HockeyNews
PLUS

NHL-förstärkning till Tre Kronor – som även anmäler målvakt

(28046) Jacob Johansson
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 17 maj 2023

FacebookXWhatsApp

TAMMERFORS/SUNDSVALL. Nu står det klart. Timothy Liljegren förstärker Tre Kronor under VM.

– Han landar idag, som vi är väldigt glada för. Så får vi se hur han mår efter resan, säger förbundskapten Sam Hallam.

Dessutom anmäls målvakten Jacob Johansson

Det har spekulerats om det sedan Toronto Maple Leafs säsong tog slut, att Tre Kronor skulle förstärkas av både William Nylander och Timothy Liljegren. Och nu står det alltså klart att en av de två är klar för spel.

Detta efter att landslagsledningen under onsdagen meddelat att backen Liljegren anmäls till VM-truppen och ansluter till resten av laget under eftermiddagen. Den 24-årige höger fattade backen gjorde 18 poäng på 67 matcher för Toronto i NHL under säsongens gång och kommer nu att begå landslagsdebut. Frågan är om det blir mot Ungern på torsdagen eller Frankrike på lördag.

– Vi får ta ett beslut imorgon om han är redo för spel då eller matchen på lördag, säger Sam Hallam.

ANNONS

Tidigare har Liljegren gjort juniorlandskamper, däribland ett JVM.

– En väldigt bra tvåvägsback. Timothy har alltid varit skicklig med pucken, men för varje säsong som har gått har han utvecklat sitt försvarsspel och är nu en väldigt solid och användbar tvåvägsback, ett bra försvarsspel och ett bra förstapass, säger Hallam.

I Toronto har Timothy Liljegren spelat ihop med VM-backen Rasmus Sandin, som i sin tur blev trejdad till Washington under NHL-säsongen. Nu kan de komma att bilda ett backpar i VM i Tammerfors.

ANNONS

– Det är absolut en tänkbar plan. Det är klart att vi har sett det och de gjorde väldigt mycket bra ihop i Toronto. Det ger oss ett alternativ absolut, säger Sam Hallam.

I samma veva meddelade man att målvakten Jacob Johansson anmäls till truppen vilket gör att man nu har anmält tre målvakter, sju backar och 14 forwards. Detta lämnar en plats öppen – för William Nylander.

Frölundabacken Christian Folin och Växjöbacken Joel Persson har skickats hem till Sverige utan att ha fått spela i VM. För Folin var det andra året i rad som han var på plats och tränade med Tre Kronor för att sedan bli hemskickad.

ANNONS

– Det är den absolut sämsta sidan av det här yrket, oavsett om det är ett landslag eller ett klubblag. Men när du är här på ett VM och spelare har slitit hårt för att ta sig hit, och så får de inte riktigt vara med. Det är skittufft och det är två fantastiskt bra personer som jag har haft förmånen att jobba ihop med tidigare så jag tror alla förstår att det är ett jäkligt tufft beslut att ta, men framför allt att lämna. Men det är också en del av businessen, säger Sam Hallam.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln

ANNONS