HockeyNews
PLUS

Rivalmöte med Luleå – då vilar Skellefteå Jonathan Pudas

(27037) Jonathan Pudas
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 17 augusti 2023

FacebookXWhatsApp
SM-finalisterna Skellefteå tar emot Luleå i sin första träningsmatch för säsongen.
Då får den nyutnämnde lagkaptenen Jonathan Pudas finna sig i att vila.

SHL-rivalerna i norr, Skellefteå och Luleå, känner på varandra i upptakten av försäsongen. Skellefteå har som SM-finalister även Champions Hockey League att tänka på och då gäller det att hitta en jämn fördelning mellan spelade matcher och träning inför SHL-säsongen som startar den 14 september.

Har man som en rad Skellefteåspelare även landslagsuppdrag eller kommande NHL-äventyr att tänka på gäller det att hitta en balans i upplägget. Och det finns mer att tänka på. Skellefteås huvudcoach Robert Ohlsson tar stortalangen, backen Axel Sandin Pellikka, 18, som ett exempel.

– Det är alltid någon småskavank och vi har tänkt att vi ska fysa på våra killar. Pellikka har haft fyra resor över Nordatlanten under sommaren eftersom det har varit (NHL) combine, draften, development camp och J20-landslaget i Plymouth. Det är svårt att träna i ett flygplan, brukar jag säga…

LÄS MER"Det är inte sättet jag hade velat bli kapten på"

Robert Ohlsson fortsätter:

– Man får försöka tänka till, att även om vi går in nu i träningsmatcher så ska vi få till lite extra typ av spelare som Pellikka och de andra som också har haft något liknande, som (Elias) Salomonsson, och det var en lång säsong för (Jonathan) Pudas, Pär Lindholm och Oscar Lindberg, som spelade VM. Att man försöker tänka till här och nu att vi är kvar med lite extra fys.

Ohlsson säger till HockeyNews.se att nyblivne lagkaptenen Jonathan Pudas får stå över matchen mot Luleå. Något som säkert svider en smula.

– Idag spelar exempelvis inte Pudas. Vi har valt att träna honom och kunna lägga grundstyrka och ha en bra förberedande period. Det är det vi försöker göra. Vi försöker hitta nånstans där vi ändå kan ge dem rätt förutsättningar för att ha en så bra säsong som möjligt.

Men det är inte helt enkelt att peta spelare som är sugna på att få mäta krafterna i ett rivalmöte hemma i Skellefteå Kraft Arena.

– När det är Luleå hemma är det ingen i det korta perspektivet som gillar att vila den matchen. Men de förstår också att det finns ett längre perspektiv och ett helhetsperspektiv, säger Ohlsson.

LÄS MERTimashov om SAIK och SHL efter Instagram-följningen

Hur tänker du med att vila spelare i kommande matcher på försäsongen?

– Det kan bli aktuellt med andra spelare för de spelare jag har nämnt och ibland kan det vara skavanker också, men vi har inga skavanker i dagsläget. Det är ”Gurra” Lindvall som går på rehab och så har David Rautio kommit in.

Målvakten Gustaf Lindvall har en bit kvar med rehabträning efter förra säsongens tuffa skada, vilket har öppnat för ett korttidskontrakt med David Rautio till och med den 9 september.

På torsdagen släpps pucken i Västerbotten.

– Det är alltid roligt att dra igång. Och Luleå i första matchen. Då vet man vad man ska jobba med när man kommer till jobbet imorgon. I första matchen får man alltid lite material till att jobba med, vad man behöver ta i och fokusera på, säger Robert Ohlsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!