HockeyNews
PLUS

Alexander Nylander om William: "Klart vi har velat spela med varandra"

(28112) Alexander Nylander
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Pittsburgh-forwarden Alexander Nylander, 25, var tillbaka i en kedja efter att ha fått lite istid av förbundskapten Sam Hallam.
Och nu pratar han om känslorna efter beskedet att storebror William Nylander inte kommer till VM från Toronto.

Tre Kronor har drabbats av sjukdom på två forwards. Linus Johansson har frisknat till efter en kraftig förkylning och ska jobba sig tillbaka i matchform, men spelade inte mot Danmark. Det gjorde inte heller Fabian Zetterlund som blivit risig.

Det öppnade för Pittsburgh-forwarden Alexander Nylander som bara spelade drygt fem minuter (5:27) mot Frankrike och som då började som extraforward. I matchen före, mot Ungern, spelade han nio minuter jämfört med starten av VM då han ingick i förstakedjan med Leo Carlsson och Lucas Raymond.

Mot Danmark spelade Alexander Nylander med Oscar Lindberg och Dennis Everberg. Han fick spela över 15 minuter och även i powerplay.

– Det är klart att jag vill vara med. Jag vill spela. Jag vet att jag kan hjälpa laget att vinna och jag försöker bara jobba tillbaka min plats, så det är bara jobba hårt varje byte jag får och varje chans jag får. Det var väldigt skönt att vara tillbaka idag, säger Alexander Nylander.

Under Tre Kronors 4–0-seger mot Frankrike kom det uppgifter från Toronto om att William Nylander inte kommer till VM för att han inte vill ta en plats sent in i VM och att det då kan gå ut över lillebror Alexander Nylander som kämpar för sin istid.

LÄS MEREk: Tre Kronor-spelarna litar stenhårt på Hallam – och de bara vinner

Alexander Nylander hade sett fram emot att få spela VM med William.

– Det är klart vi har velat spela med varandra, men vi har framöver många VM till. Men inga mer kommentarer på det, säger Alexander Nylander.

Bröderna Nylander har så klart pratat sinsemellan den senaste tiden.

– Vi har snackat om allt möjligt. Jag fokuserar mer bara på det här laget och vårt mål är att vinna VM-guld.

Under tiden har spekulationerna pågått om varför William Nylander inte kom till VM.

– Jag har inte tänkt på det så mycket. Som sagt, jag fokuserar mer match för match. Jag har viktigare grejer att tänka på än det. Det har jag låtit förbundet och brorsan ta det snacket. Jag har mer bara fokuserat på att vinna matcher här.

Alexander Nylander vill inte heller säga så mycket om att han har fått stå åt sidan den senaste tiden i VM.

– Det kan ni ta med Sam, haha, säger han efter 4–1-segern mot Danmark.

Är du nöjd med din match?

– Jag tycker att jag gjorde det bra. Det är klart, jag har inte spelat så mycket på de två senaste matcherna så jag försökte bara hålla igång och göra det simpelt idag. Jag tycker jag kan komma till mer skottlägen och såna grejer, men det kommer ju mer jag spelar, säger Alexander Nylander.

Medan Dennis Everberg tryckte in 1–1-målet mot Danmark stod Lindberg och Alexander Nylander för var sin assist. Nylanders andra i VM.

– Det är alltid skönt att göra poäng. Men det kommer med hårt jobb och såna grejer. Jag tänker inte så mycket på sånt. Jag vill bara fokusera på att röra på fötterna. Jag vinner närkamper och jag gör det bra defensivt då vet jag att det offensivt kommer. Det är alltid skönt att vara med och göra poäng, men jag fokuserar mer på de andra grejerna, säger Alexander Nylander.

Eftersom han inte spelar i boxplay blev det lite ryckigt med istiden.

– Jo, det är klart. Jag tror att Sam ville ha en lina mot (Nikolaj) Ehlers line för den har varit riktigt bra i den här turneringen. Det är klart att det blir lite så när man försöker coacha. Varje gång man får chansen är det bara att gå in och göra sitt bästa, säger Pittsburgh-forwarden.

Redan på tisdagen kan han ställas mot de amerikanska NHL-kamraterna, målvakten Casey DeSmith, 31, och forwarden Drew O’Connor, 24.

– O’Connor är riktigt bra, han jobbar stenhårt och är bra i forecheck och kan göra det bra offensivt och han spelar PK (boxplay). Han är en allround forward, en powerforward. Han är vass. Man måste vara med. Han åker riktigt mycket skridskor, säger Alexander Nylander om O’Connor som i VM gjort tre mål och två assist på sex matcher.

I NHL blev det fem mål och sex assist på 46 NHL-matcher, men även tid i AHL hos Wilkes-Barre/Scranton.

Målvakten DeSmith har stått i tre av sex VM-matcher och har över 96 i räddningsprocent.

– Casey är en grym målvakt. Honom är det svårt att göra mål på så vi måste gå in på kassen och skjuta många skott. Han är riktigt bra så (USA) har ett bra lag. Ett ungt lag också. Vi får bara håll vårt spel simpelt och få ner pucken och ha bra forecheck och få mer skott kassen och göra det lite enklare.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!