HockeyNews
PLUS

VM-reserven om rollen och Timrås nya förväntningar: "Känns riktigt bra"

(28139) Jacob Johansson
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 24 maj 2023

TAMMERFORS. Målvakten Jacob Johansson hjälpte Timrå till en femte plats i SHL och vet att förväntningarna har skruvats upp rejält inför kommande SHL-säsong.
I VM har han en mer tillbakadragen roll bakom Lasse Johansson och Jesper Wallstedt.
– Hela den här resan har varit jättekul och inget jag förväntade mig alls, säger Timråmålvakten till HockeyNews.se.

Efter en stark säsong i Timrå fick BIK Karlskoga-fostrade Jacob Johansson, 29, chansen av förbundskapten Sam Hallam att debutera i Tre Kronor.

Johansson höll nollan mot Danmark och Tre Kronor vann med 3–0. Veckan efter i april blev det en landskamp till mellan stolparna och mot Norge blev det 5–0. Johansson höll nollan igen.

När Linköpings Marcus Högberg tackade nej till en roll bakom målvaktsparet Lasse Johansson och Jesper Wallstedt nappade Jacob Johansson då chansen gick till honom. Som tredjemålvakt gäller det att hålla sig ständigt redo för inhopp.

– Det är klart att man hade velat vara ute på isen, absolut. Man vill spela alla matcher, är klart, säger Johansson till HockeyNews.se.

Men det är inga sura miner. Tvärtom.

– Jag visste lite vad jag gav mig in på på förhand. Det är ganska tydligt uttalade roller på förhand. Det gäller att vara så förberedd man kan ifall nåt skulle hända och se till att träna bra och att man hjälper till att pusha grabbarna och har en positiv attityd ändå. Det är det jag försöker bidra med nu. Och som sagt, träna bra och ifall nåt skulle hända så har man ändå hållit igång.

Tre Kronor är framme i VM-kvartsfinal och har fått byta Tammerfors mot Riga. Jacob Johansson trodde nog att säsongen var över när Timrå blev utslaget av Örebro i SM-kvartsfinalen, men här är han. Träning efter träning.

– Hela den här resan har varit jättekul och inget jag förväntade mig alls. Det var riktigt roligt att få chansen att göra sina första landskamper. Sedan var väl matcherna i sig inte de mest utmanande. Vi hade väl ett hyfsat övertag i båda de matcherna, men det är kul att få spela och inte släppa in några mål så klart. Det var en häftig upplevelse. Att krydda allt med ett VM också är absolut inget jag hade förväntat mig. Riktigt kul att vara här ändå och få uppleva det.

LÄS MERUppgifter: Forwarden nära en återkomst till SHL-nykomlingen

Från sidan har Jacob Johansson kunnat konstatera att Tre Kronors försvars- och målvaktsspel är av hög klass. Förbundskapten Sam Hallam är framgångsrik när det kommer till att bygga försvar.

– Alla har köpt in på Sams system och det har funkat jättebra. Sedan har både Lasse och Jeppe klivit fram med stora och stora räddningar i viktiga skeden av matcherna. Framför allt Frankrike-matchen skulle det kunna ha varit två-tre mål i första perioden där Lasse gör några riktigt fina räddningar. Visst, om man kollar på statistiken efter matcherna, ja säg att de sköt 15 skott, men de skulle ändå kunna ha gjort några kassar om inte Lasse eller Jeppe klivit upp och gjort några bra räddningar. I det stora hela har vi varit väldigt stabila och målvakterna har som sagt gjort fina och bra räddningar.

Jacob Johansson fick byta om och vara reserv på bänken till Jesper Wallstedt i matchen mot Ungern i VM.

– Ja, haha. Jag fick vara med en match så Lasse fick vila lite och slapp byta om. Men det är klart, kul att få uppleva det. Det är få förunnat att få vara med på ett VM. Så klart vill man gärna stå på isen, men som jag sa, man får hålla sig redo om nåt skulle hända.

Vad säger dina nära och kära om att du är i VM?

– Ja, det är klart, familjen tycker det är coolt. Det händer mycket på kort tid. Först landslagsdebut och sedan få vara med här. Det är klart att de är stolta. De är glada.

Timrå har under våren värvat Oskarshamnsmålvakten Tim Juel och fått hem Filip Hållander från Nordamerika. Jacob Johansson försöker hänga med i silly season.

– Ja, det är klart att man har koll. Sedan har det väl inte hänt jättemycket. Vi har ganska många spelare på kontrakt. Det ser väl stabilt ut och grabbarna verkar träna på bra. Vi kommer att komma väl förberedda inför nästa säsong, säger Johansson.

Vad säger du om att ni får in Tim Juel?

– Han hade en fantastisk säsong. Det ska bli kul att tävla mot honom varje dag. Jag har bara träffat honom en gång. En dag innan jag gick på ledighet för jag skulle inte vara med från början så jag surrade lite med honom och han verkar vara en jätteschyst snubbe, seriös, ja han måste ha gjort nåt rätt med tanke på hur det har gått för honom de senaste säsongerna. Det ska bli roligt att tävla mot honom. Det driver en till att bli bättre varje dag. Jag tror det är bra för båda oss och för laget.

LÄS MERCentern lämnar Växjö efter två säsonger – ryktas till Färjestad

Timrå gjorde en väldigt stark säsong i SHL och avslutade bra. Sedan tog det stopp direkt i SM-kvartsfinalen. Men positionerna har flyttats fram.

– Vi har kvar de mest tongivande spelarna. Det känns riktigt bra inför nästa säsong. Det gäller att göra det igen. Inte tro att det ska gå på räls utan det krävs samma hårda arbete och lite till. Det var det som… jag ska inte säga dåligt, men förväntningarna kommer att höjas mycket mer. Vi gick ifrån att hålla oss kvar i SHL och målsättningen inför säsongen var att komma topp tio. Och så blev vi femma. Men det känns bra.

Det gick snabbt ifrån till SHL-kval till en topplats?

– Det går fort. Sedan har vi tur att så många spelare har koppling till Timrå och villiga att komma hem och hjälpa klubben när vi lyckades hålla oss kvar. Det är klart att det betyder mycket, säger Johansson och tänker på spelare som Jonathan Dahlén, Anton Lander, Emil Petterson och Anton Wedin.

– Nu har vi fått tillbaka (Filip) Hållander också. Det är bra och tunga pjäser som så klart är oerhört viktiga för vår framgång.

Jacob Johansson tillägger blixtsnabbt:

– Ja, det är klart, det är inte bara de så klart. Utan LAGET bidrar mycket. Och Lander som är lagkapten med all erfarenhet han har.

Det gäller att hålla så många som möjligt på gott humör. Och det är Jacob Johansson riktigt bra på.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS