Glädjebesked för LHC: Ljungh väntas tillbaka – i ny toppkedja


17 november 2022
Linköping är på väg att få tillbaka sin förstecenter Markus Ljungh efter åtta matchers skadefrånvaro.
Och då fixar LHC till en ny toppkedja.

Det var för nästan fem veckor sedan som Linköpings förstecenter Markus Ljungh, 31, började känna av en skada. I bortamatchen mot Luleå den 18 oktober var det klippt. Sedan dess har Ljungh inte kunnat spela för LHC.

– Jag kände det redan i matchen och träningarna innan. Det är något som har smugit sig på och sedan har det blivit värre och värre. Till slut, jag ville testa mot Luleå borta, men det var meningslöst. Jag kände i tredje bytet att det inte gick. Det var segt, säger Ljungh till HockeyNews.se.

LHC-stjärnan upprepar ordet frustrerande när han pratar om den senaste månaden och att inte få spela matcher med laget.

– Det har varit lite ovisst hur lång tid det ska ta. Det har varit en skada där den enda utvägen verkar vara rehab, så det har varit lite ovisst. Det har gått lite segt, lite upp och ner och något bakslag, så det har varit lite frustrerande. Men nu är det på en nivå där jag i alla fall kan kontrollera det.

Har du haft den här skadan förut?

– Nej, det är inget jag har haft sedan tidigare. Jag har haft problem med en sena i en ljumske. En underkroppsskada som har strulat. Inget som small. Det är lite enklare om man vet att det har smällt, att det är en bristning. Då vet man ungefär läkeprocessen.

Markus Ljungh är nu nära en comeback och har tränat två gånger med laget inför lördagens återstart mot Växjö.

– Om allt går som det ska spelar jag väl på lördag. Så är tanken. Jag hoppas det. Det ska bli skitkul, säger Ljungh lättat.

LÄS MERAdam Mascherin ännu inte redo för comeback i Skellefteå: "Slutklämmen"

LHC:s huvudtränare Klas Östman har med Markus Ljunghs återkomst satt ihop en ny kedja med Ljungh som center mellan Sebastian Strandberg och Ty Rattie.

– De här träningarna har det känts bra. Vi hittar varandra bra. Det är väl något Klas vill testa här i början så får vi se om vi fortsätter så, säger Ljungh.

Linköping har fått tillbaka OS-backen Oscar Fantenberg efter en tids skada. Med 26 poäng på 18 matcher är LHC tia i en haltande tabell.

– Vi har blandat lite. Men ändå, vi har haft två plumpar, mot Skellefteå och Malmö (2–6 repektive 1–6) där vi inte alls var nöjda med vår prestation. Sedan har det varit tajta och jämna matcher där vi kanske inte har kommit upp i den nivå som vi har velat, men ändå tycker jag att vi avslutar starkt veckan före uppehållet med två bortavinster och sedan en övertidsförlust. Vi har spelat många jämna matcher och förlorat mycket på övertid. Vi har inte hittat vägen att hitta på övertid av olika skäl.

Men Markus Ljungh låter hyfsat nöjd med första tredjedelen av serien för LHC.

– Vi har tagit poäng och ligger bättre i fas poängmässigt än förra året. Det är en tajt tabell och det gäller att ta poäng. Jag kan hoppas att vi kan fortsätta på det spåret efter uppehållet.

Linköping har nu backen Mattias Hävelid och forwarden Elliot Ekmark på skadelistan, men är i övrigt skadefritt.

– Det är också viktigt att få ha en bra bredd så alla får vara med och bidra.

LHC ser ut att behålla kedjan med Broc Little–Ben Maxwell–Patrick Russell och Vilmos Gallo kan hamna med Christoffer Ehn och Arvid Costmar.