HockeyNews
PLUS

Skellefteås KHL-värvning förvånar SHL-konkurrenterna

(28724) Eriksson Agostino Sylvegård
Bildbyrån

Publicerad: 23 augusti 2023

FacebookXWhatsApp
Skellefteå har värvat den NHL- och OS-meriterade Kenny Agostino som har spelat en längre tid i KHL efter Rysslands invasion av Ukraina.
En värvning som förvånar SHL-konkurrenterna.
– Vi tycker inte att det är smakfullt att vi gör det, säger Malmös vd Patrik Sylvegård.
– Jag tycker det är jättemärkligt, säger Örebros sportchef Niklas Eriksson.

Skellefteå anser sig ha rätten på sin sida att plocka in den amerikanske forwarden Kenny Agostino, som har spelat i KHL sedan 2021. Under sin första säsong med ryska Torpedo Nizjnij Novgorod, och före Rysslands invasion av Ukraina, förlängdes Agostinos kontrakt till 2023 och Skellefteå och spelaren hävdar att han hade velat ta sig ur kontraktet.

Men Kenny Agostino har spelat kvar i Ryssland och tjänat pengar som andra spelare har valt att nobba. Nu kommer han till Skellefteå och SHL, vilket förvånar i SHL.

– Det är jättelätt att sitta och döma, de får ju svara för sitt. Men jag tycker att det var lite konstigt att just den klubben gjorde det. Det kan jag väl säga, säger Malmös vd Patrik Sylvegård till HockeyNews.se.

På vilket sätt konstigt?

– Nej, men jag tycker att de alltid har stått för nåt annat. Jag har ju haft Erik Forssell som spelare i min klubb i Malmö. Gedigen, en enormt duktig sportchef och enormt duktig hockeyspelare, men jag vet inte. Hade någon frågat: Tror du att Skellefteå kommer att ta in en spelare som har spelat i KHL. Nej! Hade jag sagt då. Det är bara min magkänsla. De är helylle på nåt sätt.

LÄS MERDjurgårdsfloppen lade av – siktar nu på comeback i NHL

Sylvegård fortsätter:

– De har väl tänkt igenom det och haft en plan för det. Sedan får de stå där… Men Malmö kommer inte att göra det i dagsläget.

Malmö har värvat spelare från NHL-klubbar men inte från KHL. Frågan har varit på bordet i klubben mellan Sylvegård, sportchefen Björn Liljander och ordföranden Mats Larsson.

– Vi har väl diskuterat det där och har inte tagit något strategiskt beslut att vi säger nej till nånting utåt sett. Vi har diskuterat det internt, jag och Björn och vår ordförande och Björn har varit ganska tydlig för mig också att vi säger nej till det. Vi tycker inte att det är smakfullt att vi gör det.

Malmö hade velat ha hem forwarden Jakob Lilja som förra säsongen spelade för Dynamo Moskva i KHL.

– Man kan alltid vända och vrida på det. Det finns enormt mycket bra spelare utan att vi behöver göra nåt sånt. Vi har haft en kille som vi har diskuterat, i Lilja, nu är han i Schweiz, så nånstans vill vi gärna ha tillbaka Lilja förr eller senare, men inte just nu i alla fall.

I Örebro är man lika förvånad över Skellefteås KHL-värvning.

– Vi har ingen uttalad policy, men rent personligen kändes det ju så långt ifrån Skellefteå AIK som det bara går att komma. Jag tycker det är jättemärkligt, säger Örebros sportchef Niklas Eriksson till HockeyNews.se.

Han fördjupar sitt svar och betonar allvaret:

– KHL och det här kriget går lite hand i hand. Det är verkligen ett skyltfönster för regimen i Ryssland. Det vet ju alla om. På nåt sätt stöder man det tycker jag när man gör en sån här grej. Märkligt agerande.

LÄS MERSHL-lista: 2020-talets överlägsne tacklingskung

Finns det en fara i att Skellefteå kan ha brutit isen för såna här värvningar så att det kommer fler?

– Jag tror absolut inte det utan jag är ganska säker på att det här är tvärtom. Det är många lag som tycker att det var ett märkligt utspel av dem att göra så här, säger Niklas Eriksson.

Kenny Agostino hade kunnat hamna i en annan SHL-klubb, men där blev det nej tack.

– Jag tycker att det är starkt av Modo som inte gör det när de har den här spelaren kanske på kroken och kan få in honom, men väljer att tacka nej. Det tycker jag hedrar Modo.

Luleåstjärnan Linus Omark, som själv har ett långt förflutet i KHL med både Dynamo Moskva och Salavat Julajev, inte imponerad av Skellefteås agerande att värva Kenny Agostino.

– Jag tycker det är fel av dem att ta in honom. De har försökt vrida och vända på det. Men det där om att det inte går att ta sig ur kontrakt är bara skitsnack, säger Omark till NSD.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!