HockeyNews
PLUS

Samarbetet med Hallam som ska ge Tre Kronor ett efterlängtat VM-guld

(28117) Nicklas Rahm
Joel Marklund/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 23 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Linus Johansson är spelklar efter sin sjukdomstid i VM.
Assisterande förbundskaptenen Nicklas Rahm ger besked och berättar nu om sitt långa samarbete med Sam Hallam som ska ge guld även i VM med Tre Kronor.
– Jag känner en väldig trygghet i att jobba med Sam. Vi ser hockey på nästan identiskt sätt, säger Rahm till HockeyNews.se.
ANNONS

Tre Kronor hade tidig träningstid, 08.45 finsk tid (07.45 svensk tid) efter 4–1-vinsten mot Danmark och inför den avslutande matchen i gruppspelet mot USA som har nedsläpp kl 15.20 på tisdagen.

Färjestads lagkapten Linus Johansson har nu fått två ispass efter flera dagar av febersjukdom och är redo för spel igen. Däremot finns ännu inget besked om San Jose-forwarden Fabian Zetterlunds sjukdomsstatus efter att ha missat Danmarksmatchen.

ANNONS

– Vi har inte samlat ihop gänget än, men jag vet att Linus är här och är game ready. Det är bra för oss. Fabian har jag ingen koll på, säger den assisterande förbundskaptenen Nickas Rahm till HockeyNews.se i Nokia Arena.

Nu väntar USA, som har elva NHL-spelare, nio collegespelare och resten från AHL.

– Det är ett speedigt lag, ganska ungt gäng, med ett par collegekillar till och med. De spelar med väldigt mycket puckkontroll och hög fart, så det blir en ny typ av match för oss. Det blir väldigt häftigt att se hur vi kan hantera det. Men kan vi använda fysiken ibland mot dem så är det till vår fördel, säger Nicklas Rahm.

ANNONS

Hur ser du på ert fysiska spel i VM?

– Vi har spelat med en bra balans i det, men vi ska fullfölja tacklingarna. Vi ska ha en bättre klubba mot pucken istället för att behålla trycket på dem. Men vi har några fysiska individer där ute som gillar att spela tufft och fysiskt, så jag tror vi kan hantera båda typerna av spel.

LÄS MERSilfverberg om faktorn som talar för Tre Kronor: "Ofta de som går långt"

ANNONS

Nicklas Rahm har tack vare att han jobbat ihop med Sam Hallam i Växjö också fått den här chansen i Tre Kronor. Som assisterande i Växjö har han varit med och vunnit två SM-guld, ett med Hallam 2015 och ett med Jörgen Jönsson för några veckor sedan. Han har också vunnit SM-guld i HV71 som assisterande 2017.

Tre Kronors tränarstab med Hallam, Rahm, Klockare och målvaktscoachen Stefan Ladhe har vunnit mästerskap förr och kan vara på god väg att göra det igen även om de är väldigt medvetna om att det kan ta tvärstopp när som helst.

– Jag tycker att vi har skapat en bra grund i vårt spel att gå långt i den här turneringen. Sedan handlar det fortfarande om en match. Ikväll är det perfekt för oss att få en match att tävla om gruppsegern mot USA. En måstevinna-match för att bli etta. Det ger oss en bra förutsättning för att gå vidare in i kvartsfinalen på torsdag. Där är det en do or die-match och det vet vi vad det innebär, säger Rahm.

ANNONS

Under våren kom samtalet från Sam Hallam om att vara med i Czech Hockey Games och VM och Rahm tackade ja.

– Jag känner en väldig trygghet i att jobba med Sam. Vi ser hockey på nästan identiskt sätt. Jag är trygg i det sättet som han har implementerat i Tre Kronor nu för det är enkelt för mig att bara hoppa in i den här rollen. Och han respekterar mitt sätt att jobba i powerplay och han respekterar nog mina åsikter om jag har nåt att putta in i det vanliga fem mot fem-spelet också. Det är häftigt och resten av ledarstaben gör ett härligt jobb också. Alla är här för att göra sitt bästa och det gillar vi ju.

LÄS MERFamiljerna på plats i Tammerfors – då kan Tre Kronor tvingas till Riga

ANNONS

Hur mycket är Hallams idéer. Mot Danmark var det i princip en nyhet för Jakob Silfverberg att spela två forwards i tre mot fem?

– Där bråkar nog han och (Stefan) Klockare om vems idé det var… Nej, skämt åsido. Vi samarbetar väl. Klockare har en jäkla kompetens i boxplay och försvarsspel. Jag tror vi kompletterar varandra bra och alla lyssnar på alla. Vi verkligen får ut det bästa av hela gruppen.

Det verkar som att spelarna respekterar Sam också?

ANNONS

– Ja, men han har haft framgång. Och det är inte alla i det här laget heller som har varit med och vunnit nånting eller gått långt i slutspel. Hur gör man det? Individuell framgång är en sak. Bra kontrakt och så vidare. Men att vinna nånting är nåt annat och där måste man gå ut som grupp och verkligen göra sakerna rätt som lag.

Du har vunnit och vet hur det är att ta kliven förbi kvartsfinal så vad kan man förmedla som coach till spelarna?

– Det är ganska intressant. En match idag eller en kvartsfinal är som en match sju i ett slutspel. Det är att göra de små sakerna rätt. Du kommer inte att vinna med 7–1 och göra tre plus två. Det är inte det du ska sikta på som individ utan du ska sikta på att göra de små sakerna rätt som gynnar laget. Helheten. Då kanske det är ”defense first” som gäller och stänga bakåt för att sedan nyttja den här fina avdelningen längst upp när vi kan avgöra matcherna. Det är spännande och det är det vi försöker förmedla från ledarstaben till gruppen.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln