HockeyNews
PLUS

HV71 har fått ett lyft – då kan nyförvärvet vara på väg bort

(25635) Hjalmarsson Westerlund Önerud
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 7 december 2022

FacebookXWhatsApp
HV71 har klättrat över kvalplatserna i SHL-tabellen. Sportchefen Kent Norberg ger sin syn på utvecklingen, berättar att Simon Önerud har börjat träna mer på is och medger att backen Filip Westerlund kan vara på väg bort.
– Det är klart att det är inte en optimal situation varken för Filip eller för oss, säger Norberg till HockeyNews.se.
ANNONS

Fem trepoängare på de sju SHL-matcherna efter landslagsuppehållet i november har gjort att HV71 lämnat jumboplatsen och ligger för närvarande ovanför kvalstrecket. Sportchefen Kent Norberg pekar ut två nyckelmatcher för den nyfunna formen.

– Vi hade två matcher mot Malmö (4–2) och Oskarshamn (5–2). De var otroligt viktiga. Torsk där, då hade det nog varit jävligt långt upp. Nu vann vi dem och har följt upp dem. Det är väl egentligen i Timråmatchen (1–4) som vi inte var nära, men Skellefteå (4–6) borta tycker jag att vi hade kunnat vinna. Borde ha vunnit. I övrigt har vi tagit poäng och vunnit under ordinarie tid. I början tog vi poäng också, men det var enpoängare, så det är mycket som har blivit bättre, säger Norberg till HockeyNews.se.

ANNONS

På de sju matcherna från den 19 november och framåt har HV gjort 27 mål vilket i snitt ger 3,86 mål. På de 16 SHL-matcherna före landslagsuppehållet gjorde HV71 bara 32 mål, alltså två mål i snitt.

LÄS MERSuccénamnen samlade – de tar plats i svenska JVM-truppen

– Vi producerar mer och har haft bra målvaktsspel på slutet, säger Norberg.

ANNONS

HV71 har också kunnat välkomna tillbaka den trefaldige Stanley Cupmästaren Niklas Hjalmarsson i laget. Han har varit i de senaste fem matcherna.

– Det är klart att Hjalmarssons intåg säkert betyder en del, säger Norberg.

35-årige Hjalmarsson har gått in och spelar nästan 18 minuter per match. En defensiv klippa.

ANNONS

– Jag tror att det är många saker. Han höll upp ett år, men var förberedd. Det är vad det handlar om. Han är otroligt seriös till saker. Han betyder en hel del på isen och han betyder också mycket i gruppen. Det är klart att det har varit viktigt för oss att få in honom.

Under onsdagen blev det officiellt att HV71-backen Victor Sjöholm, 19, tar plats i JVM-laget. Sjöholm fick nyligen speltid hos Södertälje i Hockeyallsvenskan. Efter det har han höjt sitt spel, fått mer istid och gjort sitt första SHL-mål för HV71. Högerskytten får nu åka på JVM-äventyr.

– Jag hade räknat med det. Det gjorde honom gott att vara iväg och spela tre-fyra matcher. Ofta är det ju det. Han kom tillbaka med ett riktigt bra självförtroende och Victor har varit bra i de här matcherna. Det är klart att för oss blir det väl ett avbräck som han har spelat på slutet, men samtidigt är det otroligt kul för honom att han får åka iväg. Jag ser det bara som positivt, säger Kent Norberg.

ANNONS

Medan Sjöholm är på JVM väntas Nichlas Torp kunna vara spelbar inom kort.

– Han är skadad just nu, men är på väg tillbaka, så ja, det är förhoppningen.

Däremot är Timråvärvningen Filip Westerlund haft svårt att ta en backplats i HV71 och har inte spelat sedan den 3 november.

ANNONS

– Han har hamnat lite illa på det som man brukar säga på travspråk när man hamnar i tredje spår. Det är klart att det är inte en optimal situation varken för Filip eller för oss. Vi får se vad som händer där, säger Kent Norberg.

Det ringer från andra klubbar som vill ha över 23-årige Westerlund, vilket bekräftas av HV:s sportchef.

– Ja, det gör det. Sedan är det allt från korta lån till annat. Vi får se närmaste veckan om det händer nåt mer.

ANNONS

HV71 har sedan tidigare lånat ut backen Rasmus Bengtsson till Oskarshamn resten av säsongen.

LÄS MERLHC dras med skador – värvar finsk forward: "En bra möjlighet"

Inför torsdagens möte med Örebro på hemmais är lagkaptenen Taylor Matson tillbaka efter sjukdom. Matson stod över i 6–2-vinsten mot Rögle i lördags.

ANNONS

– Han är tillbaka och tränade för fullt idag.

För Joonas Nättinen, som har haft sjukdomsbekymmer, närmar sig en comeback, men det kommer att ta ytterligare några veckor innan han är åter i spel.

– Han tränar nu och förhoppningen är att han ska vara tillbaka efter jul. Vi har också fått tillbaka (Mattias) Tedenby. Det är många saker efter uppehållet som har börjat falla på plats. Nu känns det som att vi är på gång i alla fall.

ANNONS

Långtidsskadade forwarden Simon Önerud har inte spelat sedan i det allsvenska slutspelet i våras på grund av en knäoperation, men även där går det framåt. På onsdagen fanns han på nytt med på is med HV71.

– Han var med på is idag från början. Det är klart att det är en bit kvar, men det är positivt. Han är fantastisk med rehabiliteringen och allt går åt rätt håll. Han har varit med på is tidigare, men idag var det lite längre, säger Kent Norberg.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln