HockeyNews
PLUS

Klasens kamp i kulisserna för att kunna leda Djurgården i slutspelet

(27133) Linus Klasen
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 22 mars 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Linus Klasen ”gör vad han kan” för att spela slutspelshockey med Djurgården. Men det pågår en kamp i kulisserna.
Mot ljumskarna.
– Det krävs ett bra jobb varje dag för att jag ska kunna vara med och spela, säger Klasen till HockeyNews.se.

Under de två första allsvenska kvartsfinalerna mellan Djurgården och BIK Karlskoga har Linus Klasen visat stor spelglädje. Han har stått för tre assist och leder Djurgårdens powerplay med sin skarpa hockeyhjärna och sina distinkta och precisa passningar.

Men efter flytten hem till Stockholm från den schweiziska andraligan har han gång på gång haft problem med strulande ljumskar. Det har han fortfarande.

Ändå är leende nära.

– Kroppen mår bra. Man får göra det man kan för att vara där ute. Det krävs ett bra jobb varje dag för att jag ska kunna vara med och spela, säger Klasen till HockeyNews.se.

Han ser ut att njuta av att ha en nyckelroll och det är inget snack om att hans blick för spelet kan förändra en matchbild till Djurgårdens favör.

– Det är som det är och vi gör vad vi kan. Det är kul och bra stämning och fansen är underbara.

Djurgården har skaffat sig en 2–0-ledning i matcher mot BIK Karlskoga inför de två kommande matcherna i Karlskoga. Stämningen hos stockholmarna?

– Kanon! Det är en maskin, säger Klasen lika snabbt som han slår en passning till en ledig lagkamrat ute på isen.

LÄS MERDjurgårdens powerplay glöder – Liss: "Man är lite starstruck hela tiden"

– Jag tror att rollfördelningen har lagt sig ganska bra och folk som har kommit in och gjort det bra. Det ser bra ut och det gäller att fortsätta nu. Inte slå av på takten utan match tre blir den absolut viktigaste hittills. Ta den på en gång och inte vänta på nåt.

JVM-centern Noah Östlund har på grund av skada inte kunnat spela i slutet av grundserien och i början av slutspelet. Men hemvändande Lukas Vejdemo har tagit Östlunds centerplats mellan Klasen och Wiktor Nilsson och i fem av de sex matcher som Vejdemo har spelat har han gjort poäng. Mot BIK Karlskoga i den andra matchen tryckte han in 3–0 bara 20 sekunder efter 2–0 med hjälp av Linus Klasen.

– Ja, men det är en klasspelare. Han är en jävla maskin och har motor. Han är stark och snabb. Det är skönt att spela med honom och Wiktor just nu. Det underlättar för mig och kanske inte behöver åka så mycket som jag gör annars utan de gör mycket av det tråkiga jobbet, om man ska säga så, säger Klasen.

– Vi gasar på.

Vad behöver du göra för att hålla benen vid liv?

– Det är… hehe, allt möjligt. Vi behöver inte gå in på detaljer.

Jo några detaljer?

– Ja-ah. Alltså, man måste isa. Smörja in mig med saker. Man får pyssla ihop.

Vadå för saker?

– Äh, hemligt. Hemliga Djurgårdsformler. Nej men det har funkat helt okej tycker jag. Hoppas att det blir bättre ju längre det går här så jag får jobba med dem hela tiden.

LÄS MERBIK-forwarden om slagsmålet: "Bara att investera i matchserien"

BIK Karlskoga gillar att spela fysiskt och stöka efter avblåsningar. Djurgården har än så länge hanterat det på ett hyfsat balanserat vis.

– Fysiska, ja det är klart att det är slutspel. Det ska smälla. Sedan behöver man kanske inte göra dumma grejer. Vi fokuserar på det vi kan påverka och vårt spel sedan ska vi se till att vinna där på en gång.

Om Djurgården vinner minst en av matcherna i Karlskoga kan man sedan avgöra på hemmais på Hovet.

– Vi vill gärna knipa båda. Sedan är det klart. Det är vår inställning, säger Klasen bestämt.

Sedan ställer han sig på en elsparkcykel för att åka 20 meter i Hovets katakomber till nästa intervju. Det gäller att inte slita på ljumskarna i onödan.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!