HockeyNews
PLUS

HV:s sportchef om Joels utspel, värvningen av Lenc – och fler nyförvärv

(25234) Joel Lundqvist Kent Norberg
Bildbyrån

Publicerad: 3 november 2022

FacebookXWhatsApp
HV71 möter ikväll Frölunda och har precis värvat den dumpade Frölundaforwarden, OS-tjecken Radan Lenc. Därför dröjer debuten för Lenc.
Jumbon HV letar dessutom efter fler förstärkningar.
– Det är klart, ligger vi där vi ligger så är det en del som inte har fungerat och då måste man försöka åtgärda det och då blir det en del att göra, säger sportchefen Kent Norberg till HockeyNews.se.

Så sent som i tisdags kväll spelade den tjeckiske OS-forwarden Radan Lenc, 31, med Frölunda mot Växjö. Men Lenc hade inte tagit plats bland tolv forwards såvida inte Nicklas Lasu hade blivit sjuk.

Efter tre assist på årets första fem SHL-matcher har det gått trögt med produktionen för Radan Lenc som står på två mål och tre assist efter 16 matcher. Under tiden har nykomlingen HV71 fått en jobbig start i SHL och behöver offensiv förstärkning. Då tog HV:s sportchef Kent Norberg kontakt med sin kollega Fredrik Sjöström i Frölunda.

– Jag har sett att han (Lenc) och (Anthony) Greco är i tredje och fjärde line så jag frågade Sjöström om han eventuellt skulle göra nånting, säger Kent Norberg.

HV71:s sportchef har också varit i kontakt med den klubblöse NHL-forwarden Loui Eriksson, 37, men efter ett tydligt och mycket bestämt utspel från Frölundas lagkapten Joel Lundqvist avgjordes saken var Loui Eriksson kommer att spela den här säsongen.

– Jag förstod ju på Loui att han ville spela i Frölunda och jag såg att Joel Lundqvist gått ut och sagt nånting om att han tyckte att han skulle spela där… Till slut blir det väl som mister Joel vill, hehe, säger Kent Norberg.

Då slog HV:s sportchef till.

– Jag ringde och kollade och han (Sjöström) var beredd att släppa honom (Lenc). Sedan gick det fort därifrån.

Radan Lenc kom förra säsongen till Frölunda från KHL-klubben Amur Chabarovsk efter OS i Peking i februari. På 14 SHL-matcher blev det tio poäng inklusive sex mål. I SM-slutspelet fortsatte leveransen med två mål och fem assist på nio matcher. Det gav Lenc ett nytt tvåårskontrakt.

– Det är den typ av spelare vi behöver. Vi behöver nån som är lite mer intensiv och jobbar på det sätt som han gör så får vi hoppas att produktionen kommer igång också, som den var ifjol. Som Fredrik (Sjöström) sa, de var tvungna att offra någon och jag menar, det är bara att titta på vad de har. De är ju inte beredda att offra (Nicklas) Lasu, (Max) Friberg, (Mats) Rosseli (Olsen) och hela den biten. Då kommer man ner på Greco eller Lenc. Någon yngre ville de inte heller offra, vilket inte är så konstigt, så då fick de offra honom eller Greco, förklarar Kent Norberg.

Radan Lenc får vänta med sin HV-debut till lördag hemma mot Färjestad.

– Vi känner bägge parter att det inte är rätt mot honom att spela första matchen mot Frölunda. Sedan blir det på ett annat sätt, men just idag, han spelade senast i tisdags. Där var Fredrik och jag helt överens och nånstans finns det en oskriven regel. Han skulle kunna spela idag, men vi har kommit överens att det blir på lördag i så fall.

Kent Norberg är ännu inte nöjd med poängskörden och därför inte heller med utseendet på HV71:s lagbygge.

– Nej, det är jag inte. Vi tittar på allt. Det har jag sagt förut och säger det igen. Vi tittar på allt. Ligger vi där vi ligger kan vi inte vara nöjda och då måste vi försöka hitta en möjlighet ur det. Ligger vi där vi ligger har inte alla presterat på hundra heller. Det är inte konstigare än så.

LÄS MERJoel Lundqvist om Loui Eriksson: "Klart att jag velat se honom i laget"

Han tillägger:

– Vi tittar på allt egentligen. Det är målvaktssidan vi inte tittar på.

Kommer det även att försvinna spelare från HV71 framöver?

– Det kan det säkert göra. Vi kan inte ha hur mycket folk som helst. I omklädningsrummet är det bara 26 platser… Det är klart, tar vi in folk så får det följder. Absolut.

Om allt går som det ska får HV71 in Niklas Hjalmarsson på backsidan efter landslagsuppehållet. Då kan det bli comeback i HV-tröjan mot Malmö den 19 november. Just nu tränar Hjalmarsson med HV.

– Han ser riktigt bra ut måste jag säga. Det skulle vara fantastiskt om det inträffade också.

HV71 har redan lånat ut backen Victor Sjöholm till Södertälje och med Hjalmarsson in blir det trångt på backsidan.

Rasmus Bengtsson har fått kämpa, men har ett treårskontrakt och har visat gott humör och sliter på.

– Han har knutit näven i fickan och inget gnäll. Han har gjort en bra höst. Han har knappt varit inne på något baklängesmål i de matcher han har spelat. Idag ska han spela. Jag måste titta över gruppen och vad jag tror över tid, säger Kent Norberg.

Backen Chad Billins har inte varit fullt så lyckosam som HV71 hade hoppats och det har bara blivit ett mål och två assist på 14 matcher. HV har dessutom värvat offensive Joey LaLeggia från Timrå. Billins kan komma att hänga löst. 

– Jag tänker inte säga några namn, men det finns de som inte har levererat. Och det börjar med sportchefen som inte har levererat. Det är hela vägen ner. Men jag kan inte sparka mig själv, säger Norberg.

I SHL har sex lag släppt in fler mål än jumbon HV71 (42 insläppta mål). Men med bara 29 mål gjorda är laget sämst.

LÄS MERFärjestads målvaktstränare vårdas på iva efter träningsolycka

– Försvarsmässigt släpper vi inte till fruktansvärt mycket utan problemet är att vi gör alldeles för lite mål. Vårt powerplay var uruselt från början men nu har det blivit bättre. Det är svårt nu på slutet när vi har så pass mycket folk borta. Det är väl inget att hymla om att vårt powerplay de första nio omgångarna var bedrövligt, men nu har vi fått bra snurr på slutet. Aggressiviteten i anfallsspelet är det som är problemet, menar Norberg.

HV71 låter backen Daniel Glad börja som forward mot Frölunda för att ha fyra kedjor. HV föll med 3–0 hemma mot Luleå i lördags och är ute efter revansch och sin första trepoängare på bortais.

– Det är inget systemfel. På bägge målen (0–1 och 0–2) har väl Luleå två spelare som man ser i bild och vi är fem. Lik förbannat står en spelare omarkerad. Då är det klart att det är svårt. Där ska det vara folk och det vet de om och där har vi inte haft så mycket problem tidigare. Mot Luleå var det generellt värdelöst, säger Norberg och man anar att botten måste vara nådd.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)