HockeyNews
PLUS

HV71:s stortalang debuterade i A-VM – tredje mästerskapet samma säsong

(28005) Oscar Fisker Mölgaard
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 14 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Den danske HV71-centern Oscar Fisker Mölgaard har spelat i både U18-VM och J20-VM den här säsongen.
Och nu har den 18-årige stortalangen också hunnit debutera i stora VM
– Det var jättekul och helt fantastiskt att få debutera här, säger han till HockeyNews.se.

Oscar Fisker Mölgaard började säsongen i HV71:s juniorlag. Därefter har han slagit sig in i HV:s SHL-lag, fått nytt kontrakt med Jönköpingsklubben och i april fick den 18-årige stortalangen även debutera i Danmarks A-landslag på hemmaplan mot Tre Kronor och HV-stjärnorna André Petersson och Isac Brännström.

Det gick så bra, och Danmark är i en generationsväxling efter det att bland andra Frans Nielsen och Peter Regin avslutat sina karriärer, så Oscar Fisker Mölgaard har tagit en plats i VM-truppen.

Och redan i premiären mot Ungern fick han VM-debutera på de stora scenen. Han spelade nästan tio minuter (9:39). Danmark vann nyckelmatchen med 3–1.

– Jag tycker att det gick helt okej. Det är klart, man måste in i spelet och gamet. Det finns många som har varit med länge och det är bara att följa med och kolla på hur de gör och sedan ta det därifrån, säger Oscar Fisker Mölgaard till HockeyNews.se i Nokia Arena.

Hur mycket har du vetat att du skulle hamna här i VM?

– Innan jag åkte hit visste jag inte om jag skulle med till VM. Jag gjorde det bra i de första träningsmatcherna mot Sverige och sedan åkte jag iväg på U18-VM. Innan dess sa de att jag skulle tillbaka till A-landslaget så där visste jag att jag hade min chans att få möjlighet att komma med här.

LÄS MERMoritz Seider om Leo Carlsson: "Tror vi såg en blivande stjärnspelare"

Oscar Fisker Mölgaard har förutom A-VM även spelat i U18-VM:s B-grupp med Danmark och i B-VM för J20-nationer. Tre mästerskap under en och samma säsong.

Nu har han fyllt 18 år och gallret för ansiktet kunde han ta bort förra veckan och nu spelar han med ett enkelt visir – som de stora grabbarna. 18-årige Fisker Mölgaard har spelat 73 tävlingsmatcher. Mer ska det bli i Tammerfors.

Du, det har varit en lång säsong för dig?

– Ja, det har det varit, hehe. Men det är klart, det har varit mycket matcher i år. Samtidigt älskar jag att spela hockey. Jag älskar att spela matcher, det är det som man vill. Det är klart att det har varit en lång säsong och det har varit tufft i perioder, men samtidigt har det varit jättekul.

Hur gör du för att orka med fysiskt och mentalt?

– Nu är jag ung och fräsch. Jag är 18 år gammal, så det hjälper lite grann. Sedan försöker man äta så mycket som möjligt och sova och ta så mycket vila som det finns och sedan ladda om för nya utmaningar.

I klubblaget HV71 spelade Oscar Fisker Mölgaard 41 av 52 SHL-matcher och gjorde fyra mål och tre assist.

– För mig personligen har det varit en fantastisk säsong. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle stå här, och med så många SHL-matcher också. Det har hänt mycket. Jag har tagit min chans kan man säga. Det är klart, för laget var det kanske ett lite tuffare år. Samtidigt har det varit kul för mig att få vara med och lära hur svensk hockey är. SHL är en av de bästa ligorna i världen, så det var grymt.

HV71 förstärkte laget på slutet av säsongen med en toppcenter som Nick Shore och centern Joonas Nättinen kom tillbaka efter skadeproblem så konkurrensen om speltiden ökade mot slutet då HV spelade för att rädda sig undan kval och hänga kvar i SHL.

Det lyckades, men det påverkade den unge danske talangens istid, som krympte.

– Det är klart  man kände det lite grann. Det var mycket press från stan, från organisationen, det var sjukt viktigt för HV att de stannade kvar i SHL, så det förstår man som ung, att det kanske kommer andra spelare in och så får man lite mindre speltid. Så är det ju. Jag är fortfarande ung. Jag är med för att lera. Sedan tar jag så mycket som möjligt och försöker bara göra mitt bästa varje dag. Och så får man ta det därifrån.

LÄS MERHV71:s 18-årige stortalang debuterar i A-landslaget – mot Tre Kronor

HV71 har tänkt ha 13 forwards under kontrakt kommande säsong. Oscar Fisker Mölgaard är en av centrarna. HV har värvat in den finske landslagscentern Tommi Tikka och ryktas även ha gjort klart med Henrik Borgström. Sedan tidigare finns även Joonas Nättinen. Det kan bli ny tuff konkurrens att hantera.

– Nu är det länge sedan jag var i Jönköping och hos HV, så jag vet inte så mycket. Jag har sett att vi har hämtat några bra spelare. Det är klart att det blir bra konkurrens, men det är också kul. Jag hoppas att vi får ett bra lag så att vi kan vara med där det är roligt att spela nästa år och vinna några matcher. Det är klart det är mycket konkurrens. Jag ska försöka gå ut och ta en plats i laget och göra mitt bästa varje dag.

I sommar väntar NHL-draften, men först och främst fortsätter VM med Danmark i Finland.

– De kanske inte förväntar sig så mycket av mig. Jag är också med för att se och lära och för att kolla på dem. Pressen ligger inte helt på mig, men samtidigt ska jag också gå ut, för det finns en grund till att jag är här. Det är inte bara på skoj. Jag har också gjort det bra, det vet jag, och därför ska jag gå ut med självförtroende och visa mig på ett bra sätt, säger Oscar Fisker Mölgaard.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)