HockeyNews
PLUS

Tömmernes jagat namn i SHL: "Några lag som man kan tänka sig spela för"

(25721) Henrik Tömmernes Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 14 december 2022

FacebookXWhatsApp
Tre Kronors nye förbundskapten Sam Hallam har utsett Genève-backen Henrik Tömmernes till lagkapten i Swiss Ice Hockey Games som börjar på torsdagen i Fribourg.
Under tiden jagar flera SHL-klubbar, däribland Frölunda, backstjärnan.
– Det är klart att intresset finns. Sedan har jag själv några lag som man kan tänka sig spela för, säger Tömmernes till HockeyNews.se.

Henrik Tömmernes, 32, har de senaste två säsongerna varit med flitigt i Tre Kronor och spelat både OS och två VM-turneringar. På hemmaplan i Schweiz väntar nu nästa chans för Tömmernes att visa upp sig. Nyligen var förbundskapten Sam Hallam på plats i Schweiz och scoutade landslagsspelarna som nu utgör basen i den 24 man starka truppen.

– Det är intressant med Sam i spetsen och nya assisterande så det är kul att starta nån form av ny resa och lära känna honom. Nu har vi bara haft en träning, men det är lite annan syn och kul att få vara med att bygga upp hans stil också, säger Tömmernes.

Med 24 poäng (10 mål, 14 assist) på 29 matcher toppar han backarnas poängliga i National League. Och Hallam har utsett Tömmernes till lagkapten i Tre Kronor.

– Jag har varit det förut också och man har varit med mycket de senaste åren. Det är kul att de tror på en gällande det också så det ska bli roligt framför allt att spela här i Schweiz. Det är första turneringen här.

I öppningsmatchen på torsdagen blir det ett hett möte mellan Schweiz och Tre Kronor.

– Det brukar vara bra drag här i Fribourg så det lär väl bli det imorgon också. De är inte vana att ha en sån här turnering så det blir full fart direkt.

Genève-Servette leder ligan och Tömmernes låter nöjd med första halvan av säsongen.

LÄS MERLandslagskrocken – klubbarna släpper iväg toppspelare trots SHL-spel

Och han och klubben har kunnat välkomna Linus Omark tillbaka efter en säsong i Luleå.

– Han står för mycket och fokus blir på honom så många runt honom får mer tid och yta. Så klart är det roligt att ha en svensk (i laget) igen så det var kul att Linus kom tillbaka.

Henrik Tömmernes passerade nyligen milstolpen 200 poäng i Schweiz.

– Jag såg det och det är självklart roligt. Det är sjätte året så tiden går fort, men man har hållit en riktigt hög nivå i alla år och framför allt är det roligt med den här processen som jag har varit med om i Genève. Från att knappt ha varit ett slutspelslag och mycket som händer runtom, med att byta ägarskap, till att nu faktiskt vara en av toppklubbarna i Schweiz och faktiskt ha en chans att ta hem första titeln till Genève. Den fransktalande delen av Schweiz har inte vunnit väldigt många titlar, så det känns kul. Förhoppningsvis kan vi bli det första.

Tömmernes och familjen umgås med familjen Omark utanför hockeyn.

– Vi har två döttrar och den äldsta går i förskolan. Vi trivs bra och det är framför allt roligt med Linus och familj som har barn i samma ålder. Det är kul när hockeyn går bra också och vi har en chans att vinna.

Men eftersom Henrik Tömmernes kontrakt löper ut i vår är det många klubbar som har ställt sig i kö för att knyta honom till sig. Frölunda och sportchefen Fredrik Sjöström är en av de som jobbar hårt på det.

– Det är klart att de här frågorna kommer i och med att det är kontraktsår. Mycket rykten lite överallt, men det är klart att jag sållar igenom marknaden och pratar med dem jag känner är intressanta. Sedan är inget klart och något vi kan gå ut med än, men självklart vet jag att det är nu det rör på sig och jag sitter i en bra sits. Konversationerna går, men än så länge har jag inget att bekräfta.

LÄS MERTre Kronor drar till Schweiz – då gör Kovacs landslagsdebut

Börjar det bli läge att dra sig hemåt?
– Det är klart att ju äldre man blir, och barnen, så blir den frågan starkare när man ska, eller om man ska, beroende på hur man trivs och familjen. Det är klart att den frågan är väldigt aktuell vad man känner. Det är inte bara en annan som ska vara med på resan utan alla ska trivas och ha det bra. Det är en av punkterna där vi som familj får ta ett beslut hur vi känner. Det är där vi är just nu.

Värmländske Henrik Tömmernes bas hemma i Sverige är Göteborg. Det var Frölunda han spelade för fram till flytten 2017.

– Det är bara i Frölunda som jag har spelat A-lagshockey i så det är klart att de ligger nära till hands. Sedan har man lärt sig att man inte ska stänga några dörrar. Men självklart, i Frölunda har jag haft en väldigt bra tid innan och man vet vad man får där och jag känner många runtom. Om man flyttar hem är det ett av lagen man vill spela för.

Är det ett stort intresse för dig i SHL?
– Det är klart att intresset finns. Sedan har jag själv några lag som man kan tänka sig spela för. När man går i det spåret hela vägen. Men än så länge är ingenting klart och fortfarande en process där vi ska ta ett beslut, säger Henrik Tömmernes.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)