HockeyNews
PLUS

Landslagskrocken – klubbarna släpper iväg toppspelare trots SHL-spel

(25630) Sam Hallam SHL-krock
Bildbyrån

Publicerad: 7 december 2022

FacebookXWhatsApp
SOLNA. Serieledande Växjö kommer att sakna tre landslagsspelare i SHL-mötet med HV71. Och Leksand kommer att sakna både Emil Heineman och Mikael Ruohomaa mot Örebro på grund av nästa veckas schemakrock då tunga SHL-poäng står på spel.
– Det är en speciell situation, där jag tror att vi är de som har försökt ha mest dialog med klubbarna, säger förbundskapten Sam Hallam till HockeyNews.se.

På måndag den 12 december samlas de 24 uttagna Tre Kronor-spelarna för att ta sig till Fribourg i Schweiz. Där spelas Swiss Ice Hockey Games, som är nästa steg på Euro Hockey Tour och den turnering som ersätter krigsnationen Rysslands Channel One Cup.

– Det är en stark förankring med spelare som spelar i National League (Schweiz) med pusselbitar från SHL där (LHC-målvakten) Marcus Högberg är den ende som gör den andra raka turneringen den här säsongen. Anledningen till att vi har en överenskommelse med SHL om att bara ha en spelare per klubb är att vi hade ett 100-årsfirande som jag tror ingen av oss önskar att vi inte hade haft. Men även till nästa år kan vi se att det kommer att vara en ganska stor rotation på spelare från turnering ett till turnering två, säger förbundskapten Sam Hallam.

SHL flyttade matcher från den 17 november till nästa vecka för att svensk hockey skulle kunna ha en spelledig dag då och fira sin 100-årsdag med en gala i Avicii Arena. Det blev också en sista stor hyllning till den nu bortgångne Börje Salming.

LÄS MERTre Kronor drar till Schweiz – då gör Kovacs landslagsdebut

Matchflytten från den 17 november till nästa vecka innebär att en rad SHL-klubbar, inte alla, behöver släppa en spelare per klubb till Tre Kronor.

– Vi har en överenskommelse med SHL att vi ska ha tillgång till en spelare per klubb. Här vill jag bara tacka LHC. De har inga matcher den här veckan. Att de ger oss möjligheten att kunna ha både Högberg och (Oscar) Fantenberg vill jag tacka för, och jag hoppas att killarna ska ha en bra vecka och kommer tillbaka och levererar bra för sitt lag, säger Hallam.

I samma läge befinner sig Brynäs som släpper både målvakten Anders Lindbäck och forwarden Oscar Eklind till Tre Kronor i Schweiz.

– Igen, stort tack till Brynäs för samarbetsvilligheten.

Men det är inte bara Tre Kronor som har tagit ut SHL-spelare till Swiss Hockey Games. Även Finland har plockat ut spelare och sju av dem kommer från SHL där Växjö får släppa både Emil Larmi och Miika Koivsto medan Luleå blir av med Julius Honka och Juhani Tyrväinen.

– Det är en speciell situation, där jag tror att vi är de som har försökt ha mest dialog med klubbarna. Vi har också haft en överenskommelse om en spelare, men det var en svensk spelare, sedan kan det försvinna vissa andra, säger Sam Hallam till HockeyNews.se.

LÄS MERSam Hallam i kontakt med Linus Omark om spel i Tre Kronor: "Har dialog"

Han fortsätter:

– Vi har försökt ha en bra dialog med klubbarna och jag tycker att gensvaret har varit jättebra. Det man också ser är att ingen av spelarna är med från de svenska klubbarna som har Champions Hockey League.

Risken finns också att det kan bli skador både före och under kommande landslagsvecka som gör att fler SHL-spelare behöver kallas in.

– Det kan hända saker under veckan och vi behöver göra lite förändringar, men det får vi se. Vi försökte sätta spelarna i en bra situation både för spel i Tre Kronor och för spel i klubblaget och då tyckte jag inte att vi ska ta ut dem som ska spela kvartsfinal i Champions Hockey. Om vi kan undvika det så är det bra, säger förbundskapten Sam Hallam.

Fakta/SHL:s spelschema under det att Swiss Ice Hockey Games pågår:
15 december: Rögle-Timrå
17 december: Färjestad-Luleå, Skellefteå-Oskarshamn, Växjö-HV71, Örebro-Leksand
18 december: Rögle-Frölunda

Fakta/SHL-spelarna som är uttagna till landslagsspel kommande vecka:
Brynäs: Anders Lindbäck, mv (Sverige), David Sklenicka, b (Tjeckien), Oscar Eklind, f (Sverige).
Frölunda: Mats Rosseli Olsen, f (Norge).
Leksand: Emil Heineman, f, (Sverige), Mikael Ruohomaa, f (Finland).
Linköping: Marcus Högberg, mv (Sverige), Oscar Fantenberg, b (Sverige).
Luleå: Julius Honka, b (Finland), Juhani Tyrväinen, f (Finland).
Oskarshamn: Emil Lilleberg, b (Norge).
Rögle: Erlend Lesund, b (Norge), Tony Sund, b (Finland).
Timrå: Elmeri Eronen, b (Finland), Emil Pettersson, f (Sverige).
Växjö: Emil Larmi, mv (Finland), Miika Koivisto, b (Finland), Martin Lundberg, f (Sverige).
Örebro: Jonas Arntzen, mv (Norge).

Fakta/CHL:s spelschema för svenska lag under det att Swiss Ice Hockey Games pågår:
13 december: Tappara-Rögle, Jukurit-Luleå, Frölunda-Skellefteå.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!