HockeyNews
PLUS

Skador, förlustsvit, värvningar – Djurgårdens sportchef om läget

(26190) Djurgården K-G Stoppel
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 18 januari 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården har fem raka förluster i Hockeyallsvenskan inför mötet med Modo och skarp kritik har riktats mot Stockholmsklubben – som plötsligt har fyra backar på skadelistan plus John Norman.
Sportchefen K-G Stoppel redogör för läget.

Förlustraden är fem matcher lång för Djurgården, som reste till Örnsköldsvik på tisdagen inför onsdagens match mot Modo. Ingen av backarna Johan Alm, Alexander Falk eller Cameron Schilling kan spela och sedan tidigare är säsongen över för Alexander Ytterell.

– Alm har lite ont igen. Vi ska kolla det. Om det har blivit en kombinationsskada med då han han hade ont i foten. Om det är en överbelastning. Vi får se, men vi chansar inte, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till HockeyNews.se.

– Falk gjorde sig illa på träningen innan vi skulle åka och jag vet inte riktigt vad som hände.

Enligt en uppdatering på Djurgårdens hemsida under onsdagen har Alexander Falk en fotfraktur, vilket gör att han blir borta i fyra till sex veckor.

För Cameron Schilling, som spelade över 25 minuter i fredags mot BIK Karlskoga, är läget oklart.

– Schilling vet vi inte. Han har haft lite huvudvärk senaste dagarna. Han fick vila, säger Stoppel till HockeyNews.se.

Backen Edvin Hammarlund, som värvats från Hockeyettan-laget Tyresö/Hanviken under pågående säsong var petad mot BIK Karlskoga.

– Han lirar nu. Man får ta det lite lugnt. Man får fan ha respekt för att de kommer från division ett och varken har tränat eller spelat på hög nivå så det blir ganska mycket. Det får bli lite lagom, men som sagt han lirar idag, säger K-G Stoppel.

Djurgården lyfter också upp backen Adrian Carnebo, 18.

– Vi försöker lufta lite juniorer. Det är han och (Elias) Degnell som ligger närmast på backsidan.

Välmeriterade forwarden John Norman kommer inte att spela den här veckan på grund av skada.

– Vi hoppas att han ska vara tillbaka kanske i nästa vecka. Det skulle vara bra. Det är en process där också som behövde göras, säger Stoppel fåordigt.

LÄS MERJohn Norman på Djurgårdens skadelista – osäkert hur länge han blir borta

– Just nu kan jag inte säga så mycket. Vi får återkomma i ärendet vad som är gjort. Det ska inte vara några konstigheter.

För JVM-forwarden Jonathan Lekkerimäki, 18, har det gått tungt poäng- och målmässigt den här säsongen i Djurgården. På 22 matcher har det blivit ett mål och fyra assist. Senaste helgen spelade han i Djurgårdens J20-lag och gjorde då två mål och tre assist på två matcher.

– Han ville det själv. Det är positivt och det är bra för honom att få släppa loss lite och kanske inte tänka så mycket. Han är med ikväll, säger K-G Stoppel.

Djurgården har halkat nedåt i tabellen och behöver bryta den fem matcher långa förlustsviten.

– Ja, det är klart att det har varit förluster och sånt men nånstans måste man åter igen se nyktert på det här. Jag tycker mycket är bra. Hela december har vi mer eller mindre haft tio spelare borta och det är inte bara att trycka på knappen när väl allting är tillbaka, förklarar K-G Stoppel.

Han vidareutvecklar:

– Det finns saker att putsa på, men framför allt måste vi få lite kontinuitet i laguppställningen. Skapa en trygghet och en kemi. Det vet alla hur det funkar i ishockey. Utom våra supportrar, kanske, som bara gnäller…

Stoppel förtydligar:

– Det jag menar är att det är många som åsikter om vår verksamhet och tycker och tänker, vilket till viss del är förståeligt när resultaten går emot.

Det finns stora förväntningar och höga förhoppningar på Djurgården?

– Absolut. Det finns höga förhoppningar och det ska det göra. Det är klart det finns frustration. Men nånstans måste man också vara lite nykter i sammanhanget.

K-G Stoppel har förståelse för frustrationen och nyanserar gärna bilden.

– Det tålamodet finns inte alltid hos alla.

Djurgården har fått tillbaka en nyckelspelare som Linus Klasen efter ljumskproblem och andra toppspelare har också haft skadebekymmer.

– Nu har vi spelat två matcher med någorlunda fullt manskap. Jag tycker som sagt att det är mycket saker som är bra och det finns saker att förbättra. Det är klart att om man inte vinner så kan det bli lite ängsligt. Jag är ändå förhoppningsfull om läget.

Lagkaptenen Marcus Krüger gör allt för att hålla ihop spelet och laget och toppar nu Djurgårdens interna poängliga med sina 32 poäng (8 mål, 24 assist) på 33 matcher. De senaste tio matcherna har han gjort 15 poäng (3 +12) vilket är tredje bäst i Hockeyallsvenskan under den perioden.

– Han gör ett otroligt jobb. Sedan hoppas vi kanske att några fler av de etablerade får komma tillbaka nu och få lite trygghet och producera. Man får inte glömma att Linus (Klasen) har varit borta en månad. (Ludvig) Rensfeldt har varit borta en månad. Man får ha lite tålamod i saker och ting.

Hur ser det ut med spelartruppen och förstärkningar?

– Vi fortsätter att jaga. Det börjar väl röra lite på sig tycker jag. Det är som jag har sagt. Vi skulle helst behöva få in någonting som ersätter (Alexander) Ytterell och nån lite kraftfullare forward. Det är det vi tittar på.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)