HockeyNews
PLUS

AIK förbereder satsning – Roger Melin med när nya truppen byggs

(26136) Anton Blomqvist Roger Melin
Bildbyrån

Publicerad: 8 mars 2023

FacebookXWhatsApp
AIK siktade på topp sex, men bommade målet.
Kontraktet med sportchefen Christoffer Malm förlängs därför inte. Och tills vidare får AIK-profilen Roger Melin en nyckelroll.
– Han är med på daglig basis och har en bra dialog med sportsliga ledningen, säger AIK:s vd Anders Olson till HockeyNews.se.

Med två omgångar av Hockeyallsvenskan ligger AIK på åttondeplatsen utan att riktigt kunna hota sjuan Almtuna. Istället riskerar Stockholmslaget att halka ner till nionde eller tionde plats vid förluster mot Vita Hästen och Tingsryd.

Det märks på flera håll både bland tränare och spelare i AIK att säsongen inte har gått som man önskat.

– Jag tycker att vi har blandat och gett väldigt mycket och det tycker väl andra också, att vi borde ha haft en bättre kontinuitet. Sedan har vi ändå spelat bra matcher. Vi har spelat bra ishockey vissa stunder. Sedan har vi inte kunnat göra det över en längre tid och det är väl en besvikelse, men vi är ändå kanske i ärlighetens namn någonstans i tabellen där vi förväntades av många att vara, säger AIK:s vd Anders Olsson till HockeyNews.se.

Han sopar inte målet med säsongen under mattan.

– Det är klart att vi hade en målsättning att vara bland de sex bästa. Det kommer vi inte att bli, men det finns väl ändå gott hopp om att vi kan göra en bra avslutning med allt vad det innebär, säger Olson.

Som en konsekvens av att AIK inte har nått topp sex har klubben beslutat att inte förlänga tvåårskontraktet med sportchefen Christoffer Malm.

– Christoffer hade ett utgående avtal som avslutas i april och den samlade bedömningen är att vi vill försöka hitta en annan person på den posten. Det håller vi ju på med sedan några veckor tillbaka. Det kanske kommer att ta en tid för det är viktigt att det blir rätt säger Anders Olson.

LÄS MERMalmö redo för kval – jobbigare läge för Brynäs och Kinnvall

Han understryker:

– Det är inte så att vi har tagit det här beslutet baserat på någon specifik sak utan det är väl helheten som har gjort att vi tycker att vi vill se över den positionen.

Hur sköts lagbygget löpande med tanke på att Malm inte ska sätta ihop nästa säsongs spelartrupp?

– Christoffer är fortfarande behjälplig i dialogen som framför allt jag själv, Anton (Blomqvist, huvudtränaren) och Roger Melin har om spelare som kanske skulle kunna uppvaktas och spelare som vi vill ha kvar. Sedan har vi sex spelare på kontrakt, säger Olson.

Backarna Alfred Barklund och Filip Windlert har tillsammans med forwardsen Dalibor Dvorsky, Richard Gynge, Oskar Magnusson och Daniel Muzito-Bagenda kontrakt. Så det återstår massvis av jobb.

Hur AIK avslutar säsongen kan få stor påverkan på hur många spelare som blir kvar eller som byts ut.

– Precis som du säger, det är många klubbar och AIK likaväl där den sista delen av säsongen är ganska betydande för hur man ska se på de befintliga spelarna och deras eventuella fortsättning i klubben. Det är en översyn som har pågått sedan en lång tid tillbaka.

LÄS MERAIK och Christoffer Malm går skilda vägar efter säsongen

Att då inte ha en sportchef klar för nästa säsong försvårar det långsiktiga arbetet något.

– Sedan blir det väl en extra komplex situation i och med att vi inte har en sportchef på plats som ska vara med och sätta sitt sätt att se och sin prägel på laget. Men det är en situation som vi bara får hantera.

Rådgivaren Roger Melin finns med på ett hörn under det att jakten på en ny sportchef pågår.

– Ja, vi tog in Roger som en extern rådgivare och ett bollplank till den sportsliga ledningen redan i början av vårsäsongen. Han är med på daglig basis och har en bra dialog med sportsliga ledningen. Han har mycket erfarenhet och har trots allt varit väldigt framgångsrik i AIK vad det gäller att coacha och vara en bra speaking partner till Anders Gozzi när han var sportchef vilka spelare som ska vara i AIK, så det är värdefullt att ha honom.

Scoutar han matcher åt AIK?

– Roger tittar på ganska mycket matcher, men det är inte den uppgiften han har i det här sammanhanget. Han tittar på våra matcher och träningar. Han har en tät dialog med tränarstaben och det är det som är hans fokus.

Målvakten Niklas Lundström är inte bland de sex spelare som har kontrakt, men han har en option på en säsong till.

– Räknar man in honom blir det sju spelare, annars är det sex spelare.

Men ni tar inte ställning där förrän efter säsongen?

– Ja, i de allra flesta fall gör vi nog det. Som sagt, vi ser den här tiden an och hur vi avslutar det här. Sedan kommer vi säkerligen kort därefter ha en bra uppfattning om hur vi ska bygga vidare på de som ska vara kvar och vilka som eventuellt inte ska vara kvar.

AIK har spelat i Hockeyallsvenskan sedan degraderingen från SHL 2014 och vissa ansatser har gjorts för att ta klivet, men ännu utan att lyckas. Nu ryktas det om en ny ekonomisk satsning.

– Jag vill inte kommentera det i dagsläget utan ber att få återkomma om det inom kort, säger AIK:s vd hemlighetsfullt.

Finns finansiären Torbjörn Törnqvist med i satsningen?

– Nej, och vi kommer inte att prata om specifika personer längre fram heller. Vi kommer i så fall berätta om en helhetslösning, säger Anders Olson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)