HockeyNews
PLUS

Publikfavoriten lämnade Djurgården – så här tänker klubben om ersättare

(25964) Tim Söderlund Lukas Vejdemo
Bildbyrån

Publicerad: 3 januari 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Tim Söderlund var tänkt för en av Djurgårdens toppkedjor.
Men 29 matcher in på säsongen har han lämnat klubben. Frågan är hur – eller om – han kommer att ersättas.

Under nyårshelgen blev det officiellt att en av Djurgårdens publikfavoriter, forwarden Tim Söderlund, flyttar från Stockholmsklubben drygt halvvägs in i den allsvenska grundserien.

På 29 matcher har Tim Söderlund stått för 14 poäng (4 mål, 10 assist), vilket inte är i nivå med förhoppningarna från klubbens sida. Bland forwards har Söderlund åttonde mest istid och har i genomsnitt 14:24 per match.

– Tim är en spelare och spelartyp som kanske ska vara i de övre regionerna i hierarkin, men det har han inte producerat för. Långt ifrån. Det händer inte så mycket i slutändan och då sjunker man i hierarkin hos tränarna. Det gjorde han hos (Joakim) Fagervall och det har han gjort hos Johan (Garpenlöv), säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till HockeyNews.se.

Snart 25-årige Tim Söderlund kom till sin favoritklubb Djurgården i januari förra säsongen och blev en injektion i kampen för att klara sig kvar i SHL. Han producerade då 13 poäng (6 mål, 7 assist) på 21 SHL-matcher. Men i Hockeyallsvenskan har det varit svårt att ta sig in på mål för Söderlund och istiden var på väg att dala.

– Det var en situation som Tim inte var helt nöjd med och vi har svårt att se att situationen ska förändras och då dök förfrågan upp och då kände vi att det är bättre att gå vidare, säger Stoppel om Söderlund som ska ersätta en annan före detta djurgårdare, Pontus Åberg, i tjeckiska Mlada Boleslav.

Djurgården menar att Tim Söderlund har fått sina chanser att lyckas.

– Ja, Tim har fått väldigt många chanser tillsammans med alla spelare och alla formationer och som sagt var, man får kalkylera med vad han gör och också med vad han får ut och med de risker han tar i spelet, säger Stoppel.

LÄS MER

Växjö vill behålla succébacken – som kan vara på väg till NHL

Kommer ni att ersätta honom?

– Det får vi se. Nu är vi 14 (forwards) till antalet. Vi tittar hela tiden vad som är lämpligt. Det gäller nu när man börjar komma in här att vara lite smart. Det ena behöver inte ersätta det andra utan det blir sammantaget. Vi tittar över truppen både på backsidan och forwardssidan. Det gäller att ha lite is i magen.

Den 15 februari stänger transferfönstret. En av de spelare som Djurgården har en kontakt med är den förre Djurgårdscentern Lukas Vejdemo, 26. Förra säsongen spelade han sex NHL-matcher med Montreal och gjorde ett mål. Resten av tiden spelade han i farmarlaget Laval där det blev 16 poäng (6 mål, 10 assist) på 34 AHL-matcher.

Vejdemo kan även spela forward. Under hösten har han rehabtränat efter skada och har inget kontrakt. Under coronapandemin 2020/2021 börjad han säsongen i allsvenska Södertälje där han på 16 matcher stod för två mål och åtta assist.

Om rehabiliteringen efter skadan går bra kan han bli ett av Djurgårdens alternativ den närmaste månaden.

– Vi har en dialog med honom. Det går sakta framåt, så får vi se, säger K-G Stoppel.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)