HockeyNews
PLUS

Djurgårdens spelarjakt efter tränarbytet: "Börjar hända lite saker"

(25567) Garpenlöv Ytterell Rensfeldt Alm
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 1 december 2022

STOCKHOLM. Tränarbyte. Skador. Och nu börjar jakten på ytterligare förstärkningar. Det rör på sig i Djurgården.
– Vi ser ändå att SHL-klubbarna är ute och jagar spelare och det börjar hända lite saker, säger sportchefen K-G Stoppel till HockeyNews.se.

Djurgården fattade ett drastiskt beslut i helgen genom att byta huvudtränare. I söndags tog sportchefen K-G Stoppel den definitiva kontakten med Johan Garpenlöv och frågade om han ville ta över som huvudcoach. Garpenlöv tackade ja.

Under måndagen, efter isträningen, fick Joakim Fagervall beskedet att han får lämna över jobbet till Garpenlöv. På fredagen gör Johan Garpenlöv debut som huvudtränare i klubben där han vunnit SM-guld som spelare 1989, 1990 och 2001, men inte varit assisterande tränare sedan 2005.

– Det är alltid ett svårt beslut man står inför. Man vet vad man har och vet aldrig vad man får. Men beslutet var ändå väl underbyggt i slutändan. Just nu känner vi oss trygga med det, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel samtidigt som han följer Garpenlövs första isträning med laget på Hovet.

Vad ser ni att Johan kan tillföra i det här läget?

– Dels har han en stark förankring i föreningen. Han har varit här tidigare och vet hur saker och ting funkar och den pressen som är, att vara i Djurgården. Dels har han under många år också varit i förbundet och jobbar utifrån den process eller spelfilosofi som är väldigt starkt förankrad i svensk hockey. Han vet också i detaljer vad som är viktigt att trycka på och jobba med, säger Stoppel.

Djurgården hänger med i toppen av Hockeyallsvenskan, men har tappat mark till serieledande Modo. Fagervall har kämpat med att få ihop helheten i spelet och det hoppas Djurgården att Garpenlöv ska lyckas bättre med.

– Det är nånting som vi känner att vi kanske i vår påbörjade resa inte har kommit vidare i. Just det här med noggrannhet i detaljer och så vidare och vad man behöver trycka på.

LÄS MERGarpenlöv manar till lugn i Djurgården: "Ska vara jobbigt att vinna"

Stoppel fortsätter:

– Sedan känner vi oss trygga med Johan som person, sätt att vara. Som sagt var, det är ett antal spelare som har jobbat med honom.

Ni skrev bara kontrakt med Garpenlöv för den här säsongen?

– Vi skrev bara den här säsongen. Det var en ömsesidighet att inte binda in oss. Vi vet fortfarande inte vilken liga vi spelar i nästa år. Lite med facit i hand, nu har vi under ett antal år haft lite specifika förhållanden när det kommer till kontraktsskrivning med tränare. Nånstans vill vi bygga nu en långsiktighet utan en massa hinder, förklarar Stoppel.

Djurgården har en kostnad för Fagervall att ta hand om till och med våren 2024.

– Vi har ett avtal och det löper även under nästa år.

LÄS MERFagervall bryter tystnaden – skickar hälsning till klubben och "Garpen"

Djurgården har fått några skador på sistone och backen Johan Alm kan vara den som är närmast att återvända till spel.

– Han har gjort en magnetkameraundersökning och hoppas att det inte ska vara något och då pratar vi dagar bort. Vi har varit extremt förskonade från skador under lång tid sedan har det kommit några här. Men vi hoppas att åtminstone ett antal av dem är tillbaka om inte alltför lång tid, säger Stoppel.

Alexander Ytterell råkade ut för en knäskada i mötet med Modo, men förhoppningen är att han ska vara tillbaka runt jul och då kunna spela med ett specialskydd. Även centern Ludvig Rensfeldt är knäskadad och borta i några veckor. JVM-aktuella Jonathan Lekkerimäki (hjärnskakning) och Noah Östlund (hand) finns också på skadelistan.

Djurgården letar olika lösningar, enligt K-G Stoppel.

– Det kommer vi nog att behöva göra och det stundar snart ett junior-VM så vi håller på att pussla och laborera. Man får försöka vara lite kreativ på både det korta syftet, men också det långsiktiga syftet.

Att låna någon eller några spelare från SHL är en väg. Gärna forwards med energi, tyngd och rivighet. Och Stoppel tror att han snart kan vara klar med något.

– Jag hoppas väl det, att det kan ske. Vi ser ändå att SHL-klubbarna är ute och jagar spelare och det börjar hända lite saker. Det kan nog bli en kombo som sagt var.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS