HockeyNews
PLUS

Beskedet från Toronto dröjer – Hallam: "Ständigt en liten stress"

(28042) Alexander Nylander Tre Kronor-fotboll
Joel Marklund/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 16 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronor har spelat tre av sju matcher. Fyra återstår. Nästa tisdag är gruppspelet över och ännu har inte landslagsledningen ett definitivt besked från Torontos William Nylander.
– Jag skulle säga att man ständigt har en liten stress i sig, men man får också fokusera på det man kan, säger förbundskapten Sam Hallam.
ANNONS

Och visst koncentrerar sig Tre Kronor rätt bra på det de ska göra i Tammerfors. I VM-inledningen har det blivit segrar mot Tyskland, Österrike och Finland.

Det var en rejäl dust mot de regerande världsmästarna Finland där Tre Kronor 2–1-vann efter straffläggning.

ANNONS

– Det är klart vi är nöjda med att vinna. Vi gör det för att vi har ett väldigt bra försvarsspel. Vi kanske får spela det lite för mycket. Men ändå, mentaliteten i laget hoppas jag syns, varför vi är här. Det är framför allt det som vi tar med oss som det positiva, säger förbundskapten Sam Hallam.

Tre Kronors defensiva insats mot Finland var en fingervisning vad som kommer att krävas för att slåss om VM-guldet på allvar. Då hyllar Hallam den defensivt skicklige Arizona-backen Patrik Nemeth.

– Jag tror att matchen igår är bra för alla att gå igenom, vad som krävs, och killar som Patrik Nemeth som leder laget med sitt sätt att spela.

ANNONS

Tre Kronor har stängt igen i boxplay och toppar statistiken efter tre VM-matcher med sitt hundraprocentiga facit.

LÄS MERBäst i VM-matchen – då skickar Sörensen prispengarna till Djurgården

Hade du räknat med att försvarsarbetet i egen zon skulle vara så effektivt mot ett bra lag som Finland?

ANNONS

– Jag vet inte om jag hade förväntat mig det. Men jag hade hoppats det. Just att orka hålla lugnet och det fokuset med det trycket som är från läktaren och den typ av match igår är viktig, för det är det det kommer att komma ned till om vi ska ta oss förbi en kvartsfinal och ta oss dit vi vill. Då kommer du att bli satt under tryck. Och då gäller det att orka och ha huvudet med dig.


Alexander Nylander var ensam Tre Kronor-spelare att träna på is dagen efter vinsten mot Finland. Foto: Bildbyrån.

Sam Hallam förändrade en del i kedjorna både före och under matchen mot Finland. Dennis Everberg vilades medan både Fabian Zetterlund och Linus Johansson fick göra VM-debut. Men kedjan med Pär Lindholm som center mellan André Petersson och Carl Grundström har varit orörd i VM-starten. Ett tecken på att Hallam är nöjd.

ANNONS

– Pär och André har spelat ganska mycket ihop under flera turneringar med Tre Kronor och gjort det bra och byggt upp nån form av tillit till varandra. Jag tycker Calle kommer in där och river och sliter och gör det bra också. Det är en kedja som har balans. De har både en offensiv i framför allt André, och sedan har de ett jäkla hårt jobb av Calle och Pär som är motorn. De gör det bra och jag hoppas att de tar med sig gårdagen och känner att kan de leverera det spelet mot Finland kan de göra det i alla matcher.

Förstakedjan med Leo Carlsson mellan Lucas Raymond och Alexander Nylander splittrades bitvis mot Finland.

– Jag tycker Leo, ”Ray” och ”Alex” var riktigt bra mot Österrike i matchen innan. Även fast det känns som vi har varit här länge så har vi bara gjort tre matcher. Det är väldigt tidigt än. Vi har fått in lite folk precis inför. Det är fortfarande att vi jobbar med att sätta det fullt ut.

ANNONS

– Vi fick in ”Fabbe” (Fabian) Zetterlund och Linus Johansson i lineupen igår och de gav oss lite möjligheter så får vi titta på vad det gav oss. Så får vi se hur vi ser ut sen.

LÄS MERTre Kronor allt närmare Toronto-förstärkningar: "Roligt att höra"

Vad behöver ni förbättra?

ANNONS

– Jag tycker att vi bitvis behöver vara lite bättre sammankopplade i spelet med puck. Jag tycker att vi ibland hamnar lite för långt ifrån varandra och får en fördröjning i vårt passningsspel. Det är säkert något vi kan nöta lite på i träning och titta lite på i video. Jag tycker ibland att vi kan vara lite modigare och kliva upp lite hårdare i vår forecheck. Men det finns ett jäkla ansvarstagande så det är en balansgång det där.

Tre Kronor har på tre matcher fått sju möjligheter till powerplay, lite drygt 13 minuter. Det har gett ett mål. Mot Finland fick Fabian Zetterlund ta plats i powerplay-enheten med Rasmus Sandin, Lucas Raymond, Oscar Lindberg och Alexander Nylander.

Men för att göra mål i powerplay behövs också att laget får chansen, som sagt.

ANNONS

– Jag kan inte stå här och gömma mig bakom ett litet urval gällande alla frågor, men det är klart att hittar vi lite mer push offensivt och attackerar så sätter man motståndaren i den typen av situationer. Det brukar vara så olika. Ibland har man en, två per match. Sedan kommer det helt plötsligt sex i en match. Varför är svårt att säga, säger Hallam.

Mycket tyder på att Tre Kronor kommer att kunna fylla de två sista platserna i VM-truppen med Toronto-backen Timothy Liljegren och hans lagkamrat William Nylander. Men det tar tid att få allt klart.

– Man måste respektera att det finns en process att göra. Det är inte bara att packa ner grejerna i trunken och dra iväg. Det finns exitmöten och medical exams och andra delar som ska göras rent praktiskt.

ANNONS

Samtidigt återstår det en vecka av gruppspelet?

– Jag skulle säga att man ständigt har en liten stress i sig, men man får också fokusera på det man kan. Vi jobbar med de spelare vi har. Jag har sagt från början att det lag vi har på plats här har en bra chans att utmana om guldet så får vi se vad som händer, säger Sam Hallam.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln