HockeyNews
PLUS

Tre Kronor drar till Schweiz – då gör Kovacs landslagsdebut

(25619) Sam Hallam-Robin Kovacs
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 6 december 2022

FacebookXWhatsApp

SOLNA. I nästa vecka väntar tre matcher i Schweiz för Tre Kronor.
Nu står det klart vilka 24 spelare som Sam Hallam har tagit ut i truppen där matcherna ingår i Euro Hockey Tour.

I vanliga fall är det en resa till Ryssland som står på schemat för Tre Kronor i december, men av kända skäl är det inte så längre. Istället väntar en resa till Fribourg för Swiss Hockey Games, där motståndet är Schweiz, Finland och Tjeckien i slutet av nästa vecka.

Under tisdagen presenterade Sam Hallam truppen, hans andra trupp som förbundskapten.

En trupp som till stor del består av spelare som till vardags spelar i den schweiziska ligan. 23 av de 24 spelarna är nya jämfört med den som deltog i Karjalaturneringen i november.

– En trupp byggd på många av våra spelare i schweiziska National League. Vi har fått till en bra balans mellan offensivt skickliga spelare och spelare som gör jobbet i försvar och boxplay. Vi har lite mer tyngd och storlek jämfört med senast i Karjala, säger Sam Hallam, förbundskapten för Tre Kronor. Här nedan kommenterar han de uttagna spelarna.

Hela truppen
Målvakter:

Anders Lindbäck, Brynäs IF
– Planen med Anders från början är att vi vet vad han har gjort, hur hans karriär har sett ut, att han skulle komma hem till Brynäs och starta säsongen i SHL. Planen var inte att ta ut honom till Karjalaturneringen utan vänta en turnering till så han har blivit lite varmare i kläderna. Det tycker jag också att man ser på hans spel att det blir bättre och bättre. Det ska bli jäkligt kul att se Anders med oss i Tre Kronor igen.

Marcus Högberg, Linköping HC
– Från VM ifjol och in i den här säsongen fortsätter han att leverera ett väldigt bra målvaktsspel. Han gjorde två fantastiskt bra matcher för oss i Karjala.

Backar:
Klas Dahlbeck, HC Davos
– Han har en lång karriär och har gjort en hel del landskamper och har gjort det bra i toppklubbar i KHL och är nu i Davos. Det vi har sett av Klas är väldigt imponerande. Ett otroligt lugn, egentligen i alla delar av spelet.

Oscar Fantenberg, Linköping HC
– Han har var inte med i Karjala på grund av skada. Han är likt Klas Dahlbeck väldigt allround, duktig på att sätta spelare i egen zon och duktig på att följa med upp (i anfallszonen), men framför allt väldigt gedigen i spelet i båda riktningarna.

Henrik Tömmernes, Geneve-Servette
– Han har blivit lite av en symbol för Tre Kronor de sista åren. En av Europas absolut bästa powerplaybackar. Leder sitt klubblag som också leder ligan. Det ska bli otroligt roligt att få in ”Tömme” och se honom styra upp vårt powerplay.

Christian Djoos, EV Zug
– Han åkte över tidigt till Nordamerika och gjorde det bra där. Nu är han en toppback i Zug och spelar mycket och spelar mycket i powerplay och det är tanken att han ska göra hos oss också. Christian kommer att ansluta under onsdagen på grund av att Zug har CHL-kvartsfinal på tisdagen.

Magnus Nygren, HC Davos
– En spelare som har otroligt gedigen landslagskarriär är Magnus Nygren, som brinner fortfarande för att leverera. Han blev otroligt glad när vi ringde och kollade läget hur han ställer sig till landslagsspel, och sa att det definitivt finns mycket kvar ”i den här kroppen”. ”Nygga” är en härlig person på och utanför isen och kan bidra med ett jäkla skott men också otroligt bra förstapass ur egen zon.

Viktor Lööv, EHC Biel
– Otroligt gedigen i allt han gör. En fysisk sida av spelet som vi kommer att behöva, men också en bra skridskoåkare och bra med puck. Generellt över hela vår backsida känns det som att alla kan bidra i båda riktningarna på isen.

Calle Andersson, HC Lugano
– Calle har spenderat nästan hela sin karriär i Schweiz. Har bytt från Bern till Lugano och tycker jag ser faktiskt bättre ut än vad han har gjort på väldigt länge. Det vi har sett av Calle i år är nog det bästa han har levererat hittills. Det ska bli väldigt kul att ge honom chansen och se vad han kan göra för oss i Tre Kronor.

Tim Heed, HC Ambri-Piotta
– Ytterligare en rajtare, ytterligare en väldigt skicklig spelare. Vår forwardssida är helt utan rajtare vilket gör att ett par rajtbackar blir otroligt viktiga nycklar för oss i vårt powerplay. Tim får otroligt bra lovord och det vi ser av honom är bra. Det är en kille som när han spelade i SHL var en absolut toppback och ledde sitt lag från bakplan.


Forwards:
Emil Pettersson, Timrå IK
– En del av Timrås fruktade förstakedja. Jag tycker att Emil bidrar med väldigt mycket. Han har otroligt fina händer. Ett väldigt bra skott och har visat den här hösten i Timrå att han verkligen är en toppspelare hemma i SHL.

Marcus Sörensen, HC Fribourg-Gottéron
– Han har en förmåga att alltid leverera poäng. Just det har det väl varit lite trögt med i klubblaget, men tittar vi tillbaka i hans karriär så var han är så händer det mycket saker kring Marcus. Jag hoppas att han ska komma in och verkligen vara sugen och visa vilken bra hockeyspelare han är.

Lucas Wallmark, ZSC Lions
– Han har varit en väldigt tongiven spelare i Tre Kronor. Toppspelare i Europa. Förstecenter i Zürich och bra erfarenhet av spel på VM-nivå.

Oscar Lindberg, SC Bern
– Jag tycker han är en härlig spelare som verkligen spelar med mycket kraft och intensitet, men som också har helt okej händer. Han är en klassisk svensk centertyp som vi kommer att ha mycket nytta av.

Martin Lundberg, Växjö Lakers
– Det här kanske förvånar några, men det handlar om att sätta en kultur och ett beteende. Det här är en spelare och person som verkligen sätter det. Han är med när det gäller och han gör det hårda jobbet. Han blockar skott, han spelar boxplay, han tar närkamper. Vi har inte så många spelare i svensk hockey som har den bakgrunden av framgång som Martin har med åtta (SM-) finaler och fyra SM-guld, bland annat på listan.

Emil Heineman, Leksands IF
– En ung spelare som är med och som jag tycker framför allt under fjolåret visade en otroligt bra utveckling. Han började säsongen med att åka över (till Montreal) och är nu tillbaka i Leksand. Det är en skicklig spelare sett till att han har bra händer, men det är också en kille som nästan är 190 lång och som nästa väger 90 kilo och med sin storlek tror jag ska passa väldigt bra in i det internationella spelet. Det är också en spelare som skapar lite balans åldersmässigt i truppen. Det är kul att ha med några lite yngre killar som vi framöver hoppas ska se betydligt mer i landslaget.

Oscar Eklind, Brynäs IF
– En spelare till från SHL och här är vi tillbaka till balansen i laget. Många av de spelare som vi ser spela i Schweiz har ganska offensiva roller och spelar väldigt mycket powerplay. Vi behöver ha en balans och när vi tittar runt i ligan så hittar vi Oscar som står för en jäkla kraft, men också mycket spel i numerärt underläge. Det kommer att bli en väldigt nyttig spelare för oss i den här turneringen.

Victor Ejdsell, Färjestads BK
– Det finns olika vägar i en karriär. Victor är ett exempel på att man inte behöver vara bäst i SHL när man är 20 och flyga fram utan man tar det i sin takt. Han har utvecklats till en väldigt väldigt bra SHL-spelare. Han har alltid haft en skicklighet i sig trots sin storlek. Nu känns det som att han har hittat balansen i att nyttja sin storlek för att skydda pucken och också spela aggressivt i en forecheck. Sedan har han ett fantastiskt fint skott och release.

Victor Rask, HC Fribourg-Gottéron
– Det är väldigt spännande att ha honom tillbaka i Europa. Han har väl tio raka år borta i Nordamerika och åkte över tidigt efter sin tid i Leksand och har hamnat i Fribourg. Han har under den här tiden så klart varit med i landslaget och varit med och vunnit VM-guld (2017) med Tre Kronor. Det ska bli väldigt kul att se Victors spel ihop med oss och vårt system.

Leon Bristedt, HC Davos
– Leon bryter mönstret lite. Många av de här killarna vi har sett på scenen är ganska välväxta och stora herrar med mycket kraft. Den här truppen överlag har mer kraft i sig än den första vi tog ut till Karjala. Men här kommer Leon in. Han är otroligt kvick och rapp i sidledsförflyttningarna och älskar att utmana och driva spelet med puck.

Dennis Rasmussen, HC Davos
– Han är otroligt nyttig, kan spela både vinge och center. Han har en lång, gedigen karriär och har hunnit samla på sig 76 A-kamper redan och är jättesugen på att bevisa att han ska ha ett gäng till.

Jesper Olofsson, EHC Biel
– Han är väl egentligen med mest för att sist han var i Sverige (med Färjestad) i sista matchen innan pandemin, så jag tror det var tre mål han gjorde i Växjö, han själv säger att det var fem, så det kanske var fyra då… Äh… så sist jag såg honom live på en is (från Växjös bås) så gjorde han en massa mål. Men det fortsätter han med precis som sin bror. Otroligt härlig release, otroligt härlig skridskoåkning. Ett grymt driv i sitt spel.

Jacob de la Rose, HC Fribourg-Gottéron
– Han var med och vann SM-guld ifjol. Otroligt gedigen. Då är vi tillbaka i kapitlet klassisk svensk center. Duktig på att göra spelet i båda ändarna. Spelar för sina lagkamrater, täpper till ytor. Otroligt kul att ha Jacob med och kommer bli en viktig pusselbit i spelet i numerära underlägen i den här turneringen.

Robin Kovacs, Lausanne HC
– Han har fått en flygande start på sin sejour i Schweiz. Han toppar målligan för svenskar och leder Lausannes interna skytteliga, så det ska bli otroligt kul att ge Robin chansen att göra debut i Tre Kronor så ska vi se om han gör sig förtjänt av några fler landskamper framöver.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!