AIK lovar satsning och avslutade på topp: "Känns i hela klubben"

28 mars 2023
STOCKHOLM. Hemvändaren Richard Gynge satte punkt för AIK:s säsong genom att göra både mål och assist i förlusten mot Modo.
AIK har en ekonomisk satsning på gång och den 36-årige forwarden har kontrakt en säsong till.
– Jag tycker att slutet på säsongen har fött en jävla gnista och det tycker jag känns i hela klubben, säger Gynge till HockeyNews.se.

AIK blev utslaget av seriesegrande Modo i kvartsfinalen i det allsvenska slutspelet, men slutade på topp. De över 7 000 hemmafansen älskade varje minut av säsongens sista kväll på Hovet.

– Det var fantastiskt, en fantastisk stämning. Det var en häftig match. Det är derbyna och det här, säger AIK-forwarden Richard Gynge om stämningen, draget och trycket.

AIK pressade Modo, men lyckades inte få hål på målvakten Kristers Gudlevskis som med hjälp av backarna höll tätt när AIK öste på som mest i den första perioden. Till slut var det Modo som gjorde 1–0 och 2–0 och gick ifrån och vann till sist med 4–2 i matchen och 4–2 i matcher i kvartsfinalserien. Därmed är AIK:s säsong över.

Från tiondeplatsen i grundserien till en betydligt bättre finnish med smak på mer.

– Vi gav allt vi hade, i hela serien, hela slutspelet, tycker jag. Grabbarna har varit fantastiskt duktiga. Man får vara stolt över laget. Idag får man vara sur, men sedan måste man vara stolt över laget ändå tycker jag, säger Richard Gynge.

LÄS MERAIK-coachen om sitt utspel efter sista matchen: "Sa det jag sa i tv"

AIK slog ut Almtuna i åttondelsfinalen med 2–0 i matcher och skakade åtminstone om storfavoriten Modo.

– Vi har en jobbig säsong som går upp och ner och kors och tvärs. Vi får ingen ordning, men ändå känns det nånstans vad vi har i oss. Jag tycker ändå att vi får ut det i slutspelet. Det är surt. Vi gav Modo en sjuhelsickes match.

Richard Gynge missade slutspelets första fem matcher, men kom in och bidrog med två mål och en assist varav ett mål och en assist i den sista matchen.

– Det var en skada. Det var så bra som det måste vara för det här vill man inte missa, säger Gynge, men tonar ner den och frånvaron.

Han fick vara med om den omtalade coachordern från Anton Blomqvist i avbytarbåset i Hägglunds arena i Örnsköldsvik i den näst sista matchen. Orden ”Spela fult” ramade nästan in match sex på Hovet och medan Blomqvist blev anmäld till disciplinnämnden för sitt utspel, och tillrättavisad av nämnden, hakade AIK-supportrarna på och kände att det livade upp på Hovet.

– Det blev väldigt uppförstorat. Han menade att vi skulle spela lite rakare och mycket hårdare och så där. Det var nog inte som det lät, säger Gynge.

Hans återkomst till AIK från SHL-klubben Växjö slutade med 40 poäng (20 + 20) i grundserien och ytterligare då tre poäng i slutspelet. Gynge hade gärna hållit på att spela ett tag till.

– Nu är det bara en jäkla tomhet. Samla tankarna och ta adjö av grabbarna och sedan är det bara att bryta ihop och komma igen.

LÄS MERAIK förbereder satsning – Roger Melin med när nya truppen byggs

AIK som klubb har en ekonomisk satsning på gång, men Richard Gynge vet inte så mycket om den.

– Det är långt över mitt huvud.

Men han är ändå positivt inställd till att det ska satsas på AIK igen.

– Det är så klart roligt. Jag tycker att slutet på säsongen har fött en jävla gnista och det tycker jag är i hela klubben känns det som. Det är jätteroligt och som de fyller upp Hovet ikväll är det grymt, säger Gynge.