HockeyNews
PLUS

Straffhjältarnas ord i Tre Kronors rysarvinst mot Finland: "Är kylig"

(28031) Lucas Raymond
Joel Marklund/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 15 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronors VM-svit mot Finland i Finland håller. Och växer.
Efter en straffrysare där Lucas Raymond blev segerskytt, Henrik Tömmernes bjöd på ett shownummer och där Lasse Johansson var tät.
– Jag tycker att vi blir bättre och bättre för varje match och det här var det tuffaste testet, säger Lucas Raymond.
ANNONS

Det behövdes övertid och straffar för att få fram en vinnare i Finnkampen mellan Finland och Tre Kronor i Nokia Arena i Tammerfors.

Det var 1–1 när straffläggningen började och Finland fick en fin start när Oskarshamns Ahti Oksanen hittade en lucka mellan benen på Tre Kronor-målvakten Lasse Johansson som räddade 27 av 28 skott under 65 minuter.

ANNONS

– Jag kände att jag kom helt fel. Det var inget bra gjort av mig. Samtidigt en lurig straff och han var snabb på den, säger Johansson.

Men ingen fara. Tre Kronor kvitterade direkt genom Henrik Tömmernes som bjöd på ett trollerinummer och kollrade bort Växjös finska VM-målvakt Emil Larmi och lade in pucken i tomt mål.

– Det var på tiden att jag gjorde mål i landslaget på straffar. Jag har haft god tur nere i Schweiz på straffavgöranden, men det var dags att göra mål här i en landslagsturnering, säger Tömmernes.

ANNONS

Var det en variant du hade tränat på?

– Nej, men det är väl den jag känner mig säkrast med. Jag har väl aldrig lagt en straff på Larmi så det kändes som ett bra alternativ att ta den, säger Tömmernes.

Lasse Johansson tog NHL-forwarden Kasperi Kapanens andra straff för Finland. Sedan var det dags för Detroit-forwarden Lucas Raymond.

Som även han bjöd på en godbit som gav Tre Kronor 2–1 i straffavgörandet.

– Jag har någon eller några straffar som man har. Den första visste jag, säger Raymond lugnt om sitt första mål.

Därefter missade Mikko Rantanen, Oscar Lindberg, Teemu Hartikainen och André Petersson innan Joel Armia satte 2–2. När Marcus Sörensen brände i den femte omgången gick det till extrastraffar där man tar en i taget tills det är avgjort.

LÄS MEREk: Tre Kronor har sin spets i defensiven – det kan bli skoj i VM

Lucas Raymond fick en ny chans av förbundskapten Sam Hallam.

– Han är kylig. Men jag kan inte säga så mycket mer. Det får ni fråga honom, säger Hallam

Men han fick lägga två straffar?

– Ja, han kändes komfortabel med den första. Det är en spelare som också växer av att känna förtroendet i offensiva situationer så vi ville också visa att vi står bakom honom och vill ge den möjligheten, säger Hallam.

Lucas Raymond klev fram i den sjätte omgången och satte 3–2 briljant och utan att tveka.

– Den andra fick jag improvisera lite så det var skönt att den gick in, säger Raymond.

Var det samma variant fast spegelvänd?

– Nej, lite annorlunda är det väl. Den andra var mer improviserad. Jag fick vänta ut honom lite. Det var skönt.

Uppfattade du att Larmi blev förbannad när han släppte in pucken?

– Nej, det såg jag inte. Men det kan jag förstå…

Sedan var det Lasse Johanssons tur att ta revansch på sig själv och på Ahti Oksanens andra straff.

Redan efter Oksanens första straff fick Johansson tänka till.

– Jag fick justera ett par grejer direkt och skönt att kunna ta andra och få tillbaka lite självförtroende, säger Johansson efter vinsten.

Frölundastjärnan tog fyra av sex straffar. Och räddningen på Oksanens andra straff var det sista som hände.

– Det var också en bra straff, men jag är glad att jag fick en liten touch på stöten och sedan stolpen, så det var små marginaler. Men skönt att vinna, säger Lasse Johansson efter 2–1-vinsten mot Finland.

Tre Kronor har nu åtta av nio poäng efter tre matcher. Laget har bara släppt in ett mål och Johansson har 97,8 i räddningsprocent efter sina två spelade matcher.

Defensiven är detta Tre Kronors stora styrka.

– Jag vann inte en enda närkamp. Jag blockade inte ett enda skott. Killarna köper in på att spela för varandra. Det är vad det kommer ner til säger Hallam.

Nu väntar två spellediga dagar innan det blir match mot Ungern på torsdag och Frankrike på lördag. En lite lugnare fortsättning på VM och resan mot kvartsfinal.

– Idag kanske stunderna i egen zon blev lite för långa om vi får välja. Men vi får ändå ett kvitto att vi kan hantera det, säger Hallam nöjt efter segern mot Finland.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln