta press på sponsorer att ta bort honom från laget.

LÄS MERSkellefteå bryter avtalet med KHL-värvningen

Hur gick affären i Sverige till utan din hjälp?

– Med hjälp av en representant som har licens att arbeta i Europa. Han hade hand om den här affären, men i en sådan situation är det svårt att påverka något. Spelaren fick ersättning enligt bestämmelserna. Frågan handlar inte om företrädaren, utan om opinionens stora tryck.

Kenny Agostino kan fortfarande hamna i KHL där han har spelat de två senaste säsongerna.

– Allt är möjligt. Marknaden i KHL är öppen till den 27 december – när som helst det kan hända, säger Alexander Tjernich.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!