HockeyNews
PLUS

Garpenlöv manar till lugn i Djurgården: "Ska vara jobbigt att vinna"

(25556) Johan Garpenlöv DIF
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 30 november 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Sedan någon vecka tillbaka har Johan Garpenlöv varit standby för att rycka in i Djurgården. I söndags ringde sportchefen K-G Stoppel. Uppdraget är att ta klubben tillbaka till SHL.
– Det finns en tre, fyra, fem lag kanske, om bitarna faller på plats och man gör nån värvning, som kan göra nån typ av resa. Men vi är ett av lagen, absolut, säger Garpenlöv.

På onsdagen vid lunchtid höll Tre Kronors tidigare förbundskapten Johan Garpenlöv i sitt första träningspass som huvudtränare i Djurgården.

Så sent som i söndags var han ”bara” Djurgårdssupporter och före detta spelare och assisterande coach i klubben i sitt hjärta.

Men efter sportchefen K-G Stoppels samtal är Garpenlöv för första gången i sitt vuxna liv huvudtränare i ett klubblag. Det blev snabba ryck.

– Ja, det blev det. Men jag har inte gjort nånting på sex månader så på det sättet var det inte snabba ryck. Jag fick frågan om det fanns nåt intresse för nån vecka sedan utan att få frågan om att ta över. Sedan så hade jag och K-G kontakt i söndags och så gick det snabbt, säger Garpenlöv.

Djurgården gick ut på Hovets is en stund efter utsatt tid och träningen höll på i 20 minuter längre än vad som var planerat. Johan Garpenlöv lät spelarna göra om vissa övningar när han inte var nöjd med det han såg.

– Jag har sett Djurgården en del, det har jag gjort. Inte varje match, det kan jag inte säga, men del matcher har jag sett. Sedan efteråt har man kikat och frågat och försökt samla på sig information, men jag tycker att jag har en hyfsat bra bild. Det har jag.

Djurgårdens förre coach Joakim Fagervall skickade via HockeyNews.se med en lyckönskning till sin efterträdare. Spelet och resultaten har inte alltid gått hand i hand och som åskådare har Garpenlöv kunnat iaktta Djurgården på Hovet på nära håll.

– Jag har fått höra att folk tycker och tänker att de inte har nån gameplan, men det är klart att alla som spelar i Hockeyallsvenskan och SHL (har det). Sedan ibland så kuggar man inte i på rätt sätt och det kan se lite konstigt ut. Men det blir fel på nåt sätt när man pratar om det och de ligger tvåa eller trea i tabellen. Det blir jättekonstigt tycker jag, säger Garpenlöv.

LÄS MERFagervall bryter tystnaden – skickar hälsning till klubben och "Garpen"

För poängmässigt är Djurgården tvåa och i högsta grad med i toppen av serien.

– Nu valde Djurgården att göra det här och jag valde att tacka ja. Jag får försöka sätta min prägel på det här laget och få dem att spela så som jag och vi vill spela. Igen, det är inga jättestora skillnader. Om du tittar på alla lag så spelar de ungefär lika. Det kan vara nån detalj här och nån detalj där som skiljer om man ska gå eller inte gå. Jag tror när man ser nästa man kommer man inte se ”Oj, vad de har förändrat mycket”. Det är inte så det funkar riktigt.

Garpenlöv fortsätter:

– Det man försöker göra är att få en trygghet i det vi gör där ute. Att alla vet vad man ska göra. Man litar på att man gör det och sedan bygger man därifrån.

Onsdagen präglades av möten och samtal under förmiddagen.

– Det var tränarmöte, ledarmöte, spelarmöte och sedan var det ett till spelarmöte. Det vi ska fokusera de här två dagarna fram till nästa match är min spelidé som jag vill ha. Igen, den skiljer inte jättemycket mot det som har varit. Begrepp som jag använder alltså vad jag pratar om. Vissa detaljer i spelet som man ska göra. Ibland så tycker man olika i olika situationer. Det är mer det det handlar om och visa det på videon och försöka träna på det. Nu finns det inte hur mycket tid som helst, men det är det man försöker göra.

Med det lag som Djurgården har är det väl ett ganska rimligt mål att ta sig tillbaka till SHL?

– Jag har inte sett alla lag jättebra och det kommer säkert att hända massa saker i lagen och de kommer att värva spelare hit och dit, så det kommer att bli förändringar, men jag tycker att vi är ett lag som kan göra resan. Jag tycker Modo, jag var och såg Modo här och tyckte att de såg vassa ut. Jag tycker att Björklöven ser bra ut. Mora var lite skadeskjutet igår, men de kanske kan få till det lite grann. Det finns en tre, fyra, fem lag kanske, om bitarna faller på plats och man gör nån värvning, som kan göra nån typ av resa. Men vi är ett av lagen, absolut.

Tycker du att spelarna har underpresterat?

– Samma sak där. Man tror oftast… det är Hockeyallsvenskan och då ska de gå in och dominera. Eller man har värvat hem en NHL-spelare till SHL och ska han ta pucken och göra mål. Det funkar inte riktigt så. Det är för skickliga spelare, för taktiskt skickliga spelare, för att man ska klara av att bara ta pucken och göra mål, säger Garpenlöv.

– Det du får av de spelare du kanske syftar på är en stabilitet. De gör oftast rätt. De kanske inte sticker ut, men de ligger på rätt ställe. De ”kommer till träning” varje dag och de förstår när man pratar med dem och så vidare. Det ger en trygghet i gruppen och till oss tränare.

Har folk utifrån för höga förväntningar?

– Vad folk tycker och tänker vid sidan om kan inte vi kontrollera. De får tänka vad de vill. Sedan är det självklart att spelarna läser vad som står i tidningarna och på nätet och på alla möjliga olika sidor som finns och blir påverkade av det. Men det är ett av våra jobb, vi spelare och ledare runt omkring, att fokusera på det vi kan kontrollera och jobba med det.

– Det är bra att folk spekulerar och tycker och tänker. Det skapar ett intresse. Men vi kan inte läsa det och tycka det utan vi jobbar med det vi har och gör det så bra vi kan och så får vi se vad resultatet blir.

Johan Garpenlöv har varit i Tre Kronor under större delen av 2010-talet och i tre år som förbundskapten sedan 2019. Men vanan från huvudansvarig klubbtränare har han inte hunnit skaffa sig ännu.

– Det är ingen jättestor skillnad. Skillnaden är att du gör det varje dag och det är bara positivt för då får du möjlighet att påverka mer. Det man håller på med i landslagen är två träningar sedan ska du leverera. Gör du inte det är man dålig. Det är lite så det funkar. Så har det varit för alla tränare. Men du har skickligare spelare där och de tar till sig saker fortare. Nu kan du jobba med spelare över tid och få dem ännu bättre än vad du har möjlighet till i ett landslag.

Att han därför inte har några meriter som huvudcoach slår han undan tämligen oberört.

– Igen, jag kan inte påverka vad folk tycker och tänker. Men så länge man inte har vunnit nåt så har de rätt i sak. Jag måste bevisa att jag kan vinna. Men samtidigt, om du inte ger dig in och försöker så är det svårt att vinna nåt.

Vad tar du med dig från Tre Kronor och den kritiken?

– I landslag kan du vinna varenda match fram till kvartsfinal och förlorar du den är det fiasko. Då har du varit skitdålig. Vi hockeytränare kanske inte tittar på det sättet. Självklart vill man vinna den matchen och ta guld varje gång, men det funkar inte riktigt så.

Johan Garpenlöv har analyserat de uteblivna medaljerna i Tre Kronor i VM och OS under sin tid som förbundskapten.

– Du får titta vad du gjorde. Se om du fick med dig spelarna och gruppen och se hur matchen såg ut. Känner du att du fick ut max av den gruppen och ändå förlorade, ja, man kan inte trolla. Det är svårt.

Han betonar:

– Det ska vara jobbigt att vinna. Då blir det mycket roligare att vinna. Det är jättemånga som försöker ett helt liv och aldrig vinner nåt. Nu har jag haft turen både som spelare och även som assisterande tränare och vunnit så jag vet hur små marginaler det är. Vi hade två VM-guld som vi vann på straffar. Med ganska så skickliga spelare i de två lagen och då mötte vi Schweiz, som man kan tycka att vi ska slå hur lätt som helst, men det är inte så enkelt att vinna nåt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)