HockeyNews
PLUS

Berggrens poängsvit i VM – siktar på guld: "En blandning med Växjöhockey"

(28051) Jonatan Berggren
Joel Marklund/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 17 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Den debuterande Detroit-forwarden Jonatan Berggren vet inte hur det är att lämna en VM-match poänglös.
Till mötet med Ungern flyttas han i kedjan med Lucas Raymond och Leo Carlsson.
ANNONS

Sam Hallam sätter defensiven främst att döma av Tre Kronors inledning på VM. Bara ett insläppt mål på tre matcher. Vinster mot Tyskland (1–0), Österrike (5–0) och Finland (2–1 på straffar).

Offensivt finns det mer att hämta. Detroit-forwarden Jonatan Berggren har ”ytterligare steg att ta i VM” tycker Hallam. Samtidigt är Berggren ensam Tre Kronor-spelare om att ha gjort poäng i samtliga tre matcher i sin första VM-turnering. Han assisterade till det enda målet mot Tyskland och till Pär Lindholms matchvinnande 1–0-mål mot Österrike. Och Berggren hade också en assist till Oscar Lindbergs spelmål mot Finland.

ANNONS

– Jag försöker vara en offensiv spelare. Sedan självklart när man får lite poäng så växer självförtroendet. Jag försöker bygga på det och förhoppningsvis lite mer poäng, säger Berggren till HockeyNews.se.

Han ser framsteg i Tre Kronors spel och 2–1-segern mot Finland satt skönt.

– Jag tycker att vi som lag blir bättre och bättre. Det är det vi jobbar mot. Det är självklart allt inte klaffar direkt. Senaste matchen mot Finland var vår klart bästa. Nu ska vi jobba på det.

ANNONS

Spelar ni mer defensivt under Hallam än vad du hade trott att ni skulle göra?

– Ja, han har väl fått en liten blandning med Växjöhockey, en vinnande hockey. Men jag tycker ändå att vi offensivt har fria tyglar och vi vet vad ska göra och sedan har vi skillsen för att utföra det också. En bra blandning, menar Jonatan Berggren.

LÄS MERFörsäkringen inget VM-hinder för Nylander – så här tränade Tre Kronor

ANNONS

Sam Hallam flyttar den förre Skellefteåforwarden från start mot Ungern till en kedja med Örebros Leo Carlsson och Detroit-kamraten Lucas Raymond.

– Ja, det är kul. Det är två skickliga spelare. Alla i laget är skickliga så vi får se hur det går.

Vad vill du se till att bidra med i VM?

ANNONS

– Jag vill vara en offensiv kraft och hjälpa laget och spela bra hockey och skapa mycket. Självklart vill man inte vara en defensiv plåga heller. Så man vill vara en spelare som Sam kan lita på i slutminuterna. Vara en kille som peppar laget och ha skoj utanför.

Tre Kronor har inte vunnit VM-guld sedan 2018, men det här laget utstrålar en vilja och en hunger att vinna.

– Vi kom hit för att ta guld. Jag tror ingen kille i omklädningsrummet nöjer sig med något annat. Vi har en skithärlig grupp. Vi har hur roligt som helst varje dag. Vi är bra på att koppla på och koppla av. När vi är här så tränar vi och tävlar, men utanför är det mycket lek.

ANNONS

Som vad?

– Det är mycket kort och mycket pingis. Det är svinroligt, säger Berggren.


Jonatan Berggren med halssmycket som har gått vidare i familjen från hans bror. Foto: Mattias Ek.

ANNONS

Utanför hans blå träningströja med tre kronor på hänger ett halssmycke i form av en hockeyklubba. Innan han stoppar in det innanför tröjan berättar han att det har gått vidare inom familjen. Storebror Jesper gav det till lillebror Jonatan.

– Jag tog inte studenten, men när han lade av med hockey så kanske det passade bäst att den som spelar hockey har det.

LÄS MERVM-debutanten Nemeth om starten och sin ungerska koppling

ANNONS

Och som Jonatan Berggren, 22, spelar ishockey. Det har tagit honom hela vägen till NHL. I Detroit har han tagit en plats den här säsongen och på 67 NHL-matcher blev det 28 poäng varav 15 mål.

– Det har varit jättekul. Det är en dröm att få spela där borta i NHL och känna att man ger något till laget med poäng och offensiva krafter. Det har varit jätteroligt.

Har du haft någon wow-upplevelse?

ANNONS

– Det är väl första matchen när man gick ut. Sedan allt utanför hockeyn med fina hotell och allting. Det är man kanske inte så van vid. Men jag klagar inte, hehe.

Och kommande säsong kommer Detroit och du till Sverige för att spela NHL-hockey?

– Jag såg det. Det ska bli jättehäftigt, att spela i Sverige med ett NHL-lag, det händer inte jätteofta. Det ska bli grymt kul och jag hoppas att många kommer, säger VM-forwarden.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln